Moscow City

Moscow City Zdroj: Profimedia.cz

Mercury City Tower
Lachta Centr
Triumph Palace
4
Fotogalerie

TOP 10: Nejvyšší ruské mrakodrapy

Rusko možná není tou první zemí, která přijde na mysl v souvislosti s do nebes sahajícími mrakodrapy. V posledních patnácti letech však země zažívá skutečný mrakodrapový boom, za jehož realizací stojí především absence přísnějších regulací lákající jak lokální, tak zahraniční investory. Lídrem tohoto boomu je bezpochyby Moskva, ve které dnes najdeme sedm z deseti nejvyšších mrakodrapů v Evropě. Primát nejvyšší evropské budovy si však pro sebe uzmul v roce 2017 Petrohrad.

Triumph Palace

Výstavba mrakodrapů v Moskvě začala už za Stalina, a to v podobě Sedmi sester, známé skupiny sedmi mrakodrapů, mezi které patří například hlavní budova Moskevské státní univerzity, hotel Ukrajina či budova Ministerstva zahraničních věcí. Na stalinistický odkaz stylisticky navazuje Triumph Palace, kterému se z tohoto důvodu občas přezdívá Osmá sestra. Stavba dosáhla v roce 2003 výšky 264 metrů, což z ní na několik let udělalo nejvyšší budovu v Evropě.

Naberezhnaya Tower

Triumph Palace překonala v roce 2007 „Věž na nábřeží“. Kancelářský komplex na břehu řeky Moskvy sestává ze tří budov, přičemž ta nejvyšší, centrální Věž C, dosahuje výšky 268 metrů. Oblé tvary a zelenomodrá barva oken s ostře prosvítajícím žlutým osvětlením dávají budově skutečný cyberpunkový nádech. Naberezhnaya Tower byla prvním mrakodrapem v moderním městském bloku Moskevského mezinárodního obchodního centra (MIBC) známého též jako Moscow-City.

City of Capitals

Komplex City of Capitals v Moscow-City se skládá ze dvou mrakodrapů a menší kancelářské budovy. Menší z věží pojmenovaná po Petrohradu má výšku 257 metrů, vyšší věž Moskva pak měří 301 metrů, což z ní mezi lety 2008 a 2012 činilo nejvyšší budovu v Evropě. Na obou věžích je patrný styl dekonstruktivismu, kdy k sobě jednotlivé bloky zdánlivě přesně nepasují a výsledný dojem připomíná dětskou stavebnici, která nemá daleko ke kolapsu.

Neva Towers

Dalším vytáhlým sousedem v Moscow-City jsou věže Neva 1 a 2. Menší Neva 1 je vysoká 297 metrů a jako taková je osmým nejvyšším evropským mrakodrapem. Neva 2 se pak vypíná do výšky 345 metrů, což z ní činí čtvrtý nejvyšší mrakodrap a nejvyšší bytovou budovu v Evropě.

Eurasia

309 metrů vysoký mrakodrap Eurasia je sedmým nejvyšším evropským mrakodrapem. V Moscow-City vyrostl mezi lety 2007 a 2014. Mrakodrap je určen k smíšenému využití, s čímž kontrastují čisté, plynulé linie jeho venkovní architektury. Jedná se o první budovu v Rusku složenou z kompozitu železobetonového jádra a vnějšího ocelového rámu.

Mercury City Tower

Jednou z nejcharismatičtějších budov v Moscow-City je Mercury City Tower. Hned na první pohled upoutá bronzovým pláštěm, který narušují pouze elegantní linie bílého rámu. V listopadu 2012 navrátil tento mrakodrap titul nejvyšší evropské budovy zpět do Moskvy poté, co si jej v březnu téhož roku uzmul londýnský The Shard. Mercury City Tower se pne do výšky 339 metrů.

OKO

Od Mercury City Tower si titul nejvyšší evropské budovy převzala v létě 2014 na krátký čas jižní věž komplexu OKO, který se taktéž nachází v Moscow-City. Na střeše této věže se ve výšce 354 metrů nachází nejvýše položené kluziště v Evropě. Zrcadlová fasáda komplexu vyvolává na stěnách věží působivé světelné hry.

Federation Towers

Prozatímním králem Moskvy jsou Věže Federace. Vyšší z dvojice věží je ta východní, která se s 374 metry stala ke konci roku 2014 nejvyšší budovou v Evropě. Západní věž je menší, ale i tak se vypíná do úctyhodné výšky 242 metrů, což z ní činí jedenáctou nejvyšší budovu v Rusku. Stavba začala už v roce 2005, ale přerušila ji Velká recese. Zatímco západní věž vyla dokončena už v roce 2008, východní věž byla otevřena až v roce 2017.

Lachta Centr

Pozici nejvyššího ruského a evropského mrakodrapu si mrakodrap Lachta Centr v Petrohradu pro sebe získal vskutku dominantním způsobem – s výškou 462 metrů překonal východní věž Federation Towers skoro o sto metrů. Na rekord stavba dosáhla v říjnu 2017 a na svoji konečnou výšku dosáhla o čtyři měsíce později. Elegantní, lehce se kroutící jehlan stojí přímo na břehu Finského zálivu. V současné době probíhají finální práce a budova se po otevření stane novým hlavním sídlem plynařského gigantu Gazprom.