Téměř dvě stě let uplynulo od doby, kdy zde žili lidé.

Téměř dvě stě let uplynulo od doby, kdy zde žili lidé. Zdroj: Profimedia.cz

Nad Kuldharou se prý vznáší mocná kletba.
Nikdo neví, kam obyvatelé vesnice zmizeli.
Pohádky o liduprázdné vesnici se předávají z generace na generaci.
Architektura vesnice zůstala překvapivě dokonale zachována.
Kouzlo opuštěné vesnice se někteří snaží již komercializovat.
7
Fotogalerie

Kuldhara: Tajemství prokleté indické vesnice uprostřed pouště

Opuštěná vesnice, ležící asi sedmnáct kilometrů západně od Jaisalmeru v Rádžasthánu, už po staletí láká cestovatele a dobrodruhy z celého světa. A navzdory vyprahlé zemi a dusnu zve k bližšímu prozkoumání. Legendy, které kolem ní ožily, se totiž předávají z generace na generaci nejen dětem na indickém venkově.

Takzvaná města nebo vesnice duchů mají obvykle ještě podmanivější kouzlo než zříceniny hradů a pevností. Na rozdíl od střípků minulosti totiž představují autentický pohled do života lidí, kteří je kdysi obývali. Jako by se tu zastavil čas, lidé zmizeli a nechali po sobě stopy svých životů.

Pohádka pro dospělé

Podle legendy byla Kuldhara až do 19. století velmi prosperující vesnicí pod patronátem jistého Paliwala Brahminse z Rádžasthánu. Spravedlivý a moudrý Brahmins měl jedinou dceru, která byla velmi krásná. Zamiloval se do ní ale zhýralý ministerský předseda Salim Singh, který byl vždy a za všech okolností zvyklý dostat, co si zamanul. Požádal tedy dívku o ruku a pohrozil likvidačním zvýšením daní pro celou vesnici, pokud by mu nebyla po vůli. Jenže lidé z Kuldhary ji nedali. Podle legendy se tajně domluvili a jedné noci hromadně uprchli z vesnice. Zanechali za sebou ale mocnou kletbu.

Ve skutečnosti nikdo neví, kam vesničané šli nebo co se s nimi stalo. Dodnes kolují legendy o tom, že se jejich duchové nadále potulují v hliněných domech Kuldhary, jiní věří, že duch dívky, která se později stala obětí vraždy ze cti, v tomto místě straší. Zvědavci, kteří se tu rozhodli přenocovat, údajně spatřili paranormální jevy.

Umírající skanzen

Ať už jde o kletbu, nebo povídačky pro malé děti, Kuldhara je i dnes zcela opuštěná. Díky tomu zůstala její původní architektura po staletí téměř nedotčená a vesnice tak připomíná zrezlý stroj času. Zdi z nepálených cihel i nadále drží pohromadě a zničené střechy špinavých domů dávají nahlédnout do minulosti. Otevřená nádvoří patrových domů, kamenné altány i starověký chrám v někdejším centru vesnice připomínají její zašlou slávu.

Kuldhara je dnes chráněnou historickou památkou pod záštitou Archeologického průzkumu Indie. Navštívit ji tedy lze pouze s platnými vstupenkami a turistickým průvodcem. A i když se kapitalizující oportunisté snaží krásu tohoto místa udusit komerčními pobyty na jeho periferii, řada lidí z okolních vesnic dál střeží zdejší křehké tajemství.