Vodojem pod Žlutým kopcem.

Vodojem pod Žlutým kopcem. Zdroj: Michal Růžička

Vodojemy s instalací.
Mysteriózní atmosféra podzemí.
Nově otevřený betonový vodojem.
Betonový vodojem bude poprvé zpřístupněn veřejnosti.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: brněnské podzemní katedrály pod Žlutým kopcem

Návštěvníky lákají svou nevšední mystickou atmosférou a vzhledem podzimních katedrál.  Historické vodojemy pod Žlutým kopcem navíc prošly revitalizací a kromě dvou cihlových vodojemů se koncem března otevře také třetí, betonový. Spolu s nově zrekonstruovaným návštěvnickým centrem a parkem jsou skvělým tipem na jarní výlet.

Symbolické znovuotevření vodojemů připadá na 22. března, tedy na Světový den vody. Pokud si chcete dopřát zážitek jako z jiného světa dávno zaniklých civilizací nebo scény z počítačových her, je brněnské podzemí to pravé.

Vodojemy s instalací.Vodojemy s instalací.|TIC Brno

Technický poklad v podzemí

Tato unikátní technická památka přitom kdysi jen o vlásek unikla demolici. Dva cihlové a jeden betonový vodojem z přelomu 19. a 20. století sloužily svému účelu až do roku 1997. O dva roky později se je podařilo dostat pod památkovou ochranu a postupně zpřístupnit veřejnosti.

Kompletní trojici vodojemů si veřejnost bude moci prohlédnout v téměř původním stavu. Na své si přijdou návštěvníci preferující odborný výklad i individuální turisté, kteří si celý areál včetně revitalizovaného parku budou moci projít na vlastní pěst.

Nově otevřený betonový vodojem.Nově otevřený betonový vodojem.|Viktor Mácha

Světový unikát

Trojice vodojemů na Žlutém kopci je evropským unikátem. Nádrže byly postaveny pro takzvaný pisárecký vodovod, který posílil nedostačující vodovodní soustavu rozrůstajícího se města. První z nich byl inspirován anglickými vodohospodářskými stavbami a vznikl v roce 1874 podle projektu londýnského stavitele Thomase Docwryho.

Na rostoucí spotřebu vody reagovala v roce 1894 výstavba druhé cihlové nádrže podle projektu brněnského inženýra Emila Procházky. Třetí a nejmladší vodojem byl dokončen v roce 1917. Tvoří ho dvě vzájemně přiléhající nádrže z monolitického betonu, podpírané soustavou 87 betonových pilířů. Celkem měly vodojemy na Žlutém kopci objem více než 30 milionů litrů.