Julské Alpy

Julské Alpy Zdroj: František Zvardon

Velký kaňon Soče z Napoleonova mostu u Kobaridu.
Levý a pravý břeh Soče nedaleko Kobaridu spojoval již od starověku most.  Do 17. století byl dřevěný, pak jej ale strhli Benátčané. Své stopy tu navždy zanechal císař Napoleon, když tu jeho vojska vystavěla kamenný Napoleonův most.
Nedaleko městečka Kobarid se nachází nádherný jeskynní vodopád Kozjak
Pohled do údolí řeky Soče
Řeka Soča. Pramení v Julských Alpách nedaleko Trenta (Tridentu) a je dlouhá 136 km. Je spojená s historií první světové války, kdy zde došlo k mnoha bitvám mezi Italy a rakousko-uherským a německým vojskem. Je rájem pro všechny milovníky vodních sportů.
Pravou perlou ukrytou mezi horami je Bledské jezero na severozápadě Slovinska. Stráží ho kouzelný stejnojmenný hrad, jehož základy tu stojí už od 11. století.  Co dělá ale jezero jedním z nejfotogeničtějších míst Evropy, je ostrůvek s kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Archeologové na ostrově objevili pozůstatky vesnice z 11. století před naším letopočtem. Magický ostrov uprostřed jezera se stal důležitým kultovním místem i pro staré Slovany. Základy baziliky byly položeny v 12. století.
6
Fotogalerie

Mohutné hřebeny hor protkané křišťálovou vodou řek a potoků aneb Krásy Julských Alp očima Františka Zvardoně

Horské štíty a voda, kam se podíváš, i tak by se dalo charakterizovat Slovinsko, země, která je tak trochu ve stínu prázdninového Chorvatska.

Kdo však netouží po rozpálené pláži, ale chce se zchladit pod štíty Julských Alp či je vášnivým vodákem, najde tady dokonalé letní štěstí. Štíty vysoké přes 2000 metrů jsou lákadlem Slovinska pro horolezce a řeka Soča je legendou pro raftaře nebo kajakáře.