Výhledy za to rozhodně stojí.

Výhledy za to rozhodně stojí. Zdroj: Archiv Veroniky Kratochvílové

Překrásná procházka na Vinařickou horu.
Teď, v létě, nabízí zdejší flóra dechberoucí podívanou.
Louky a vřesoviště na bývalé sopce.
Cestu lemují naučné cedule, kde se můžete dozvědět víc informací.
Kříž na vrcholu hory.
10
Fotogalerie

Tip na výlet: Vinařická hora nedaleko Kladna

Pokud jste z Prahy nebo okolí a rádi objevujete neokoukaná místa nedaleko od domova, máme pro vás skvělý tip. Na první pohled nenápadný kopec, který najdete na hranici obce Vinařice u Kladna, nabízí hned několik báječných překvapení. Vítejte na třetihorní sopce, Vinařické hoře.

Celá oblast stratovulkánu neboli složené sopky je chráněnou přírodní památkou. Vinařická hora je totiž nejlepší ukázkou tohoto tipu třetihorní sopky u nás a jednou z nejdokonaleji prozkoumaných sopek na světě. Díky těžbě uhlí se totiž podařilo prozkoumat její nejhlubší útroby. Horníci se za uhlím prokopali až pod ní.

Okruh kolem kráteru

Trasa naučné stezky je lemována viditelnými zeleno-bílými značkami a její začátek hledejte přímo ve Vinařicích u domu č. p. 454. Kruhová trasa měří 2,5 kilometru a těšit se můžete na kamenité cesty a pěšiny korunované nádherným výhledem do krajiny Českého středohoří. Její převýšení je dáno výstupem na vrchol, a rozhodně je určena jen pro pěší. Na kole ani s kočárkem se o její zdolání nepokoušejte. Ideální je také zvolit suché období, jinak bývá cesta dost podmáčená a některé úseky mohou být hůř schůdné nebo nebezpečné.

Teď, v létě, nabízí zdejší flóra dechberoucí podívanou.Teď, v létě, nabízí zdejší flóra dechberoucí podívanou.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Fascinující stratovulkán

Opuštěné lomy odkryly pohledy na střídavé části uložených vrstev takzvané složené sopky. Čedič, vyvržený popel a ztuhlá láva jsou fascinující cestou do dávné minulosti. Během sopečných aktivit tu vznikla také puklina dosahující hloubky asi 700 metrů, která je zapadaná horninami, které sem napadaly. Díky horníkům, kteří se dostali v minulých stoletích přilehlou štolou přímo pod horu, se objevily geologické kuriozity jako zkoksované uhlí v místech, kde se magma stýkalo s uhelnou slojí nebo povrchové horniny. Nás, obyčejné smrtelníky, potěší hlavně četné výhledy a fotogenická místa.

Samotná cesta je cílem.Samotná cesta je cílem.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Svět sám pro sebe

Díky rozmanitému geologickému podloží se tu daří také nejrůznějším druhům rostlin a živočichů. A tak si tu rázem budete připadat jako v jiném zeměpisné šířce. Nám ke štěstí stačily volně se pasoucí ovce a Otakárci fenykloví, kteří nás cestou provázeli.

Kříž na vrcholu hory.Kříž na vrcholu hory.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Kapři a zmrzlina

Pokud se budete chtít cestou domů osvěžit, máme pro vás ještě dva tipy nedaleko odsud. Jedním z nich je vodní park Čabárna, kde si na své přijdou hlavně děti. Zmrzlina v Kačicích bude odměnou úplně pro všechny. Příběh o vyhlášené zmrzlinárně 2AD v této nenápadné obci  je stejně zajímavý, jako příchutě nabízených zmrzlin. Majitel se nemohl smířit se skutečností, že jeho oblíbený obchod s italskou zmrzlinou ukončil provoz, a tak pověsil na hřebík výrobu kancelářského nábytku a vrhl se do cukrářství. Díky čerstvým surovinám a hlavně přísnému zákazu chemických látek, je zmrzlina z 2AD vyhlášena nejen v kraji, ale vědí o ní i ve světě. Krom nesmrtelných klasik jako je čokoládová a jahodová si zde zákazníci pochutnávají i na kokosovém sorbetu s rumem, anebo na zmrzlině dochucené chilli kořením.

Překrásná procházka na Vinařickou horu.Překrásná procházka na Vinařickou horu.|Archiv Veroniky Kratochvílové