Muzeum FC Barcelona

Muzeum FC Barcelona Zdroj: Profimedia.cz

Muzeum FC Barcelona
Muzeum FC Barcelona
Muzeum FC Barcelona
Muzeum FC Barcelona
Muzeum FC Barcelona
9
Fotogalerie

Máte rádi fotbal a cestujete do Barcelony? Nenechte si ujít návštěvu muzea slavného klubu

Rok 1899 je zapsán v historii Barcelony výrazným písmem. Tehdy vznikl slavný FC Barcelona, který je dodneška symbolem města a jeho červená a modrá se staly barvami Katalánska.

FC Barcelona je totiž více než klub, jak hlásá velký nápis na jedné z tribun jednoho z nejlepších a největších stadionů světa – Camp Nou. Ten byl postaven v roce 1957 a později zmodernizován a rozšířen, takže v současnosti pojme až 120 000 lidí. Není divu, že si ho jen málokterý fotbalový fanoušek nechá ujít, i když 17 eur za vstup není zrovna málo. Projde si ho ale křížem krážem, včetně šaten i kaple.

I ten, kdo fotbalu příliš neholduje, si v muzeu, které je v jeho prostorách otevřeno, uvědomí, že Barça, jak zde klubu všichni říkají a jemuž stadion patří, není jen tak obyčejný. Muzeum, které je v jeho prostorách zřízeno, ho o tom přesvědčí. Trofeje a poháry ze slavných soutěží, fotografie, videa jsou tu hned vedle osobních věcí slavných hráčů, nejrůznějších listin a písemností, z nichž nejstarší je z 18. listopadu 1902. V dokumentačním středisku ve druhém patře je možné najít snad vše, co kdy bylo o klubu Barça publikováno.

Muzeum je zavřeno jen v den zápasu. To ale zase můžete být přímo u toho, což není taková utopie, jak by se mohlo zdát. Vstupenky (v ceně od 40 do 110 eur) bývají k mání i den předem (někdy dokonce i v den zápasu), pokud ovšem Barça nehraje se svým největším rivalem, slavným Realem Madrid. To vám pak nezbude než se přesunout do nejbližšího baru a sledovat zápas v televizi.