Národní park Saguenay Fjord

Národní park Saguenay Fjord Zdroj: Profimedia.cz

Starý Québec
Zátoka Tadoussac
Vodopády Montmorency
Poloostrov Gaspé
Magdalénské ostrovy
10
Fotogalerie

TOP 10: Québec

Québec je kanadská provincie, na jejímž území, dosud málo zasaženém lidskou činností, odhaluje příroda své nejkrásnější klenoty. Prozkoumejte břehy Řeky svatého Vavřince, pobřeží oceánu na poloostrově Gaspé, obdivujte křiklavé barvy javorových lesů a křišťálově čistá jezera na severu.

Národní park Saguenay Fjord

Majestátní fjord Saguenay se táhne od stejnojmenného města až k Zálivu svatého Vavřince. Reliéf této oblasti, která je pozůstatkem poslední doby ledové, je protkán četnými údolími a vytváří úžasnou krajinu. Připomíná totiž fjordy severní Evropy. Park je proto pro všechny milovníky přírody v Québeku jako stvořený. Na mnoha kopcích lemujících Saguenay rostou javory, bílé břízy či různé druhy borovic. Pokud máte rádi pěší turistiku, v parku najdete mnoho tras s nádhernými výhledy na fjord.

Starý Québec

Město Québec vzniklo na břehu Řeky svatého Vavřince, kde se její tok začíná rozšiřovat a vytváří záliv ústící do oceánu. Zachovalo si mnoho stop z minulosti, například hradby kolem historického centra. V části známé jako Starý Québec jsou stále patrné pozůstatky francouzské minulosti: slavné náměstí Place Royale s kostelem či některé staré kamenné domy s kachlovými okny. Při procházce zdejšími ulicemi budete mít pocit, že jste se vrátili o čtyři sta let zpět. Každá křižovatka, každý obchod, každá fasáda v této symbolické čtvrti vás přenesou do Francie nebo Anglie. Není divu, že je tento historický poklad zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Zátoka Tadoussac

Zátoka Tadoussac leží na soutoku fjordu Saguenay a Zálivu svatého Vavřince a nabízí téměř pohlednicové výhledy. Je ideálním místem pro milovníky divoké přírody. Můžete tu pozorovat mnoho druhů mořských ptáků, a pokud budete mít štěstí a přijedete na jaře nebo v létě, uvidíte velryby. Ve stejnojmenné vesnici s přibližně osmi sty obyvateli můžete obdivovat hotel s červenou střechou. Nedaleko stojí indiánská kaple, jeden z prvních dřevěných kostelů v oblasti. Několik kilometrů východně od vesnice si můžete prohlédnout zvláštní pobřežní duny, které vznikly během poslední doby ledové.

Vodopády Montmorency

Najdete je nedaleko Québeku. Svými bouřlivými vodami a výškou 83 metrů dominují okolní krajině. Jsou to nejvyšší vodopády v provincii, o několik desítek metrů vyšší než Niagarské. Chcete-li je obdivovat zblízka, svezte se lanovkou. Můžete se sem však vydat i po 487 schodech, po nichž se dostanete na různé vyhlídky. Podoba vodopádů se mění v závislosti na ročním období. Na jaře, kdy začíná tání, je průtok vody nejpůsobivější. V zimě dochází ke zvláštnímu jevu: vlhkost, kterou vodopád vytváří, se sráží u jeho paty a vytváří zvláštní ledovou strukturu.

Poloostrov Gaspé

Hory tu končí v oceánu a ustupují nádherným útesům nebo oblázkovým plážím. Naproti pobřežnímu městečku Percé se nachází jedna z nejkrásnějších skal v Québeku: Rocher-Percé. Má velký oblouk a nedaleko ní leží ostrůvek ve tvaru obelisku. Při cestě na sever narazíte na slavný maják Cap-des-Rosiers, nejvyšší v Kanadě. Projedete městečkem Gaspé a poté dojedete do národního parku Forillon. Na zdejších plážích žijí tuleni a hejna mořských ptáků. V zimě je park pokrytý sněhem, takže tu můžete lyžovat a sáňkovat.

Magdalénské ostrovy

V srdci Zálivu svatého Vavřince leží sedm ostrovů, známých jako Magdalénské. Na šesti z nich žijí rybáři, jeden je ekologickou rezervací, kde se místní snaží zachovat biologickou rozmanitost. Na ostrovech můžete pozorovat rybáky severní nebo buřňáky.

Mount Royal

Mount Royal je skutečný zelený ráj v centru Montrealu, který dominuje městu i jeho okolí. Po hlavním schodišti se na vrchol dostanete asi za hodinu a můžete se kochat nádherným výhledem. Pro zdatnější turisty je k dispozici stezka Olmsted, která nabízí náročnější výstup. Z vyhlídky Kondiaronk, pojmenované po slavném indiánském náčelníkovi, je výjimečný výhled na centrum Montrealu. O kousek dál najdete Olympijský park a starý přístav na břehu Řeky svatého Vavřince. Za příznivého počasí spatříte roviny jižně od města a okolní hory.

Park Mont-Mégantic

Asi sto kilometrů východně od města Sherbrooke, poblíž hranic se státem Maine, leží park Mont-Mégantic. Je to místo rozkládající se mezi horami a smíšenými lesy, které turisté milují a kde můžete tábořit celé léto. S příchodem babího léta se javory v parku zbarví dooranžova a dočervena a vytvoří krásné podzimní panorama. V zimě si můžete nasadit sněžnice a vydat se po mnoha turistických stezkách. Nachází se tu také mezinárodní rezervace tmavé oblohy s několika astronomickými observatořemi. Daleko od světelného znečištění můžete pozorovat noční oblohu.

Zátoka des Chaleurs

Na jihu poloostrova Gaspé se nachází záliv Baie des Chaleurs. V létě tu může voda dosahovat kolem dvaceti stupňů, což je v těchto zeměpisných šířkách teplota poměrně vysoká. Tyto příznivé podmínky jsou dány zejména zvláštním reliéfem oblasti, který ji chrání před polárními větry. Jedná se o ráj pro ty, kteří mají rádi koupání a procházky u moře. V obci Carleton-sur-Mer se nachází krásná přírodní pláž, kde můžete zkusit řadu vodních sportů. Parc de Miguasha otevírá okno do minulosti s neuvěřitelným množstvím zkamenělin z dávných dob. Dalším místem, které v regionu musíte navštívit, je řeka Bonaventure. Křišťálově čistá voda vybízí k výpravě na kánoi v nádherném prostředí lesa.

Národní park La Mauricie

Jedná se o park s více než pěti sty kilometry čtverečními lesů, luk a jezer. Nachází se asi dvě hodiny jízdy od Montrealu směrem k jezeru Lac Saint-Jean. Tady můžete tábořit a pozorovat místní faunu: vlky, bobry, dravce, a dokonce i medvědy. Je to také ideální místo pro návštěvu smaragdových jezer a provozování vodních sportů. Jedním z nejznámějších jezer v parku je Wapizagonke. Nezapomeňte si však přibalit repelent. V létě se to v této oblasti hemží komáry.