Vychází prosincové číslo Lidé a Země

Vychází prosincové číslo Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Témata LaZ 12/2021
Témata LaZ 12/2021
Témata LaZ 12/2021
Témata LaZ 12/2021
Témata LaZ 12/2021
7
Fotogalerie

Autentické Thajsko, opomíjená Panama nebo procházka zasněženými Beskydy? Nejen to vás čeká v prosincovém vydání Lidé a Země!

Ať se děje, co se děje, druhou středu v měsíci můžete vyrazit pro nové číslo jediného českého cestovatelského měsíčníku. Tentokrát s ním zavítáte do Asie, Střední a Jižní Ameriky, Evropy a Afriky.

Kdo by neznal Thajsko? Jenomže kdo ho zná tak dobře jako Ivana Grešlíková? Ta vás v hlavním tématu čísla zavede do severní části země, která zatím netrpí klasickými neduhy turistických oblastí: do hor, kaňonů, etnických vesnic, zapadlých chrámů, rýžových polí, na čajové plantáže nebo kávu místní produkce. A také vás zasvětí, jak a kde probíhají oslavy těch nejoblíbenějších tradičních thajských svátků.    

Pokud budete v textech o Thajsku postrádat moře a pláže, vynahradí vám to ve své reportáži o putování Panamou naše romanticky laděná autorská dvojice Anna Müllerová a Tomáš Hanáček. Lákadel má ale středoamerická země, která si zatím zachovává punc skrytého karibského pokladu, podstatně víc. Kromě článku je shrnuje i prosincová rubrika Kompas.

Myslíme ale i na ty, na které je i v pohodové Panamě moc rušno. Jana Troupová vypráví, jak se v Peru úplně sama vydala na trek kolem šestitisícové hory Ausangate. Cestou odbočila i k Duhové hoře, hvězdě Instagramu posledních let. Ovšem nikoli společně s davy, které k novodobé peruánské ikoně chrlí jednodenní výlety z Cuzca, nýbrž pěkně z druhé strany. Ze strany divočiny, velehor a nádherné prázdnoty. V rubrice Sedmička pak představujeme další barevné hory a skály v různých koutech světa.

Neměli jste někdy chuť uniknout vánočnímu šílenství a strávit svátky na cestě? V případě pozitivní odpovědi by vás mohl zajímat článek Terezy Chvojkové a Jana Křikavy o jejich vánočním roadtripu severním Španělskem, který zakončili silvestrem v Barceloně. Během týdne projeli Baskicko, zapomenutou Navarru i magický Aragón. Nezní to skoro pohádkově? A kdyby vám to nestačilo, není to odtud daleko do Andorry, kterou jsme tentokrát postavili do duelu s dalším evropským trpaslíkem, Lichtenštejnskem.

Věděli jste, že se v Senegalu nachází pět míst zapsaných na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO? Jedním z nich je město Saint-Louis, rozléhající se na kilometrovém ostrově. Magdaléna Rojo se ale nespokojila s návštěvou jednoho ze známých turistických cílů. Spolu s manželem, fotografem Noelem se vypravila i do okolních vesnic. Jak se v nich místním žije? Jak vypadá běžný den a jaké nástrahy na venkovské rodiny číhají?

V Litvě jsou nástrahy jasně dané: tučná jídla a koláče. A také spousta brambor a údajně nejhezčí polévka světa! To už stojí za zkoušku. Na co všechno byste při ochutnávce jedné z pobaltských zemí neměli zapomenout, poradí ostřílený výletník Bronislav Jaroš – s nadhledem jemu vlastním.

Zdálo by se, že Beskydy není potřeba obšírněji představovat. Jenomže Petr Kahánek tvrdí, že by se návštěvník moravského pohoří neměl omezit jen na tradiční výstup na Lysou horu. On sám totiž mnohem raději putuje po méně exponované, tajuplné oblasti lidově zvané Zadní hory. Ty jsou nejen krásné, ale také ukrývají velké příběhy. A právě po stopách jednoho z nich nás Petr provede.

Svět jsme vám ukazovali očima mnoha cestovatelů. Jak se na něj ale dívá architekt? Odráží se v architektuře mentalita jednotlivých oblastí a národů? A kam v Česku vyrazit za zajímavými architektonickými počiny? Nejen na tyto otázky nám v prosincovém čísle odpovídal známý propagátor kvalitních staveb Adam Gebrian.

V rubrice Premiéra tentokrát zavítáme do podzimní Gruzie, v Kotvě se dozvíte, jak se žije ve Švédsku.

Připomínáme i aktuální speciál Evropská města 2, který do 14. ledna seženete na stáncích nebo přes iKiosek.

Po přečtení prosincového čísla se s námi nezapomeňte podělit o své názory formou rychlých odpovědí na tři jednoduché otázky. Zabere vám to jen chvilku. Hlasujte, prosím, v naší anketě!

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která pro vás i toto vydání připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.