Bellagio

Bellagio Zdroj: Profimedia.cz

Sacro Monte di Ossuccio
Varenna
Villa del Balbianello
Výhledy z Monte Grona
5
Fotogalerie

Krásy italského jezera Como

Podhůří Dolomit je synonymem pro krásná italská jezera. Ačkoli většina turistů volí jako cíl své návštěvy asi nejznámější jezero Garda, jeho menší soused Como vám nabídne stejně krásný zážitek s minimem turistů.

Como leží hodinu jízdy severně od Milána. Je nejpůvabnějším italským jezerem, které obklopují zasněžené Alpy s malebnými vesničkami u pobřeží. Milánští sem jezdí na celý den, aby se nadýchali čerstvého vzduchu a pokochali se pohádkovými výhledy. Zatímco gardské jezero mají rádi turisté, tady se potkáte spíše s místními.

Přestože většinu návštěvníků stále přitahují známá místa, jako je Bellagio, jezero si zachovalo autenticitu a najdete tu spoustu ospalých rybářských vesniček s rustikálními rodinnými trattoriemi nabízejícími vydatná jídla. Třeba risotto con persico neboli risotto s okounem.

Co vám nesmí uniknout?

Přijedete-li do Varenny lodí, naskytne se vám jeden z nejmalebnějších pohledů severní Itálie. Budovy v centru městečka jsou laděné do karamelových, citronových a broskvových odstínů a nad vším se tyčí věž kostela San Giorgio. Není divu, že je Varenna označována za nejfotogeničtější vesnicí na jezeře. Projděte se po La Passerella, romantickém chodníku krytém oblouky, kterým vstoupíte do města, a užijte si líné odpoledne nad šálkem espressa v jedné z mnoha kaváren.

Jste-li fanouškem filmů o agentovi 007, nebo vesmírné ságy Hvězdné války, je téměř vaší povinností navštívit Villu del Balbianello, velkolepé sídlo s dokonale udržovanou zahradou vybíhající do jezera. Vydejte se na prohlídku vily, která se stala kulisou pro snímek Casino Royale a jejíž terasa je místem, kde se Anakin a Padmé poprvé políbili. Vila pochází z 18. století a bývala sídlem italského horolezce a průzkumníka Guida Monzina, který byl vedoucím první italské výpravy na Mount Everest.

Bellagio evokuje stejnojmenné luxusní letovisko v Las Vegas, ale v jádru je stále komorní vesničkou s dlážděnými uličkami a rodinnými obchůdky. Velkolepé hotely a palácové vily, které se nacházejí na tomto cípu, jen umocňují kouzelnou atmosféru města. Díky častým trajektovým spojům a možnostem výletů lodí je Bellagio také skvělým výchozím bodem pro další poznávání jezera.

Sacro Monte di Ossuccio

A nyní něco pro nadšené pěšáky. Sacro Monte di Ossuccio, které je zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, stojí na horské skále obklopené olivovými háji a lesy. Výšlap začněte v městečku Lenno, pak se vydejte po stezce vzhůru na Sacro Monte di Ossucio a dojděte ke kostelu Madonna del Soccorso se čtrnácti kapličkami.

Rifugio Menaggio a Monte Grona

Na tuto túru si připravte nejlepší trekové boty. Monte Grona s nadmořskou výškou 1736 m nabízí údajně nejlepší výhled na jezero a za jasného počasí můžete spatřit i Alpy. Pokud jste připraveni na výzvu, cesta na Monte Grono začíná v Plesiu a po celou dobu má několik prudkých stoupání, míjí kostel Sant’Amate, skalnaté stezky a stinné lesy. Po cestě si můžete udělat zastávku u Rifugio Menaggio, kde se vám naskytne další vyhlídka.

Jezero Como musíte objevovat. Je rájem cyklistů, kteří se proplétají úzkými uličkami, zalesněné hory nabízejí možnosti pro pěší turistiku a nezapomenutelné výhledy. Je také proslulé zahradami plnými květin. Abyste si však jezero užili naplno, určitě ho prozkoumejte na lodích, které křižují vody od jednoho městečka k druhému. Tak kdy vyrazíte?