Vodní mlýn z období kolem roku 1620. Jako válcový mlýn byl uzavřen v 50. letech 20. století. Zajímavé prostředí posledního z pěti mlýnů v Bohuslavicích inspiruje k poznání historie

Vodní mlýn z období kolem roku 1620. Jako válcový mlýn byl uzavřen v 50. letech 20. století. Zajímavé prostředí posledního z pěti mlýnů v Bohuslavicích inspiruje k poznání historie Zdroj: slovacko.cz

Obec Žítková, potažmo celá oblast Moravských Kopanic je charakteristická velmi rozvolněným osídlením roubenými a hliněnými chalupami.  Usedlost čp. 29 v obci Žítková zahrnuje tzv. Janúšovu chalupu, kterou návštěvníci budou moci letos poprvé navštívit.
Na okraji obce Hluk v ulici se starodávným názvem Rajčovňa najdete rolnické domky č. 283 a 284. Jsou ukázkou lidového bydlení v období 18., 19. a počátku 20. století. Postaveny jsou z nepálených cihel – kotovic, zdi jsou pokryté mazaninou z ječmenných plev, hlíny a vody, zalíčené vápnem.
Muzeum Tupeské keramiky vás seznámí s tradicí hrnčířského a keramického řemesla, zejména majoliky.
Muzeum, které se nachází v původně židovském sedláckém stavení, vám nabízí sbírky předmětů tradiční lidové kultury, zařízenou slováckou chalupu, prostor výstavní galerie a dvora.
Domek Komňa 6 slouží jako ukázka bydlení zvěrokleštiče z II. pol. 19. století a je zde umístěna expozice velmi rozšířeného a dnes již zaniklého řemesla zvěrokleštičství.
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Otevřené památkové domky na Slovácku

Bezmála šedesát objektů čeká na návštěvníky tradičního Víkendu památkových domků na Slovácku. Odkazy předků, které se podařilo zachovat v podobě původních stavení, budou moci objevovat na jihovýchodě Moravy už tuto sobotu a neděli. Typické bílé domky s modrou obrovnávkou, uklizené světnice či různé historické předměty dávají možnost seznámit se s dobou, kdy život plynul převážně podle ročních období a v souladu s přírodou.

Památkové domky jsou jednou z možností, jak napomoci šetrnému cestovnímu ruchu v menších obcích, kde jsou často i jedinou turistickou atraktivitou. Každý rok tak přibývá nejen návštěvníků, ale také nadšenců, kteří se chtějí zapojit se svými objekty. Letos jich bude 58 na území celého Slovácka.

Krása lidové architektury

Soukromá muzea, sýpky, větrné mlýny, ale i domky, kde dodnes lidé bydlí. Všechny tyto objekty se již podeváté otevřou zájemcům o lidovou architekturu. „První ročník proběhl v roce 2015 a od té doby se Víkend památkových domků opakuje pravidelně každým rokem první červnový víkend. Výjimku jsme udělali pouze v roce 2021 kvůli pandemii, kdy jsme byli nuceni termín posunout,“ doplňuje Veronika Friedlová z Regionu Slovácko, který je pořadatelem akce.

Až do kuchyně

Po oba dny bude od 9 do 17 hodin zpřístupněno na sedm desítek objektů, přičemž některé z nich zcela ojediněle. Například ty, které leží na soukromém pozemku, kde majitelé dodnes bydlí. Během akce není nutná předchozí domluva, a tak budou mít návštěvníci jedinečnou možnost poznat neobjevené skvosty ze života našich předků. Kromě architektury se seznámí s lidovými oděvy nebo zemědělskou technikou, ale prohlédnou si i vybavení domácnosti, náboženské nebo zcela osobní předměty.

Lidé lidem

Vstup do domků, muzeí, památek a expozic je zdarma, případně za dobrovolné vstupné. Premiérově se letos podle pořadatelů zapojí Muzeum na Šťáhlovém v Javorníku, větrný mlýn v Kuželově, usedlost s číslem popisným 29 v Žítkové a Památník bratří Mrštíků v obci Diváky. Mezi stálicemi nebude chybět Trchalíkova usedlost v Šumicích, kde místní pro návštěvníky pečou buchty a chleba, a doprovodný program čeká také v Bystřici pod Lopeníkem, tentokrát v podobě ochutnávky místních specialit a výstavy kočárků. Na Starém Kvartýru v Lužicích zájemci uvidí exponáty, které byly vystaveny na EXPO 1958 v Bruselu. U větrného mlýna ve Starém Poddvorově budou moci ochutnat lokální vína.

Podrobnosti o Víkendu památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých muzeí jsou k dispozici na stránkách organizátorů.