Ostrov Délos byl ve starověku významným náboženským centrem , zasvěceným bohu bohu Apollónovi.

Ostrov Délos byl ve starověku významným náboženským centrem , zasvěceným bohu bohu Apollónovi. Zdroj: Shutterstock

Důležitý obchodní přístav na ostrově Délos se stal v druhé polovině 3. stol. př. n. l. největším trhem s obilím, které se dováželo z Hersonissu a z Numídie.
Když Římané zničili Kartágo a dobyli Malou Asii, stal se nejvýznamnějším centrem trhu s otroky.
Zatímco kosmopolitní Mykonos patří k nejluxusnějším destinacím Řecka, maličký Délos je neobydlený. Jeho rozloha je něco málo přes tři kilometry čtvereční.
Největšího rozmachu dosáhl Délos v 5. století př. Kr., kdy zde byl založen Délský námořní spolek, jemuž předsedaly mocné Athény.
Opuštěný Délos celá staletí chátral, chrámy a svatyně se zvolna rozpadaly, barevné mozaiky ve vilách zarůstaly travou. Byl zakonzervován v čase a stal se tak archeologickým muzeem.
6
Fotogalerie

Ostrov Délos: nenápadný pupek antického světa

Maličký, vyprahlý a neobydlený ostrůvek, zapadlý v souostroví Kyklady, byl v období helénistického Řecka významným náboženským a obchodním centrem. Žilo tu na 30 000 obyvatel a o jeho slávě trvající tři tisíce let dnes svědčí pozůstatky památek, kterých je zde mnohonásobně víc než lidí.

S rozlohou pouhých 3,5 kilometru čtverečního je ostrov Délos jednou z nejvýznamnějších řeckých památek současnosti. Uprostřed Egeje, na půl cesty z Atén do Malé Asie a z Istanbulu na Krétu, se nachází místo, které je svým významem i množstvím vykopávek srovnatelné s římskými Pompejemi. Byl osídlen už ve 3. tisíciletí před Kristem a podle řecké mytologie se právě zde narodili dva řečtí bohové, Apollon a Artemis.

Důležitý obchodní přístav na ostrově Délos se stal v druhé polovině 3. stol. př. n. l. největším trhem s obilím, které se dováželo z Hersonissu a z Numídie.Důležitý obchodní přístav na ostrově Délos se stal v druhé polovině 3. stol. př. n. l. největším trhem s obilím, které se dováželo z Hersonissu a z Numídie.|Shutterstock

Posvátný ostrov

Tím, že se ostrov stal svatou půdou, nebylo možné se na něm narodit ani zemřít, protože zrození a smrt byly považovány většinou pohanských kultů za nečisté. Za vlády aténského vůdce Perikla byla na Délu dokonce provedena takzvaná purifikace, kdy byly všechny lidské ostatky exhumovány a přesunuty na vedlejší ostrůvek Reina.

Zpátky do minulosti

Vykopávky na ostrově probíhají od roku 1872 a kromě několika archeologů a správců areálu, kteří tu obývají skromné domky, tu nikdo nežije. K vidění je tu například Terasa lvů postavená v 7. století, chrám Naxijských nebo socha Apollona ze stejné doby a samozřejmě přístav a přístavní mola. Právě tady vystoupíte, pokud se sem vypravíte výletní lodí z kosmopolitního Mykonosu. Plavba sem trvá asi 30 minut.

Když Římané zničili Kartágo a dobyli Malou Asii, stal se nejvýznamnějším centrem trhu s otroky.Když Římané zničili Kartágo a dobyli Malou Asii, stal se nejvýznamnějším centrem trhu s otroky.|Shutterstock

Nekonečné dějiny

Celé hodiny tu pak budete moci bloudit uličkami tichého žulového města a představovat si dobu, které vévodil kult atletického těla. Honosné domy z 2. století před Kristem, bohatě zdobené jídelny s dochovanými podlahovými mozaikami, řeznictví, tržiště i amfiteátr pro 6000 diváků. To všechno na ostrově znovu ožívá a díky mravenčí práci několika generací archeologů zůstává zachováno pro generace budoucí.

Kosmopolitní starověk

O tom, že na ostrově kdysi žili obyvatelé ze všech koutů světa, svědčí i fakt, že zde kromě klasických řeckých svatyní naleznete například chrám bohyně Isis a dalších egyptských bohů nebo nejstarší evropskou synagogu z 2. století. Část své historie tu otiskli Řekové, Féničané, Syřané, židé. I další etnika a národnosti, které zde žily v symbióze i ve zdravě konkurenčním prostředí.

Největšího rozmachu dosáhl Délos v 5. století př. Kr., kdy zde byl založen Délský námořní spolek, jemuž předsedaly mocné Athény.Největšího rozmachu dosáhl Délos v 5. století př. Kr., kdy zde byl založen Délský námořní spolek, jemuž předsedaly mocné Athény.|Shutterstock

Skryté poklady

Ačkoli je ostrov zmenšeným průřezem celými tisíciletími, v současné době je odkryto pouhých 20 procent z rozsáhlého antického naleziště. Je tudíž možné, že ty největší poklady tu stále čekají na objevení. Pokud se chystáte do Řecka, určitě si tuhle cestu do minulosti nenechte ujít. Modro-bílý svět tu hned získá jinou, mnohem hlubší dimenzi.