70 let časopisu Lidé a Země

70 let časopisu Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Cestujte po světě s vybranou společností!
Přesně před 70 lety vyšlo první číslo LaZ
Aktuální vydání LaZ je rozšířené o 70 stran
Užijte si Den plný cestování!
S těmito osobnostmi můžete prožít Den plný cestování
7
Fotogalerie

Lidé a Země slaví 70 let s novou knihou, dnem plným cestování a vyznamenáním

Přesně před 70 lety, tedy 21. dubna 1952 vyšlo pod vedením geografů Vlastislava Häuflera a Miroslava Střídy první číslo časopisu LIDÉ A ZEMĚ. Současná redakce připravila ke svým narozeninám pro své fanoušky několik dárků. Ten největší se rozbalí 23. dubna.

„Svět i náš časopis se za sedmdesát let neuvěřitelně proměnily, ale jedno zůstává: lidská touha objevovat, poznávat a sdílet. Proto jsme se rozhodli většinu aktivit spojených s výročím postavit na cestovatelích či dalších zajímavých osobnostech a v neposlední řadě i na setkání s našimi příznivci, kteří jsou pro nás především v náročnějších obdobích tím nejsilnějším motivačním motorem,“ vysvětluje narozeninový koncept šéfredaktor Honza Čermák, který stál i za redesignem časopisu v lednu loňského roku. 

Hovory, kam se podíváš

Šéfredaktor také od konce února natáčí rozhovory, které jsou pod názvem Hovory #sLaZkou dostupné ve formě videa i audio podcastu. Minulý týden vyšlo výroční číslo LaZ rozšířené o symbolických 70 stran, od konce února. A včera se na trh dostala knižní novinka Hovory o světě, díky níž čtenáři procestují naši planetu s vybranou společností prostřednictvím 21 rozhovorů například s Lucií Výbornou, Ladislavem Ziburou, Alžbětou Jungrovou, Adamem Gebrianem, Vavřincem Hradilkem nebo Martinem Písaříkem. 

Den plný cestování

Křest knihy za účasti zpovídaných a také její prodej s narozeninovou slevou proběhne 23. dubna v rámci akce, kterou připomínka jubilea vyvrcholí. Den plný cestování se uskuteční v pražském kině BIO OKO, a to ve spolupráci s festivalem Diáky. V sále se odehrají přednášky a besedy (Ladislav Zibura, Slávek Král, Martin Písařík, Jolana Sedláčková, Pavel Pavel, Bronislav Jaroš), přičemž jedna z nich dostane velmi slavnostní nádech: Jeho Excelence Patricio Utreras, velvyslanec Chilské republiky v ČR, předá panu Pavlu Pavlovi Řád Bernarda O´Higginse za šíření povědomí o Chile ve světě.

Během celého dne bude probíhat i dobročinná aukce podepsaných fotografií Petra Jana Juračky, Pavla Svobody, Karla Wolfa a Slávka Krále ve prospěch projektu S Leontinkou kolem světa, organizovaným nadací Leontinka. Třešničkou na narozeninovém dortu bude exkluzivní filmové překvapení - projekce dokumentu o lezci Adamu Ondrovi Posunout hranice, který se do běžné distribuce teprve chystá. Vstupenky a detailní program jsou k dispozici na webu BIO OKO.

Jedeme dál! 

„Magazín Lidé a Země jde s dobou a trendům naproti. Ačkoliv slavíme sedmdesátiny, jsme duší mladý a po redesignu i svěží časopis plný inspirace a pohody. Cestovatelé nestárnou, jen nabírají zkušenosti. A to se odráží i v našem obsahu, protože i po sedmi dekádách je stále co objevovat a vykreslovat novými způsoby. Během oslav chceme poukázat na nové generace Hanzelků a Zikmundů, což je směr, jakým si udržet vitalitu i přízeň čtenářů oslovovaných na všech komunikačních kanálech v následujících letech,“ říká Brand Manager časopisu Jakub Kouřil.