Poušť Viana

Poušť Viana Zdroj: Profimedia.cz

Pláž Praia de Chaves
Windsurfing
Pozor na želví vajíčka
Cachupa
5
Fotogalerie

Kapverdy: ráj na zemi

Souostroví pojmenované po Zeleném mysu, nejzápadnějším cípu afrického kontinentu, je dokonalým místem pro odpočinek. Tato bývalá portugalská kolonie s nádhernými, sluncem zalitými plážemi má všechny předpoklady pro fantastickou destinaci, kterou zatím nezkazila masová turistika.

Kapverdy leží asi 500 kilometrů od pobřeží západní Afriky a skládají se z devíti obydlených ostrovů, které omývají vlny Atlantského oceánu. Nenajdete tu sice žádné starověké památky či přírodní krásy, na své si ovšem přijdou milovníci vodních sportů. Pokud jste dosud váhali, zda vyzkoušet surfování, případně jeho odnože v podobě windsurfingu nebo kitesurfingu, Kapverdy jsou to pravé místo.

Jste-li však příznivci „línější“ dovolené, nezoufejte. Většina lidí se shodne, že odpočinek na pláži je to nejlepší, co se dá na Kapverdách dělat. Voda je osvěžující a křišťálově čistá. Dávejte si ovšem pozor na silné proudy, které nezkušené plavce mohou odnést dál, než by si přáli.

Nádherné pláže

Jedním z nejznámějších zdejších letovisek je malebný skalnatý ostrov Boa Vista. Najdete tu nádhernou pláž Santa Monica: leží na jihozápadě ostrova a je dlouhá devět kilometrů. Dalším oblíbeným místem je pláž Praia de Chaves s písečnými dunami, kam oko dohlédne.

Tím skutečným rájem na zemi je však ostrov Sal. Zdejší pláže jsou právem pokládány za ty nejkrásnější z kapverdského souostroví. Nesmíte určitě opomenout pláž Santa Maria s barevnými rybářskými loďkami rozmístěnými podél pobřeží, molem, plážovými bary a krásně modrou, mělkou vodou, šplouchající o písek. Dalším snovým místem je pláž Ponta Preta se zajímavou květenou, která je členitější než ty ostatní.

Úředním jazykem Kapverd je portugalština, která se používá ve všech oficiálních publikacích a oznámeních, v obchodě, médiích a ve školách. Při cestování po Kapverdách si však vystačíte i s angličtinou. Místní používají kapverdskou kreolštinu, v níž je 95 procent slov z portugalštiny a zbytek převážně ze západoafrických jazyků. V různých částech země se mluví celkem devíti dialekty.

Zažijte poušť

Výlet do pouště patří rozhodně k tomu nejúžasnějšímu, co se dá na Kapverdách podniknout. Na ostrově Boa Vista máte dokonce několik možností. Nejoblíbenější je poušť Viana, známá pozoruhodnou krajinou. Můžete se na ni vydat na výlet na čtyřkolkách nebo džípem.

Impozantní písečné duny se nacházejí i u zmíněné pláže Praia de Chaves. Návštěvníků tu bývá pomálu, můžete se tam tedy jen tak potulovat a nerušeně obdivovat duny. Perfektní tečkou je pak pozorování západu slunce.

Velryby a želvy

Pokud se na Kapverdy vydáte v období od července do září, můžete si užít pozorování želv. Pláž Ervatão na ostrově Boa Vista je třetím nejvýznamnějším místem hnízdění želv uhlířských na světě. Obvykle kladou vejce do písku po setmění a prohlídky s průvodcem se konají v noci. Co se týče velryb, nejlepší období pro pozorování keporkaků je od února do května. Tyto majestátní tvory tak spatříte v jejich přirozeném prostředí.

Gastroturistika

Na Kapverdách si můžete pochutnat na výtečných čerstvých mořských plodech. Rozhodně byste měli využít možnosti ochutnat levné a chutné humry, které podávají ve všech místních restauracích s mořskými plody. Jednou z místních dobrot je i cachupa, jídlo připravené z kukuřice a brambor. Přidává se i ryba nebo kuřecí maso. Vaří tu vlastní kapverdské pivo, které se jmenuje Strella a je k dostání na všech hlavních ostrovech.