Hallstatt

Hallstatt Zdroj: Profimedia.cz

Bad Schallerbach
Dunajská cyklostezka
Linec
Steyr
5
Fotogalerie

Nezapomenutelná dovolená v Horním Rakousku

Horní Rakousko je jednou z devíti spolkových zemí našeho souseda. Leží na severu země podél hranice s Českou republikou a nejen díky své blízkosti je pro našince právem vyhledávanou turistickou destinací.

Hlavním městem je Linec, největší přístav na Dunaji, proslulý historickými památkami a muzei. V jeho blízkosti leží jeden z nejstarších chrámů v Rakousku, klášter svatého Floriána. Vyplatí se sem vyrazit i za posezením v půvabných kavárnách. Káva a linecký koláč totiž nadchnou nejednoho gurmeta – koneckonců historie lineckého těsta se tu začala psát už v 17. století.

Z Lince se za hodinu a půl dostanete do národního parku Kalkalpen v alpském podhůří s lesní divočinou v krasovém pohoří Sengsen a Reichraminger Hintergebirge. Strmé rokle a nedotčené horské bystřiny tvoří perfektní podmínky pro vzácnou flóru i faunu, které můžete během procházky tímto zeleným rájem obdivovat.

Poté rozhodně doporučujeme návštěvu tisíciletého městečka Steyr ležícího na soutoku řek Enns a Steyr. Je totiž skutečným architektonickým skvostem. Na historickém náměstí můžete obdivovat měšťanské domy různých architektonických slohů a nezapomeňte si prohlédnout zdejší zámek Lamberg.

Hurá na kolo i na skálu

Dunajský region láká i dokonale propojenou sítí cyklostezek. Jednou z nejkrásnějších tras je Dunajská cyklostezka vedoucí z barokního města Schärding kolem meandrů Dunaje ve Schlögenu přes Linec až do Ennsu. Hlavu můžete složit v mnoha perfektně vybavených kempech.

Pokud jste příznivci spíše klidnější relaxace, vydejte se do termálního komplexu Schallerbach. Zatímco ti nejmenší mohou dovádět v akvaparku Acapulco, ostatním nabízí služby lázeňský komplex Therme Tropicana nebo saunové městečko AusZeit.

Turisté také rádi míří do oblasti Solné komory či městečka Hallstatt, zapsaného na Seznam světového dědictví UNESCO. Solná komora je jednou z nejoblíbenějších rakouských rekreačních oblastí. Zdejší jezera zdobí hluboká údolí mezi alpským podhůřím a vrcholky mohutného Dachsteinu. Název připomíná historii solného průmyslu, který tu funguje dodnes, atraktivní pro turisty se však Solná komora stala na počátku 19. století, kdy sem začali přijíždět bohatí měšťané, aby pili zdraví prospěšnou vodu a obdivovali přírodní krásy. V oblasti můžete projít množství turistických stezek, na své si přijdou i cyklisté nebo horolezci.

O krásách Horního Rakouska se dočtete více na tomto webu, kde najdete konkrétní tipy, jak si výlet naplánovat.