Motovun

Motovun Zdroj: Profimedia.cz

Grožnjan
Gacka - Majerovo vrilo
Krk - Vrbnik
Pag - Novalja
Trogir
6
Fotogalerie

Netradiční tipy pro vaši dovolenou v Chorvatsku

Chorvatsko je pro Čechy opravdu dobře známá destinace. Země tisíce ostrovů každoročně láka desetitisíce našinců na bezpočet atrakcí, domácké jihoslovanské pohostinství a (zatím stále) poměrně dobré ceny. Přesto jsou zde i dnes k vidění místa, kde vás neušlapou davy a kde si můžete užít tu pravou jaderskou pohodu bez toho, abyste boj o své místečko na přecpané pláži museli započít už v šest hodin ráno. Pokud se tedy do Chorvatska chystáte a nemáte ještě kompletně vyplněný itinerář, můžete se inspirovat našimi tipy.

Zelená Istrie

Istrijskému poloostrovu tradičně dominují turisty hojně navštěvovaná původně římská sídla Pula a Poreč. Vedle těchto přímořských klasik však Istrie nabízí i několik vnitrozemských zajímavostí, kam můžete v hodině nouze před davy utéct. Jen šest kilometrů severovýchodně od Poreče nalezneme u vesničky Nova Vas jeskyni Baredine. V té je šedesát metrů pod povrchem k vidění pět nádherných komnat a podzemní jezero.

O dalších dvacet kilometrů dále na východ pak leží skutečná perla zelené Istrie – městečko Motovun. Název je keltského původu a znamená město v kopcích, příhodné to jméno pro osídlení obsypávající kopec tyčící se nad řekou Mirnou. V dávných dobách zde svá hradiště stavěli Keltové i Ilyrové. Dnes můžeme Motovun charakterizovat jako středověké městečko, jehož vrchol s kostelem sv. Štěpána je obehnán hradbou z doby benátské nadvlády. Na konci července Motovun každoročně hostí filmový festival a gurmáni si v restauracích mohou užít místní speciality – lanýže z přilehlých lesů.

Deset kilometrů na západ pak nalezneme „dvojče“ Motovunu, Grožnjan. Podobně jako Motovun se tyčí na kopci, je obehnán hradbami a na řeku Mirnu shlíží tentokrát ze severu. V tomto „městečku umělců“ je dnes k vidění dvacet uměleckých galerií, což vychází na rekordní poměr jedné galerie na každých osm stálých obyvatel. Typické úzké uličky vás pak postupně přivedou ke čtyřem kostelům, které stejně jako zbytek osídlení nabízejí osobitý šarm.

Údolí Gacky

Gacka je ponorná řeka, jejíž 61 kilometrů dlouhý tok protíná krasové vnitrozemské oblasti zhruba uprostřed Chorvatska na půli cesty mezi Plitvickými jezery a pobřežím Jadranu. Gacka je známá především svým až legendárním množstvím pstruhových ryb, které lákají k muškaření rybáře z celého světa. Řeku napájí třináct hlavních pramenů. Tím prvním a největším je Tonkovičův pramen, u kterého je dodnes stejně jak u většiny dalších pramenů k vidění původní vodní mlýn. Mlýny zrekonstruované pak najdeme u Majerova pramene. Zajímavostí Gacky je to, že končí v jezeře Gusić v Brlogu, odkud ji k moři skrze vodní elektrárnu Senj vede umělý kanál.

Kam na ostrovech?

Chorvatsko by nebylo Chorvatsko bez svých nespočetných ostrovů. Na Krku se můžeme vyhnout provařené Bašce, kde během sezóny skutečně není kam šlápnout, a vydat se raději do méně známého Vrbniku na východním pobřeží ostrova. Vrbnik se rozkládá na majestátních skalních výspách držících stráž nad mořem. Samotné městečko nabízí několik historických památek, skvělé místní víno a kuriózně se pyšní nejužší ulicí na světě, kterou je klaustrofobní Klančič. Přístupné jsou menší pláže mezi skalami, jež připomínají miniaturní norské fjordy.

S délkou 63 kilometrů má protáhlý ostrov Pag nejdelší pobřeží ze všech chorvatských ostrovů. Vyznačuje se především z velké části pustou, vápencovou krajinou, která díky velmi nízké hustotě vegetace připomíná spíše povrch Měsíce. To však neznamená, že Pag nemá co nabídnout. Ve městě Pag, které je typické architekturou benátského stylu, se můžete nabažit slavných místních sýrů. Jejich unikátní chuť vzniká díky silným zimním větrům, bórám, které prosolují vegetaci a místní ovce pak jako výsledek dávají slané mléko. Dvacet kilometrů na severozápad od Pagu leží druhé větší město ostrova, Novalja, s další řadou vynikajících restaurací a po dalších dvaceti kilometrech tímto směrem se dostaneme do rybářské osady Luna s prastarými olivovými háji. Samozřejmosti Pagu jsou také nesčetné pláže, ke kterým je to blízko snad z každé části ostrova.

Alternativy za Split

Split je dobře známým centrem jihu Chorvatska, Dalmácie, a jako takový vždy láká bezpočet turistů. Jak si tedy oblast užít ve větším klidu? Hned na druhé straně Kaštelského zálivu se ve vzdálenosti patnácti kilometrů od Splitu nabízí Trogir. Toto přímořské lázeňské město je také dobře známé, ale přece jen nabízí v porovnání se Splitem poněkud klidnější prostředí. Bohaté historické centrum města, které bylo založeno již ve 3. st. př. n. l. řeckými kolonisty, je z obou stran lemováno krásnými plážemi. Část Trogiru se nachází na ostrově Čiovo, který nabízí další pláže a místa k vycházkám.

Split kryje před otevřeným Jadranem ostrov Brač, kam se dostaneme prostřednictvím trajektu ze Splitu. Na Brači je skvělým místem k pobytu letovisko Splitska, původně rybářská vesnice. Založili ji Římané a z místního lomu pocházejí kameny, ze kterých byl postaven Diokleciánův palác ve Splitu. Brač stejně jako další ostrovy nabízí jak skvělá místa ke koupání, tak možnosti vycházek do vnitrozemí ostrova. Jako nutné místo k návštěvě se nabízí Milna, další z pitoreskních původně rybářských vesnic na západě ostrova.

Na jih od Brače leží ostrov Hvar a na jih od Hvaru jeho klidnější alternativa Korčula se stejnojmenným hlavním městem, kterému je přezdíváno malý Dubrovník. Korčula nabízí bílé pláže, skvělou kuchyni a romantické uličky, ve kterých můžete zhlédnout představení morešky, místního lidového tance s mečem. Na západ a na jih od Korčuly pak leží nejodlehlejší chorvatské ostrovy – Vis, respektive Lastovo. Oba ostrovy byly po dlouhou dobu nepřístupné cizincům jako základny jugoslávského námořnictva. Tento zákaz byl zrušen v roce 1989 a od té doby se oba ostrovy znovu staly turistickými destinacemi, které nabízejí jak průzračné pláže, tak historické památky.