Měkké ranní světlo lichotí odstínům svěží zelené v Královské botanické zahradě. Z ptačí perspektivy se kocháme pohledem na panorama CBD.

Měkké ranní světlo lichotí odstínům svěží zelené v Královské botanické zahradě. Z ptačí perspektivy se kocháme pohledem na panorama CBD. Zdroj: Roman Nemec

Svátek práce, 8. března. Rodiny se baví v parcích a u atrakcí, které připravilo město.
Hned po práci se lidé rádi scházejí na břehu řeky Yarra na drink. Nábřeží vibruje uměním.
Central Station, rušné polyfunkční centrum, skvěle propojuje viktoriánskou architekturu s moderní
Knihovna státu Viktorie je ideálním místem pro navázání nových kontaktů. Zajděte do místní kavárny a zapojte se do diskuse.
Délka Great Ocean Road je 243 km
10
Fotogalerie

Austrálie: Z úžasného Melbourne ke Dvanácti apoštolům

Zelená metropole Melbourne vystupuje ze stínu slavnějšího Sydney. Moderní a uvolněné město hostí prestižní tenisový šampionát a je to skvělé místo k žití. Já díky svým přátelům nahlédl do pestrého života místních a vydal se s nimi i za dobrodružstvím po silnici B100 – ikonické Great Ocean Road.

Je hlavním městem kultury, hudby a UNESCO ho prohlásilo za město literatury. Melbourne je ale zároveň významným finančním centrem v širokém regionu Asie–Pacifik a také sídlem mnoha velkých australských společností. Sedm let po sobě si udrželo prvenství ve světovém žebříčku nejlepších měst pro život. Vykročme tedy do rušných ulic CBD neboli obchodního centra města.

S Tomášem z Bratislavy, mladým projektovým manažerem IT, mám sraz v jedné z mnoha výškových prosklených budov v CBD. Z třicátého třetího patra se nám naskýtá pohled na elegantní šedočerné mrakodrapy. Moderním výtahem přímo doslova sletíme do prostorného foyer. Je pátek, čas oběda a na ulici Bourke je rušno. Na rozdíl od škrobenějšího Sydney se tady lidé oblékají méně formálně, často zahlédnu piercing, tetování a barevné ponožky – doplňky, které oživují jinak konzervativní barvy „byznys uniforem“. Nasedáme na tramvaj, která v rámci centra jezdí zdarma, a svezeme se pár zastávek do asijské čtvrti.

V zastrčené uličce vcházíme do malého, ale rušného japonského bistra, kde připravují skvělý ramen a suši. Zbývá čas zajít na zelenou zmrzlinu matcha do nedaleké japonské čajovny. Právě zde dohodneme společný výlet autem, který nás zavede na ikonickou Great Ocean Road. Tomáš žije v Austrálii skoro deset let, vystudoval informatiku a pochvaluje si skvělé pracovní příležitosti v rámci své úspěšně našlápnuté kariéry. Tak jako místní ani on nikam nespěchá, ale s klidem Australana se vrací na poradu do firmy. Navzdory novým vlivům hlavně z orientálních kultur si Melbourne udržuje viktoriánský či britský charakter.

Zelenými ulicemi a zahradami

Vedle různých titulů a „nej“ je jednou z nejvýstižnějších přezdívek Melbourne „město zahrad“. V obchodním centru i podél řeky Yarra je roztroušených mnoho krásných zelených parků ve stylu anglických zahrad. Vystupuji z typické starodávné tramvaje číslo 35, „Okružní“, na nádraží Flinders. Obyvatelé Melbourne tvrdí, že všechny cesty Austrálie vedou právě sem. Viktoriánská stanice, postavená na břehu řeky, je neodmyslitelnou ikonou města a je jedním z důležitých uzlů integrované dopravy metropole. Přejdu přes most Princess na jižní břeh a zanedlouho se ocitám v Královské botanické zahradě, vybudované na ploše o rozloze 38 hektarů. Návštěvník se tu může kochat fascinující a rozmanitou tropickou flórou, dozvědět se o efektivním vodohospodářství města, odpočinout si na břehu jezírka a dopřát si piknik s přáteli nebo se povozit na člunu, který obsluhují styloví lodníci v slaměném klobouku.

Před nečekanými odpoledními přeháňkami se schovám do impozantní viktoriánské knihovny na Swanston Street, která ve svých depozitářích uchovává přes dva miliony knih a mnohé literární poklady z celého světa. V kavárně si dám skvělou kávu, a protože jsem si přinesl vlastní kelímek, a tedy nechci plastový, dostanu dvojitou za cenu jedné. Vcházím do vícepodlažní čítárny, která svými rozměry a architekturou doslova vyráží dech. Překvapuje mě i to, kolik mladých lidí sem chodí, na rozdíl od nákupních center, kde jsou vidět pomálu.

Být v Melbourne a nejít do Central Station? Místní to tady milují a rádi chodí právě sem za módou či elektronikou. Kromě nákupního centra a kanceláří je to zároveň i důležitý dopravní uzel. Ovoce, zeleninu či farmářské výrobky zase s oblibou nakupují v tržnici South Melbourne. Čeká tu na vás spousta pokušení! Troufáte si na čerstvé ústřice s citronem?

Za odpočinkem po práci

Nad řekou Yarra, která rozděluje město na severní a jižní břeh, pomalu zapadá slunce. Paprsky se odrážejí od velkých skleněných ploch moderních výškových budov na jižním břehu, Southbank, kterému dominuje mrakodrap Eureka s 91 patry a s výškou skoro tři sta metrů. Nachází se tam nejvýše položená vyhlídka na jižní polokouli, z níž uvidíte nejen město, ale i řeku a zátoku Port Philip.

Na břehu řeky to vibruje hrou pouličních umělců a hudebníků a v barech a restauracích se setkávají přátelé na happy hour drink. Jeden bar se výrazně liší od ostatních. Ponyfish Island plave přímo na řece a dostanete se k němu buď po vodě kajakem, nebo praktičtěji po schodech z mostu. Od pozdního odpoledne až do noci je tu narváno a všichni si pochutnávají na výborném jídle a místní specialitě, pivu Ponyfish Lager. Ti sportuchtiví sedají do vícemístných kajaků či veslic, týmově se opírají do vesel a vychutnávají si poslední paprsky zapadajícího slunce.

Kdo bydlí jihovýchodně od centra, chodí si rád zaběhat či jen tak se projít podél pěkné městské pláže St. Kilda, kde se nachází také marina a několik barů a restaurací. Pláže podobné těm ze Sydney tu ale nehledejte. Po aktivním odpočinku přijde k chuti lehká směs z mořských plodů s avokádem a k tomu vychlazený australský Sauvignon Blanc. Na zdraví!

Úchvatná Great Ocean Road

Je sobota ráno, modrá a slunečná obloha věští dobré počasí na celý víkend. Tomáš a jeho přítelkyně Zuzana si přes mobilní aplikaci Car Next Door půjčili auto. Naházíme batohy do kufru a můžeme vyrazit na roadtrip po ikonické Great Ocean Road k její hlavní atrakci: skalním útvarům Dvanáct apoštolů. Našinci studujícímu mapu se může jevit celá asi třistakilometrová trasa jedním směrem relativně zvládnutelná za jeden den. Ale zdání klame. Serpentýny, klokani, pomalé úseky, jízda po levé straně, a hlavně množství panoramatických výhledů výrazně prodlouží celou cestu. Minimálně se doporučují tři dny, avšak ideální je naplánovat si týden a v klidu si vychutnat přírodu a nádherné scenerie. „Také je důležité si dobře promyslet tankování, protože pumpy jsou od sebe vzdálené i sto kilometrů,“ upozorňuje Tomáš. Během prázdnin a svátků se k Dvanácti apoštolům vydá hodně domácích i turistů, a proto je lepší si ubytování zarezervovat v dostatečném předstihu.

Opouštíme Melbourne a za sebou necháváme uspěchaný městský život. Před námi se rozprostírá sluncem spálená země, nekonečná silnice a australský venkov. Great Ocean Road, také známá pod označením B100, byla vybudována vojáky po první světové válce, a otevřena až v roce 1932. Začíná ve viktoriánském městečku Torquay a končí v Allansfordu. Vozovka je po celém úseku dobře udržovaná, vyžaduje ale zvýšenou pozornost a řidičskou zkušenost. Míjíme pláž Bells, která je vyhledávána surfaři, a znenadání se na horizontu před námi rýsuje bílý maják. Tady si dopřejeme zaslouženou zastávku.

Zaparkujeme na vyhrazeném parkovišti, ze kterého je krásný výhled na maják, zvětralé vápencové útesy, asi čtyřicet metrů vysoké a zelenající se nízkým bujným porostem. Sjedeme po schodech na pěknou písečnou pláž Gully, kde pofukuje svěží mořská bríza. Je právě odliv a Jižní oceán se zdá klidný. Naskáčeme do zpěněných vln. Teploměr na hodinkách ukazuje neuvěřitelných devatenáct stupňů a kompas jih, směr Antarktida. Ale to je už jiný příběh. S drkotajícími zuby kráčíme k funkčnímu majáku Split Point, který je památníkem zaoceánských parníků vezoucích vězně a dobrodruhy z Británie. Na věži, která má od základny 34 metrů, je hned pod světlem ochoz, odkud lze pozorovat oceán.

Pralesní odbočka

V přímořském městečku Lorne sjedeme z B100 a vydáme se asi 10 km úzkou klikatou lesní cestou. Uprostřed pralesa odstavujeme auto a po schodech scházíme na úplné dno rokliny. Zaposloucháme se do šumícího vodopádu Erskine, jehož chladná voda padá z výšky třiceti metrů a vytváří přírodní bazén vhodný ke koupání. Zanedlouho se opět vezeme po silnici lemované z jedné strany modrým oceánem a z druhé zelenými kopci. Místy se o drama postará některý turista, který zapomene, že zde se řídí na levé straně. Slunce se pomalu sklání k horizontu, a pokud chceme stihnout západ u Dvanácti apoštolů, musíme dupnout na plyn. Jen pozor na klokany!

Navzdory spěchu přijíždíme k známým schodům Gibson na poslední chvíli. Z asi šedesát metrů vysokého útesu sbíháme dolů na pláž, kde se malá hrstka lidí, mezi nimi i fotografové, připravuje na dramatický západ slunce. Přímo před námi z vody vyrůstá mohutná skála neboli jeden ze skalních apoštolů a kolem něj létají křičící rackové. Střídavě přes hledáček a živě sleduji toto úžasné přírodní divadlo a dlouhou expozicí fotoaparátu se snažím zvěčnit pohyb oceánu a jedinečnou atmosféru místa. Už za úplné tmy přijedeme k hotelu v městečku Port Campbell, kde nás čeká zasloužená večeře. Už jste ochutnali grilovaný steak z klokana?

Zrození apoštolů

Brzy ráno procházíme branami návštěvnického centra Dvanácti apoštolů a kráčíme na samotný okraj vysokých útesů. Slunce je ještě nízko a zlatavé paprsky měkce osvětlují fascinující přírodní scénu. Podmývaní příbojem, neúnavnou silou oceánu, větrem ošlehaní, tady před námi stojí: vápencoví apoštolové. Někteří jsou vysocí až padesát metrů! Údajně jich bylo dvanáct, ale dnes jich uvidíte už jen sedm a kvůli erozi může padnout další. Na tomto unikátním místě jako by se zastavil čas. Utichají hlasy asijských turistů a naše smysly okouzlují jen šum, vůně moře a rackové.

Pouhých pár minut autem, v národním parku Port Campbell, se ukrývá malá pláž Loch Ard Gorge. Obklíčena útesy a skalisky tvoří oázu klidu. Výběžky skal zasahujících do moře nabízejí krásné výhledy. Asi osm kilometrů od městečka Port Campbell, stejným směrem, se nachází kamenná klenba London Arch. Než se v roce 1990 zřítila kamenná lávka, která skálu spojovala s pevninou, nazývali tento vápencový útvar Londýnský most. Neustálá eroze nahlodává okolní útesy a předpokládá se, že v budoucnu se opět zrodí noví apoštolové.

V hejnu kakadu

Na zpáteční cestě se zastavíme na oběd v městečku Apollo Bay. Pěkná půlměsícová pláž, bary a restaurace dávají Apollu typický přímořský rekreační charakter. Jako předkrm musíme ochutnat místní mořské plody a jako hlavní si objednáme klasické fish & chips a zázvorové pivo. Pro zpáteční cestu zvolíme trasu, která vede vnitrozemím, kde se čas od času objeví velká farma. Zastavíme i u malého hotelu. Mohutný skřekot tady prozrazuje hejna bílých papoušků kakadu. Stovky jich sedí v korunách okolních stromů a vzájemně se překřikují jako na valné hromadě. A najednou, jakoby na povel, všichni vzlétnou a udělají několik náletů.

S úsměvem se vracíme do Melbourne, v uších nám doznívá hukot oceánu či skřekot kakadu, ale hlavně si vezeme nezapomenutelné zážitky ze společného dobrodružství. Vzpomínky, které budou vzdorovat času jako němí skalní apoštolové.


Mých 7 nej v Melbourne

  1. Mrakodrap Eureka Tower - panoramatická vyhlídka na 88. poschodí. Nejlepší je přijít před západem slunce a máte město jako na dlani!
  2. Free Walking Tour - poznejte centrum s lokálním průvodcem z iniciativy „I‘m free“. Ideální způsob, jak se dozvědět více o Melbourne a životě místních.
  3. Philip Island - ostrov, kde vládne divoká příroda. Pokud vydržíte do západu slunce, uvidíte hejna tučňáků, kteří patří k nejmenším na světě.
  4. Přistěhovalecké muzeum - multimediální výstava a pohled do historie osídlování Austrálie. Chcete se stát Australanem?
  5. Knihovna státu Viktorie - impozantní a nejstarší veřejná knihovna je skvělým místem k navázání kontaktů s domácími.
  6. Tržnice královny Viktorie - je to ideální místo, kde můžete ochutnat lokální speciality, jako například čerstvé ústřice, nebo si koupit tradiční suvenýry.
  7. Údolí řeky Yarra - je poseté slavnými vinicemi. Přijďte degustovat špičková australská vína. Ideálně si rezervujte organizovaný výlet s průvodcem.

Dobré vědět

  • Hlavní sezona, tedy období léta, je od prosince do března. Dejte pozor na australské či evropské prázdniny.
  • Nevynechte: Grand Prix formule 1, tenisové Australia Open, degustaci australských vín, letecký výlet do města Hobart v Tasmánii a pozorování tučňáků na ostrůvku Philip Island či na městské pláži St. Kilda.
  • Pro běžné turistické cesty do Austrálie potřebuje občan ČR cestovní pas a turistické vízum (lze bezplatně požádat on-line). Sledujte aktuální opatření v souvislosti s covid-19. Letět se dá např. z Vídně s přestupem na Středním východě či v Asii.
  • Pokud plánujete výlet po Great Ocean Road, můžete si půjčit auto přímo na jednom z letišť v Melbourne.
  • Měnou je australský dolar (cca 15,7 Kč). Ceny jídla v restauracích jsou vyšší, než jsme zvyklí (pivo Ponyfish Lager stojí devět AUD). Ubytování začíná na 30 dolarech za osobu a noc v hostelech a 75 dolarech v případě menších hotelů dál od centra. Tramvaje v CBD jsou zdarma, avšak kromě této zóny jsou zpoplatněny stejně jako všechny vlaky. Pronájem auta přes aplikace v průměru na den 25-40 AUD, tj. 400-630 Kč.