Jeden z tzv. sandbanků, tedy opuštěných písečných ostrůvků

Jeden z tzv. sandbanků, tedy opuštěných písečných ostrůvků Zdroj: Petr Nedvěd

Východ slunce nad ostrovem Máfusi
Šnorchlování se žraloky rezavými
Žralok rezavý patří k mírnějším druhům
Šnorchlování se žraloky rezavými
Malý přístav je přirozeným výchozím bodem při výpravách za dobrodružstvím
7
Fotogalerie

Maledivy na vlastní pěst aneb Jak si užít idylické souostroví za rozumnou cenu

Maledivy mohou být cenově příznivou destinací pro kohokoliv, v lecčems dokonce levnější než většina evropských letovisek. Nabízejí širokou škálu volnočasového vyžití a zdejší scenérie překonají vaše představy.

Snažím se cestovat nízkonákladově, ale zároveň tak, abych danou zemi náležitě poznal. Byl jsem zvědav, zda se mi to podaří i na souostroví nesoucím nálepku předraženého přepychu. Vzhledem k tomu, že cesta na Maledivy je ze střední Evropy poměrně kostrbatá a nákladná, využil jsem svůj pobyt na Šrí Lance, která je k přeletu ideálním výchozím bodem.

První formality

Zpáteční letenka z Kolomba na ostrov Malé vyšla v přepočtu na zhruba pět tisíc korun a let trval příjemných 90 minut. Společně s ubytováním šlo o jedinou výraznější položku rozpočtu. Letiště na ostrově Hulhulé spojuje s hlavním městem most Čínsko-maledivského přátelství, který je jedním ze symbolů hlavního města. Po příletu stačí k udělení 30denního víza, které je zdarma, vyplnit příletovou kartu, na níž doložíte své předem rezervované ubytování a zpáteční letenku.

Po vstupu do příletové haly je dobré vyměnit si ve směnárnách měnu na maledivské rupie, nazývané rufiyaa (a ponechat si o tom doklad, aby vám je při odletu vyměnili zpět). Velké hotely a agentury sice akceptují i platbu v amerických dolarech, ale na menších ostrovech a v kavárničkách budete místní měnu potřebovat. Bankomaty nejsou mimo hlavní město časté, navíc si místní banky určují poplatky až do výše zhruba 250 Kč. Pokud chcete vyrazit do města taxíkem, musíte poctivě vystát frontu, na kterou dohlíží ochranka. Po 15 minutách jízdy už jsme v zamluveném bytě (přes Airbnb) v srdci hlavního města. V suterénu výškového domu, kde jsme přebývali, jsme si všimli krejčovské dílny, v níž se ještě dlouho po půlnoci oháněl pracovník z Bangladéše, odkud pochází největší národnostní menšina Malediv.

Život v mikrometropoli

Snídani jsme pořídili v pekařství s cenami srovnatelnými s našimi, poté nás čekala svižná návštěva pár zajímavostí, které Malé nabízí. Všude se prohánějí skútry a malé motorky, kterých je ve městě určitě více než aut. Protože se jedná o muslimskou zemi, pětkrát denně se kvůli modlitbám zastaví veškeré dění na ostrovech. Tomu je přizpůsobena i otevírací doba obchodů a restaurací, musíte počítat se dvěma pauzami během dne. Konkrétní časy modliteb se v průběhu roku mění a někdy je poměrně složité se v místním rozvrhu přestávek vyznat.

Nejzajímavější částí města jsme shledali přístaviště, ke kterému přiléhá rybí a zeleninový trh (většina produkce se dováží ze Šrí Lanky a Indie). Tam se každodenně sjíždějí lidé z celého souostroví, aby si pořídili zásoby na několik dní, protože soběstačnost Malediv je z hlediska zemědělské produkce minimální. Z historických památek je možné navštívit Starou Páteční mešitu se střechou ze zvlněného plechu a s minaretem připomínajícím spíše maják, která je zároveň nejstarší mešitou v zemi. Nová Velká Páteční mešita je přístupná pouze v době mimo modlitby. Celý ostrov lze v jeho nejširším bodě přejít rychlou chůzí asi za půl hodiny, což jsme si vyzkoušeli cestou z východní strany, kde se nachází jediná pláž města vhodná ke koupání, ke stanovišti trajektů, odkud nám odjížděl spoj na naši základnu, ostrov Máfusi (Maafushi).

Na samotné cestě se dá dost ušetřit, pokud využijete běžný trajekt, jehož ceny se pohybují kolem tří dolarů. Na některých trasách ale jezdí spoje jen párkrát do týdne, cestu je tedy nutné plánovat dopředu. Další možností jsou dražší speedboaty (naše cesta z Máfusi vyšla na 20 USD na osobu), které jezdí velmi často a cestu zkrátí z 90 minut na třetinu. Poslední možností, která se využívá nejčastěji v případě transferů na vzdálené maledivské atoly, je cesta hydroplánem, která začíná na 150 dolarech.

Máfusi - ideální základna

Během pohodové jízdy nás doprovázeli delfíni ve vlnách oceánu. Minuli jsme i několik soukromých resortů a po 90 minutách příjemného pohupování jsme s naším nevelkým přívozem dopluli do přístavu ostrova Máfusi. Ten jsme zvolili kvůli blízkosti Malé a bohaté nabídce výletů za přijatelné ceny. Ubytování jsme měli dopředu zamluvené ve tříhvězdičkovém hotelu, kde nás pokoj se snídaní vyšel na 1200 Kč za noc. V přístavu na nás s cedulkou čekal majitel hotelu se svým synem, aby nám pomohli se zavazadly, a během pár minut nás doprovodili na hotel. V současnosti na Máfusi najdete na 80 ubytovacích zařízení, což je dvojnásobek oproti roku 2015. Turismus se stává stále výraznějším zdrojem příjmů místních obyvatel.

Na malém ostrově (zhruba 1300 x 270 metrů), který je oblíbený mezi batůžkáři, se spousta agentur a hotelů předhání v lepší a výhodnější nabídce nejrůznějších aktivit, čímž naštěstí tlačí ceny dolů. Najdete je poblíž hlavní turistické pláže Bikini Beach. Po chvilce srovnávání zjistíte, že nabízené produkty se u jednotlivých společností liší jen v detailech, proto klidně vybírejte dle ceny, o které se ještě dá smlouvat. Můžete vyrazit prozkoumat bohatou podmořskou faunu (delfíny, různé druhy žraloků, korálové rybky, mořské želvy, rejnoky, manty a další), zúčastnit se výletů na tzv. sandbanky (opuštěné písečné ostrůvky), rybařit ze člunu nebo si na lodi užít romantický piknik při západu slunce. Anebo pořídíte balíčky více aktivit dohromady. Všechny agentury v ceně nabízejí fotky a videa, která během výletu pořídí. Půldenní výlet lodí s jídlem a pitím stojí 25 USD, celodenní dvojnásobek.

Šnorchlování a návštěva ostrůvků

Jako milovník adrenalinu jsem si nenechal ujít šnorchlování se žraloky rezavými na atolu Vávu (Vaavu). Jedná se až o tři metry dlouhé a 100 kg vážící ryby, žijící v mělkých pobřežních vodách. Pro člověka nejsou nebezpeční, ale přesto byl skok mezi hejno asi deseti kusů jedním z nejvíce vzrušujících zážitků v mém životě. O plavání mezi nimi nemluvě. Mezi další vyhledávané výlety patří ten za žraloky obrovskými, největšími rybami na světě. Ten však vyjde na 100 USD a agentury ho pořádají jen za vhodného počasí v období největšího výskytu žraloků (prosinec-duben) a v případě alespoň deseti zájemců. Cesta na atol Ari trvá kolem dvou hodin.

V rámci výletu vám agentura obvykle nabídne i zastávku na jednom z místních obydlených ostrůvků. My jsme se dostali na ostrov Guraidú (Guraidhoo), který se dá pěšky obejít během pár desítek minut. Obydlené ostrovy byly turistům zpřístupněny teprve v roce 2010, takže někteří místní z návštěvníků možná nejsou stále příliš nadšení, z většiny obyvatel jsme ale při bližším kontaktu cítili přívětivost a pohostinnost. Často jsme se dali s místními do řeči (vládnou výbornou angličtinou, kterou studují od malička ve školách) nebo se nám dostalo pozvání na posezení u koláčků a arekových ořechů s betelem, což je místní nejoblíbenější povzbuzovadlo. Byli jsme i svědky významné události, když ostrov navštívil bývalý prezident Našíd, který se pro obyvatele Malediv stal živoucí legendou.

Výlet k vězení

Užít si můžete i na samotném Máfusi: klasické adrenalinové sporty (vodní skútr, parasailing, surfing, windsurfing, vodní lyže), kurzy potápění nebo šnorchlování v pobřežních mělkých vodách a na přilehlém korálovém útesu. Náš hotel nabízel šnorchlovací vybavení pro ubytované hosty zdarma. Neplatí se ani vstup na turistickou Bikini Beach, zaplatíte pouze za zapůjčení lehátka nebo slunečníku. Je možné navštívit i veřejnou pláž pro místní, tam je ale potřeba být patřičně oblečen, což platí i při pohybu po ostrově. Třeba při procházce k největšímu ze tří maledivských vězení, ve kterém si tresty odpykává na 500 trestanců, nebo k přístavišti s typickými maledivskými loďkami s vzedmutou přídí z kokosového dřeva zvanými dhóni. Romantické duše si pochutnají na večeři při západu slunce. Typickým místním pokrmem je valhomas kottu roši, uzený tuňák ve směsi se zeleninou, vajíčkem a místní chlebovou plackou rozsekanou na kousky. Za hlavní jídlo v podnicích pro místní dáte v přepočtu 80-120 Kč, v levnějších turistických podnicích 100-150 Kč.

Nejlepší věci jsou zadarmo

Co mě ovšem potěšilo nejvíce, byla přívětivost místních, kteří si žijí svým pomalu plynoucím životem a evidentně jim nic nechybí. Z každého setkání s Maledivanem vyzařovala nefalšovaná dobrosrdečnost. Lidé se tu naplno oddávají dvěma věcem, a to modlitbám (mešity tu fungují jako jakási kulturní a komunitní centra) a společnému trávení volného času s přáteli. Mladší generace se často baví hraním malého fotbalu pod širým nebem. Každý ostrov a ostrůvek mají své hřišťátko s umělou trávou, na kterém se 365 dní v roce odehrávají zápasy. I já jsem byl místními vyzván k účasti na hře, bohužel se pro mě na celém ostrově nenašly k zapůjčení boty velikosti 46.


Maledivy v kostce

  • Maledivy jsou ostrovní stát v Indickém oceánu, od roku 2008 jsou prezidentskou republikou.
  • Celé souostroví se táhne v délce 800 kilometrů jihozápadně od Šrí Lanky dále na jih. Skládá se z 26 atolů. Celkově je země tvořena téměř 1200 ostrovy a ostrůvky, z nichž je téměř 200 obydlených.
  • Jediným povoleným náboženstvím je islám, proto se nesmí do země dovážet alkohol.
  • Celková populace čítá necelých 400 000 obyvatel, více než polovina z nich v hlavním městě Malé.
  • Jde o nejplošší a nejníže položený stát světa, nejvyšší bod země se nachází ve výšce 2,4 metru nad mořem. Maledivy jsou tak jednou z nejohroženějších zemí na světě, pokud jde o klimatické změny.
  • Klima je tropické a pro turisty příhodné prakticky po celý rok, teplota kolísá nejčastěji kolem 28 °C a téměř nikdy neklesá pod 25 °C. Hlavní turistickou sezonou je suché období od listopadu do dubna. Vlhké období (květen-říjen) přináší více větru a deště, nejvíce v červnu a červenci.
  • Maledivy jsou jediným státem na světě, kde firma Coca-Cola kvůli nedostatku pitné vody vyrábí nápoje z odsolené mořské vody.