Lidé a Země

Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Lidé a Země
Lidé a Země
Lidé a Země
Lidé a Země
Lidé a Země
6
Fotogalerie

Zážitkové Maďarsko, největší pouť světa, římská zákoutí i maputské vábení. Srpnové číslo LaZ právě vychází!

Prázdniny se překulily do druhé poloviny a my pro vás máme další nadílku skvělých cestovatelských tipů a zážitků. Číslo, které se tentokrát opírá o Maďarsko, si zamilují hlavně ti, kdo rádi objevují nepoznané a nespokojí se s málem. Zapomeňte na stereotypy a vydejte se s námi za skvělou kuchyni a do míst, kam se výprava za babím létem opravdu vyplatí.

Jakub Hloušek pozve čtenáře na velkolepou jízdu hřejivým západem. Cestovatel, který má slabost jak pro tuto zemi, tak pro maďarský naturel, vám dá několik dobrých rad, jak si užít začátek podzimu a překonat vpád studené fronty. Rozkoše termální vody a přívětivý venkov jsou zárukou pohody i uprostřed nečasu.

Tomáš Kubeš vás přesvědčí, že maďarská pusta není pustá. Velká planina je skanzenem tradice, ale také neskutečným krajem, známým nekonečnými pastvinami, lesy, mokřady, sprašovými stepmi i jezery a bažinami, které poskytují úkryt ohroženým druhům zvířat.

Ivana Grešlíková vás pozve ke stolu ohnivých chutí dávných nomádů a vysvětlí, co mělo zásadní vliv na maďarské menu. Důležité bylo nic nekomplikovat a připravovat jídlo na otevřeném ohni.

Nikola Musilová se vám pokusí představit nejstarší národní park Nového Zélandu, Tongariro. Ráj hikerů, vulkanologů, ekologů i fanoušků Tolkienovy slavné trilogie. Neposkvrněná krajina nabízí impozantní výhledy na aktivní sopky, ledovce, úchvatné vodopády, azurová jezera a nezvyklé horské pralesy. A také řadu turistických tras, z nichž každá je klenot.

Lidé a ZeměLidé a Země|Lidé a Země

Linda Piknerová pozve čtenáře na prohlídku hlavního města Mosambiku. Cesta do Maputy a jejího okolí byla podle jejích slov vítaným přírůstkem do sbírky navštívených míst kdysi kolonizovaných Portugalci, kteří na obsazených územích zanechali jazyk, křesťanství a jedinečnou etnickou mozaiku, v níž je cítit specifický otisk portugalského kolonialismu.

Michael Fokt pro vás tentokrát zmapoval chorvatské souostroví Cres a Losinj, které přímo přetéká přírodními krásami.

Michal Muška přiblíží velkolepý svátek Arba’ín, který se v iráckém městě Karbalá bude letos konat 6. září. Významný ší’itský svátek připomíná mučednickou smrt imáma Husajna a vrcholí právě zde, u hrobu třetího imáma, jako největší náboženská pouť světa.

Lidé a ZeměLidé a Země|Lidé a Země

Pokud dáváte přednost cestování po Česku a alespoň na víkend si potřebujete odpočinout od lidí, shonu a starostí, přijde vám vhod tip Honzy Čermáka na cestu z Úštěka do Pekla.

A pokud nemáte času nazbyt, určitě vás zaujme jeho výběr jednodenních treků.

V portrétu vás tentokrát seznámí s Janem Hanzem Novotným, který se vypravil do Tibetu na kole.

Lidé a ZeměLidé a Země|Lidé a Země

Nahlédnutí do čínského města Chang-čou (Hangzhou) umožní Patrik Fejtek, který tu žije. Jak srovnává život v malé středoevropské zemi s asijským přelidněným gigantem?

Těšit se můžete také na ukryté klenoty Říma, které pro vás sesbírala Kateřina Konvalinová.