Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou je národní kulturní památka zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou je národní kulturní památka zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO. Zdroj: Profimedia

Santiniho krystal je někdejší drobná barokní kaplička.
Obyčtovský kostel od Santiniho připomíná želvu.
Barokní kostel sv. Václava byl vytvořen v l. 1713-17 přestavbou pův. středověkého kostela.
4
Fotogalerie

Za Santinim na Vysočinu: 5 tipů na výlet po stopách jedinečného architekta

Od úmrtí Jana Blažeje Santiniho-Aichela uplynulo včera rovných 300 let. Je tedy ideální příležitost vydat se po jeho stopách a prozkoumat místa, do kterých se tento geniální architekt otiskl. Aktuálně si můžete pamětihodnosti spojené se Santinim vychutnat také v adventní atmosféře a v souvislosti s blížícími se svátky.

Magická Zelená hora

Při cestování za Santinim nesmí ve vašem itineráři chybět Kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou. Jde o místo, které představuje vrchol jeho tvorby a je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. „Zelená hora“, jak se klenotu barokní gotiky také říká, se vyznačuje unikátní dokonale promyšlenou geometrií a mystickou symbolikou ve tvaru hvězd a čísel, nejčastěji pět a deset. Nezaměnitelná spirálovitá věž a unikátní půdorys přitahuje pozornost celého světa a kostel se tak stal ikonou kraje Vysočina.

Santiniho krystal

Boží muka, která najdete na severním okraji obce Bobrová na Žďársku  při silnici II/388 do Bystřice nad Pernštejnem, stála léta bez většího zájmu. Ukázalo se však, že patří mezi stavby Jana Blažeje Santiniho a navíc zkoumání jejich historie odhalilo velká překvapení. Nejprve byla odstraněna kovová stříška, a poté obnovena jejich původní barevnost. Ladislav Pokorný, který historický průzkum prováděl, odhalil, že stavba pochází z r. 1709, to znamená, že tady byla dříve než kostel sv. Petra a Pavla na Horní Bobrové a dříve, než byl vystavěn kostel ve Zvoli. Boží muka byla zřejmě tedy součástí barokní komponované krajiny. Citlivé restaurování provedl malíř a restaurátor Tomáš Rossí. 

Santiniho krystal je někdejší drobná barokní kaplička.Santiniho krystal je někdejší drobná barokní kaplička.|Profimedia

Chrám ve tvaru želvy v Obyčtově

Asi 8 kilometrů jižně od Zelené Hory ve Žďáře nad Sázavou se nachází Obyčtov, starobylé mariánské poutní místo.Kostel Navštívení Panny Marie má unikátní tvar želvy a pravděpodobně vznikl podle návrhu Santiniho až po jeho smrti. Půdorys želvy má symbolizovat stálost ve víře. Tvar hlavní lodi připomíná želví krunýř, nárožní čtvercové kaple nohy, mělký presbytář se seříznutými východními rohy krk, mnohoúhelníková zákristie s hrotem v ose hlavu a západní předsíň ocas želvy.

Obyčtovský kostel od Santiniho připomíná želvu.Obyčtovský kostel od Santiniho připomíná želvu.|Profimedia

Kostel sv.Václava ve Zvoli

Santini provedl přestavbu původně středověkého zchátralého kostela počátkem 18. století. Půdorys řeckého kříže se dvěma věžemi a kopulí se svatováclavskou korunou, zeměkoulí a křížem, je unikátní ukázkou vrcholného baroka. Hlavní oltář pochází z roku 1770. Obraz Setkání knížete Václava s Radslavem Zlickým vznikl v okruhu malíře Karla Škréty.

Barokní kostel sv. Václava byl vytvořen v l. 1713-17 přestavbou pův. středověkého kostela.Barokní kostel sv. Václava byl vytvořen v l. 1713-17 přestavbou pův. středověkého kostela.|Profimedia

Zámek v Pohledu

V historických spisech stavby drobného sídla proboštství ženského cisterciáckého kláštera Vallis S. Mariae v Pohledu nacházíme, že byl stavěn pod stavitelem a podle plánů urozeného pana Jana Santiniho z Prahy. Jelikož klášter patřil k těm menším v českých zemích, je zvláštní že se jeho představená rozhodla pro projekt, v té době už vyhlášeného a velmi zaměstnaného architekta. Pravděpodobně k tomu mohla přispět i nevelká vzdálenost od Žďárského ohniska Santiniho tvorby a názor vzdělaného opata Vejmluvy. Až do 80. let byl využíván obcí jako škola. V roce 2012 jej koupil soukromý majitel. Navštívit můžete třeba místní kovárnu.