Mayské ruiny v Tikalu

Mayské ruiny v Tikalu Zdroj: Profimedia.cz

Jezero Atitlán
Trh Chichicastenango
Antigua
Nebaj a Ixilský trojúhelník
Quetzaltenango
10
Fotogalerie

TOP 10: Guatemala

Hledáte-li zemi s pořádným středoamerickým temperamentem, vydejte se do Guatemaly. Navštivte mayské ruiny, města s výhledem na sopky či nádherná jezera a surfařské pláže. Nudit se tady nebudete!

Mayské ruiny v Tikalu

Ve vlhké džungli na severu Guatemaly, nedaleko hranic s Belize, se nachází jedno z největších archeologických nalezišť ve Střední Americe. Zachovalé město Tikal je jedním z nejlepších míst, kde se můžete seznámit s mayskou kulturou. Tikal byl obýván přibližně mezi lety 600 před naším letopočtem a 900 našeho letopočtu a skládá se z více než 3000 staveb, od pyramid a chrámů až po náměstí a akropoli. Po víc než tisíc let byl jedním z nejvýznamnějších městských mayských center a dnes je jedním z největších archeologických nalezišť. Zážitek z návštěvy Tikalu umocňuje i jeho okolí, protože strmé pyramidy se tyčí nad zeleným baldachýnem džungle, obývaným ptáky, opicemi a dalšími zvířaty.

Jezero Atitlán

Jezero Atitlán, často označované za nejkrásnější na světě, se nachází na náhorní plošině a leží v sopečném kráteru ve výšce 1538 metrů nad mořem. Obklopují je kopce a sopky a do mnoha vesnic na březích se dostanete pouze lodí. Vstupním bodem je město Panajachel. Po prohlídce hlavní ulice s prodejci, kteří tu prodávají své deky a zboží, se vydejte na nábřeží, kde můžete nasednout na vodní taxi.

Trh Chichicastenango

Izolované Chichicastenango, kterému místní říkají Chichi, je velké město obklopené údolími a horami. Ospalé dlážděné uličky ožívají ve čtvrtek a v neděli, protože se tu koná jeden z největších a nejrušnějších trhů v Guatemale. Prodává se tu zboží denní potřeby, zelenina a charakteristický textil.

Antigua

Antigua je okouzlující město s dlážděnými ulicemi a barevnými domy, nad nimiž se tyčí vysoké sopky. Nejpůsobivější z nich je El Fuego, jejíž strmé svahy jsou poznamenány častými erupcemi. Antigua je místem, kde můžete obdivovat Arco de Santa Catarina, nakupovat mayské řemeslné výrobky, pořizovat fotografie pouličních scenerií a koloniální architektury, studovat na kurzech španělštiny a doplnit energii v mnoha městských kavárnách, restauracích a barech.

Nebaj a Ixilský trojúhelník

Odlehlá obec Nebaj se nachází v pohoří Cuchumatanes, v oblasti označované jako Ixilský trojúhelník. Je to vynikající středisko pro pěší turistiku mimo turistické trasy. Návštěvníci mohou putovat nejvyšším horským řetězcem ve Střední Americe, procházet zelenými vrcholky a údolími, které střídají subtropické lesy a rozlehlé křovinaté oblasti. Z Ixilského trojúhelníku se můžete vydat na pěší túru do městečka Todos Santos, které je proslulé listopadovými oslavami Dne mrtvých. Výlety začínají v Nebaji a dvakrát měsíčně je pořádá organizace Quetzaltrekkers se sídlem v Quetzaltenangu.

Quetzaltenango

Quetzaltenango je obchodním centrem jihozápadní Guatemaly. Město, kterému se častěji říká Xela, je známé především parkem Parque Centro América a neoklasicistními budovami v okolí. Většina těchto budov, kromě katedrály, pochází z 19. století, kdy byla Xela významným obchodním a uměleckým sídlem. Mezi hlavní důvody, proč navštívit Quetzaltenango, patří studium španělštiny a turistika v nedalekých horách. Dobrodruhové se zase můžou vydat na sopku Tajumulco, nejvyšší vrchol Střední Ameriky. Kromě toho, že je Quetzaltenango relativně čisté a bezpečné město, nadmořská výška 2333 metrů zajišťuje teplé dny, chladné noci a méně komárů.

Jeskyně Lanquín

Jeskyně Lanquín severovýchodně od Cobanu jsou hluboké vápencové prostory s podzemní řekou, lagunami a jedinečnými skalními útvary. Žijí tu netopýři, kteří vám nabídnou zajímavou podívanou, když v noci hromadně opouštějí jeskyni, aby se nakrmili v nedalekém lese. Pokud máte zájem o prohlídku, naplánujte si ji na pozdní odpoledne a pak se zdržte až do západu slunce.

Přírodní rezervace Monterrico

Malá pobřežní vesnička Monterrico zaujme každého, kdo hledá odpočinek na pláži a trochu přírody. Na rozdíl od výše položených vnitrozemských oblastí je v okolí Monterrika horko. Na zdejší pláži zažijete silný příboj, a není tedy vždy ideální ke koupání. Přesto je krásná. Nedaleká Biotopo Monterrico-Hawaii, neboli přírodní rezervace Monterrico, je přírodní rezervace vytvořená pro ochranu mangrovových lesů a mořských želv. Rozkládá se na pevnině i ve vodě a poskytuje perfektní podmínky pro život ptáků a vodních živočichů. Vydejte se na projížďky bažinami, a zejména v ranních hodinách pozorujte ptáky a divokou zvěř.

Flores

Flores je město na severu Guatemaly. Najdete ho na malém ostrově Isla de Flores na jezeře Petén Itzá. Technicky vzato se však o ostrov nejedná, protože Flores spojuje silnice s městem Santa Elena na pevnině. Mnoho lidí sem přijíždí, jen aby se dostali k ruinám Tikalu. Flores je ale také roztomilé městečko s dlážděnými ulicemi, kde se můžete kochat pozorováním západu slunce nad jezerem nebo zajít na trh, který se koná každé odpoledne na silnici spojující Flores se Santa Elenou.

Semuc Champey

Dlouhá a hrbolatá jízda po drsných cestách guatemalského venkova vás zavede do Semuc Champey. Jedná se o přírodní památku tvořenou úchvatnou říční a pralesní krajinou. Řeka Cahabon, zahalená do svěží zeleně tropického deštného pralesa, si razí cestu pod vápencovým mostem. Podél toku najdete několik tyrkysově zbarvených přírodních jezer ve stylu rýžových teras, v nichž se samozřejmě můžete vykoupat. Proto je Semuc Champey jedním z nejkrásnějších míst Guatemaly.