Indonéský ostrov Lombok: Méně uhlazený bratr Bali, kterému je předpovídána velká turistická budoucnost

Indonéský ostrov Lombok: Méně uhlazený bratr Bali, kterému je předpovídána velká turistická budoucnost Zdroj: Jan Kulich

Indonéský ostrov Lombok: Méně uhlazený bratr Bali, kterému je předpovídána velká turistická budoucnost
Indonéský ostrov Lombok: Méně uhlazený bratr Bali, kterému je předpovídána velká turistická budoucnost
Bali je ideální pro turisty, kteří chtějí pohodlí a folklor podaný pěkně pohodlně až pod nos.
Na Lomboku dodnes žijí početná stáda vodních buvolů.
Indonéský ostrov Lombok: Méně uhlazený bratr Bali, kterému je předpovídána velká turistická budoucnost
8
Fotogalerie

Indonéský ostrov Lombok: Méně uhlazený bratr Bali, kterému je předpovídána velká turistická budoucnost

Ať už patříte mezi klasické dovolenkáře, kteří touží užívat si klidu a pohody v resortu u pláže, nebo dáváte přednost aktivnější formě cestování, Indonésie vám poskytne přesně to, co hledáte. Exotické Bali má všechny výhody zkušeného poskytovatele turistických služeb, ale na obzoru se rýsuje jeho konkurent – ostrov Lombok, návštěvami cizinců zasažený v mnohem menší míře.

Bali je jedním z nejznámějších míst v souostroví Malé Sundy. Oblíbený cíl turistů z celého světa je vyhlášený svými nádhernými plážemi, pohostinností místních obyvatel a vybaveností hotelových resortů. Z Prahy se na Bali dostanete již za zhruba dvacet tisíc korun. Cestovní kanceláře pak nabízejí týdenní pobytové zájezdy zhruba za třicet tisíc korun. Stále větší dostupnost a především obliba v exotickém cestování sem tak přivádí statisíce turistů z Evropy a nedaleké Austrálie. Právě Australané oceňují výborné povětrnostní podmínky pro surfování, ideální počasí a velké množství zábavy v letoviscích na jihu a jihovýchodě ostrova.

První zmínky o odlivu turistů přišly v roce 2002, kdy při teroristických útocích na letovisko Kuta zahynulo přes dvě stě osob, převážně cizinců. Už v té době se mnohé cestovní agentury začaly poohlížet po místě, které by Bali mohlo konkurovat. Diskuse o cestovním ruchu, který je nejdůležitějším přispěvatelem do rozpočtu ostrova, se však netýkají pouze hrozeb teroristických útoků. Na Bali se zahraničním návštěvníkům podřizuje doslova vše. Pobřeží lemují desítky hotelových resortů plných turistů, rýžová pole ustupují silnicím a novým stavbám a původní obživa místních obyvatel, tedy zemědělství, je nahrazována prací v hotelech, restauračních zařízeních nebo výrobou upomínkových předmětů. Z Bali se tak čím dál tím více vytrácí původní kouzlo ostrova.

Balijci již dávno pochopili, jak moc je zahraniční turista pro jejich život důležitý. Oproti jiným indonéským ostrovům nezpůsobují na ostrově cizinci rovněž takové pozdvižení. Bílý turista se prostě stal samozřejmou realitou každého dne. Ukrajování původní krajiny a nepříliš pozitivní vztah ostrovanů k životnímu prostředí vůbec jsou zapříčiněny i samotnou polohou ostrova. Původní obyvatelé měli na místě dostatek potravy, příznivé podnebí a k životu jim stačilo pouze to, co si na ostrově našli nebo sami vyprodukovali. Nikdy se nemuseli omezovat v tom, co smějí nebo nesmějí. Ostrov nabízel dostatek pro všechny. S příchodem moderní doby a především umělých materiálů, jakými jsou plasty, se však na ostrově cosi změnilo. Balijci jsou přímo posedlí vším, co je z plastu. Na všechny potraviny, léky nebo suvenýry dostanete extra igelitový sáček.

Problém nastává ve chvíli, kdy mají být tyto odpady likvidovány. Za staletí, kdy se na ostrově veškerý odpad (z převážné většiny přírodního charakteru) pálil, si ostrované na tento způsob likvidace zbytkových surovin zvykli. V aglomeraci hlavního města Denpasaru tak každodenně vidíme desítky dýmů z ohňů, ve kterých Balijci odpad pálí. Přestože se na ostrově začínají pomalu umísťovat odpadkové koše na tříděný sběr, Balijci smetí stále velmi často pohodí na ulici nebo doma spálí.

Méně pohodlná varianta

Otázky o budoucnosti turismu tohoto přeplněného ostrova se tak vynořují stále častěji. Jako budoucí alternativa Bali je samotnou Indonésií nejvíce proklamovaný Lombok, který nalezneme za 50 kilometrů širokým průlivem východně od ostrova. Jedna z 33 indonéských provincií s převážně muslimským obyvatelstvem je cestovním ruchem doposud téměř nezasažená. Má neuvěřitelně bílé pláže a sopky a na rozdíl od rovníkového Bali plného vegetace je daleko sušší a žije na něm zcela odlišná fauna a vegetace. Rozdíl mezi Lombokem a Bali však není pouze ve fauně, flóře a geologických podmínkách.

Bali je v Indonésii, která je největším muslimským státem na světě, raritou. Žije zde totiž převážně hinduistické obyvatelstvo, což se promítá do celkového chování a přijímání turistů. Turista má na Bali ten luxus, že není většinou atakován pouličními prodavači nebo verbíři z restaurací a hotelů. Oproti tomu na Lomboku nastává o každého turistu lítý boj. Jakmile připlujete nebo přistanete na tomto ostrově, okamžitě se na vás sesypou prodavači všeho možného. Muslimské obyvatelstvo není prostě v chápání turistů rozhodně tak benevolentní jako hinduističtí Balijci. Tento pocit je obzvláště výrazný, vydáte-li se na Lombok přímo z Bali. Lombok je také daleko skoupější na možnosti ubytování, stravování, bary a zábavní podniky.

Co tedy Lombok nabízí nového a má vůbec šanci stát se budoucím cílem turistů, který zastíní i Bali? Indonésané vkládají do Lomboku velké naděje. Rozvoj turistických aktivit na Bali je už nyní velmi omezený a přísun turistů se stále zvětšuje. Výhodou Lomboku oproti Bali je především již zmíněné sušší podnebí, které umožňuje návštěvu tohoto ostrova i v době dešťů, která na Bali téměř vylučuje jakýkoli turistický ruch. Lombok oplývá překrásnými plážemi: ať už cestujete na sever od hlavního města Mataram do oblasti Senggigi a Pemenang, nebo na východ ostrova k Labuhanlombok a Pringgabaya, všude na vás čeká bílý písek, dlouhé pláže a příjemné klima. Až na malé výjimky zde však chybí dostatečná infrastruktura.

Lombok dozajista bude vyhovovat těm, kteří se spokojí s ubytováním nižší kategorie, rádi ochutnávají místní speciality a nevadí jim poobědvat na místě, kde jedí i ostrované. Do dnešních dnů tu také mohou sledovat původní styl života místních obyvatel. Nejsou zde výjimkou malé osady přímo na pláži, postavené pouze z přírodních materiálů, v nichž není elektřina či pitná voda. Život v nich je bezesporu těžší než na sousedním Bali, kde průměrný ostrovan sice neoplývá bohatstvím, nepropadá se ani pod úroveň chudoby. Indonéská vláda má do budoucna s tímto ostrovem velké plány. Chce zde zlepšit infrastrukturu, rozšířit letiště a hlavně vystavět několik luxusních hotelových komplexů, které by na toto místo přilákaly bohatou klientelu z Austrálie, Německa a Japonska. Ostatně tyto tři národy patří v Indonésii mezi nejoblíbenější turisty.

Konec typické atmosféry?

Lombok je proslulý nejen svým přírodním bohatstvím, celosvětového věhlasu dosáhl i díky svému velmi pálivému jídlu. Téměř do všech pokrmů se přidávají ostré chilli papričky a jídla z nich připravená jsou ostrá i pro obyvatele okolních ostrovů. Lombok má rovněž oproti Bali početná stáda vodních buvolů. Velmi vyhledávané jsou především jejich rohy, které se dovážejí na Bali. Zde jsou z nich vyráběny ozdobné šperky a doplňky. Nezapomenutelná je i návštěva některé z perlových farem. Na ostrově jich jsou desítky a Lombočané z nich vyrábějí překrásné šperky. Celá jedna ulice v hlavním městě Mataram je pak doslova poseta luxusními obchody s perlovými šperky, za kterými jezdí nákupčí z celé Indonésie.

Jaká tedy bude budoucnost ostrova? Dokáže suplovat roli Bali? Vše záleží na plánech vlády a na tom, jestli se zde v budoucnu opravdu vybudují rozsáhlejší hotelové komplexy. Prozatím je tento ostrov rájem neorganizovaných turistů, kteří vítají zcela odlišnou atmosféru oproti Bali nebo Jávě. Lombok nabízí pohled na Bali před dvaceti lety a drží si svou ojedinělou atmosféru. Jakýkoli zásah do typického rázu ostrova možná přinese přísun turistů a zvýšení životního standardu místních, zároveň však napomůže k unifikaci Indonésie.


Lombok, nebo Bali?

Lombok:

+ panenská příroda
+ sušší klima
+ výtečná kuchyně
+ autenticita života místních obyvatel
+ odlehlé, turisty nenavštěvované oblasti

– nižší standard služeb
– méně rozvinutá infrastruktura
– minimum lidí ovládá angličtinu
– údajně vyšší kriminalita
– muslimská většina

Bali:

+ vysoký standard služeb
+ kvalitní infrastruktura
+ hinduistické obyvatelstvo
+ možnost použít angličtinu
+ snazší dostupnost (levné a časté spoje)
+ honorární konzulát ČR na ostrově

– ubývající původní krajina
– ostrov je přeplněn turisty
– život místních ovlivněn turismem

Výsledný výběr ovlivní především to, zda upřednostňujete kvalitní služby a „bezpečí“ hotelových komplexů, rádi si užíváte nočního života a ruchu nákupních ulic. V tom případě se vydejte na ostrov Bali, kde prožijete krásnou dovolenou s nádechem exotiky. Pokud patříte mezi odvážnější cestovatele, vydejte se na Lombok. Ostrov vás nadchne překrásnou, doposud nezničenou přírodou. A pokud vám nevadí uskromnit se při ubytování a stravování, můžete spatřit autentický život místních obyvatel a podívat se, jak vypadalo Bali před masivním nástupem turistického ruchu.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 11/2010.