Lassen Volcanic

Lassen Volcanic Zdroj: Shutterstock

Pinnacles
Big Bend
North Cascades
Great Sand Dunes
Theodore Roosevelt
7
Fotogalerie

Přírodní krásy bez davů turistů aneb Opomíjené národní parky USA

Ve Spojených státech byl v roce 1872 vyhlášen první národní park na světě, Yellowstonský. Dnes se jich na území USA nachází přes šest desítek a některé z nich se staly proslulými legendami. A naopak řada jiných zůstává v jejich stínu. Často neprávem. Kde jen stěží potkáte davy návštěvníků?

1) Lassen Volcanic

Kalifornie je na národní parky nejbohatší, není tedy snadné si vedle ikonických jmen zajistit věhlas. Na posledním, devátém místě návštěvnosti se můžete ocitnout i v případě, že máte v rukávu podobná esa jako ten nejstarší a zároveň největší park v celé zemi – termální prameny, bublající bahno, sopečné výpary a sytě modrá jezera. Přitom je Lassen Volcanic jedním z mála míst planety, kde najdete všechny čtyři základní typy sopek pohromadě. Ta, která dala parku jméno, je dokonce největším vulkanickým dómem světa.

2) Pinnacles

Ačkoli se rozléhá mezi hlavními kalifornskými silničními tahy, netěší se Pinnacles zdaleka takovému zájmu jako třeba Yosemitský NP nebo Joshua Tree. V oblibě ho mají především horolezci, ale jedinečnou krajinu plnou neotřele tvarovaných skalních útvarů a jeskyní vulkanického původu či působivých výhledů si užijete i na některé z mnoha turistických stezek. Nad hlavou vám při tom může kroužit vzácný kondor kalifornský, kterého už ve volné přírodě skoro nikde jinde nezahlédnete. Anebo se vám do vlasů zamotá některý ze třinácti druhů netopýrů.

3) Big Bend

Nebýt polohy až u mexické hranice, pomyslné dveře tohoto parku kolem Ria Grande by se nejspíš netrhly. Svoji odlehlost totiž může kompenzovat rostlinnými a živočišnými druhy, které jinde v USA neuvidíte. Žije tu přes 450 druhů ptáků nebo 75 druhů savců. Svá útočiště si nacházejí nejen kolem zmíněné hraniční řeky, ale také v Čivavské poušti nebo v pohoří Chisos, jehož název zřejmě pochází ze španělského hechizos, tedy okouzlující. Můžete se tu také vydat na túru za historickými termálními prameny, podniknout výlet na kánoi nebo pozorovat hvězdy.

4) North Cascades

Hranice na opačné straně země lemuje park, kterému se přezdívá Americké Alpy. Těžko uvěřit, že nadílku tisícovky vodopádů a kaskád, rozeklaných vysokohorských šítů, jezer, ledovcových jeskyní, hustých lesů a více než 600 km pěších tras si nenechá ujít pouhých 40 000 návštěvníků ročně (oproti například třem milionům v Grand Canyonu). Částečně se to dá přičíst tomu, že je park obvykle otevřený pouze od dubna do září. Sněhu je tu opravdu dost, více ledovců bylo v rámci USA spočítáno pouze na Aljašce.

5) Great Sand Dunes

Z opačného biosférického spektra je park s nejvyššími písečnými dunami na severoamerickém světadílu, které ční až do 230 metrů nad zemským povrchem. Navazují na ně travnaté pláně, mokřady a také horské štíty s kótami přesahujícími 4000 metrů nad mořem. Na rozdíl od vyprahlé nehostinné pouště v údolí Smrti, které je nejteplejším místem Severní Ameriky, si tady návštěvníci bez pekelného žáru užívají radovánky, jako je sjíždění dun na prknech nebo čemkoli, co je zrovna po ruce.

6) Theodore Roosevelt

Tady se žádné výškové rekordy netrhají, rozpětí mezi nejnižším a nejvyšším bodem činí pouhých 280 metrů. Zato můžete vyrazit do prérie ve stopách 26. amerického prezidenta, který tu nechal postavit dva ranče, a pozorovat bizony, losy, divoké koně nebo kojoty. K tomu je ideální auto, pro pěší je připravena asi dvacítka tras, které vás provedou mezi působivými skalními útvary na vyhlídky. Na své si přijdou i vodáci – tedy pokud je v řece Little Missouri dostatek vody a výbavu si přivezou s sebou.

7) Congaree

Pokud hledáte výšlapy a dechberoucí pohledy do široširého kraje, tomuhle parku se raději vyhněte. Jestliže máte rádi stromy, jste naopak na správném místě. Ocitnete se totiž v největším a jednom z posledních lužních pralesů v Severní Americe. Více než osmdesát druhů stromů tu z bažin dorůstá do výšin, jaké mají v USA obdoby jen málokde. Když budete mít štěstí, zahlédnete mezi nimi nejen vodní živočichy, včetně aligátorů, ale také rysa červeného, jelena, divokou kočku nebo pásovce. A během teplých měsíců i mraky komárů.