Mirský zámek se nachází nedaleko hlavního běloruského města Minsk. Postaven byl v gotickém slohu na přelomu 15. a 16. století. Později byl rozšířen o hluboký vodní příkop a rohové věže. Dnes můžeme obdivovat jeho krásu i majestátnost.

Mirský zámek se nachází nedaleko hlavního běloruského města Minsk. Postaven byl v gotickém slohu na přelomu 15. a 16. století. Později byl rozšířen o hluboký vodní příkop a rohové věže. Dnes můžeme obdivovat jeho krásu i majestátnost. Zdroj: Profimedia

Rilský klášter v Bulharsku byl zbudován už ve 14. století. Na začátku století 19. však vyhořel. Z původní podoby se zachovala pouze kamenná věž. Komplex byl poté přestavěn ve stylu tzv. bulharské renesance. Klášter patří k nejvýznamnějším památkám Bulharska.
Pozůstatky prehistorických kůlových domů archeologové nalezli ve všech alpských zemích, od Francie po Slovinsko. Nejstarší domy pocházejí z 6. tisíciletí před naším letopočtem a nejmladší z doby římské. Vysoké kůly sloužily jako ochrana před povodněmi. Dnes můžeme obdivovat jejich rekonstrukce například na Bodamském jezeře.
Rumunsko je kulturně členitá země. Jednou ze svébytných oblastí je Murameš na hranicích Rumunska a Ukrajiny. Dřevěné kostely jsou unikátním příkladem lidové kultury. Na seznamu UNESCO je jich zapsáno pouze osm, ale v oblasti se jich celkem nachází padesát.
Slovenské město Bardějov ve středověku sloužilo jako pohraniční pevnost a mohlo se pyšnit neobvykle silnými hradbami, na kterých stálo třiadvacet bašt. Tamní radnice je nejstarší renesanční stavbou na Slovensku. Město nebylo nikdy vypáleno a díky tomu zůstalo historické jádro velmi dobře zachované.
Katedrála sv. Petra a sv. Pavla v Naumburgu byla přidána na seznam UNESCO teprve v roce 2018. Přitom představuje něco naprosto nevídaného. Katedrála má celkem čtyři věže a dvě kněžiště. Postavena byla v románském slohu a později přestavěna v neogotice. V Naumburgu také poprvé zasedl na biskupský stolec luterán.
10
Fotogalerie

10 neobjevených evropských památek UNESCO, které stojí za to vidět

Evropa má neskutečně bohatou historii, ze které se nám dochovala řada úžasných památek. Člověk by potřeboval několik životů, aby je všechny navštívil a dostatečně prostudoval. Proto vám přinášíme krátký seznam těch nejzajímavějších evropských památek, které doteď mohli unikat vaší pozornosti. 

Je úžasné si uvědomit, že památky se dochovali ze všech období dějin od starověku po novověk a všechny stojí za pozornost. Nádherné stavby můžeme najít nejenom v Itálii, nebo Španělsku, ale i ve Východní Evropě nebo na Balkáně.