Vanské jezero

Vanské jezero Zdroj: Profimedia.cz

Vanské jezero
Vanské jezero
Vanské jezero
4
Fotogalerie

Van Gölü: V největším jezeře Turecka prý žije obdoba příšery Loch Ness

Nejen skotské jezero Loch Ness, ale i Van Golu – největší turecké jezero – má svou příšeru. Některé obyvatele nejvýchodnější části země půlměsíce straší, pro jiné je dobrým byznysem. Čas od času se objeví zpráva, že ji někdo zahlédl.

Jezero Van leží na samém východě Turecka uprostřed nádherné přírodní scenerie. Už po generace se traduje, že v temných hlubinách tureckého jezera žije nestvůra, která je schopná jediným máchnutím ocasu rozbouřit jinak poklidnou vodní hladinu.

Místní průvodce Fevzi Bozbay o tom sice pochybuje, v novinách se ale sem tam podobná zpráva objeví. Drak se prý podobá hrochovi, ale krk má dlouhý 2 metry. Naopak taxikář Cevdet mi s nadšením vypráví, jak před pár lety bájnou příšeru spatřil. Je prý velká jako dům, vypadá jako dinosaurus. Určitě ale není důvod se jí bát, je hrozně milá.

Podobné zvěsti přilákaly nejen zvědavce, ale i odborníky, stejně jako amatérské filmaře. Přes veškerou snahu se příšeru objektivem zachytit nepodařilo. Obdobné zklamání zažili i potápěči z Ankary, kteří několik dní zkoumali faunu v 450 metrů hlubokém jezeře. Nakonec sice našli stvoření, které nebyli schopni identifikovat, ale bylo velké jako zrnko čočky. Ani vzdáleně se nepodobalo živočichovi, kterého najdete na pultech místních obchodů.

Vanský drak se stal oblíbeným námětem ozdobných předmětů, zapalovačů či jiných kýčů. Obchodníci na teorie, že drak může být nafouklou zvířecí zdechlinou nebo spíše zrakovým klamem, který vyvolává mlha, nehledí. Pověst o příšeře je pro ně výhodnější.

Jezero Van vzniklo tak, že výron lávy z vulkánu Nemrut přehradil místní tok. Voda má proto neobvyklý obsah minerálních látek a je extrémně zásaditá. Díky tomu v ní lze prádlo vyprat bez použití jakýchkoli mýdel či saponátů. To, že voda nemá kudy přirozeně odtékat, má na druhou stranu velmi nepříjemný dopad. Hladina stále stoupá, za přibližně sto let se zvedla o tři a půl metru. Odborníci se domnívají, že za to mohou posouvající se tektonické desky, ti, kteří rádi věří báchorkám, ale tvrdí, že stoupání hladiny způsobuje příšera, která se neustále mele.

Podle Fevziho Bozbaye je výmysl s příšerou dobrým reklamním tahem. Van je nádherné město s úžasnou historií. Je kolébkou civilizace. Dodnes se u jezera Van najdou pozůstatky urartské, asyrské, perské, arménské a kurdské kultury. Určitě stojí za návštěvu. Možná budete mít štěstí a kromě bájného Araratu, někdejších urartských měst a starých arménských kostelů spatříte i bájnou příšeru. Co kdyby na té pověsti přece jen bylo zrnko pravdy?