Ostrov Lewis

Ostrov Lewis Zdroj: Profimedia.cz

Ostrov Lewis - přístav Stornoway
Ostrov Lewis
Ostrov Lewis - hrad Lewis Castle
Ostrov Lewis
4
Fotogalerie

Ostrov Lewis je ideálním startem pro poznávání Vnějších Hebrid

Návštěvu souostroví Vnější Hebridy na severozápadě Skotska můžete začít ve Stornoway na ostrově Lewis. Žije tu devět tisíc obyvatel a je tu veškeré vybavení, a tak se tu můžete vybavit na další cesty po víceméně pustém ostrově.

Při pohledu od přístavu zaujme zachovalý Lewis Castle, obklopený zelenými korunami stromů. Zblízka je to bohužel jen chátrající budova se zrezlými fragmenty lešení, která dnes slouží jako studentská kolej. Hrad postavil sir James Matheson, který roku 1844 koupil ostrov Lewis, aby z něj udělal průmyslové centrum. Všechny zdejší úspěchy však rychle pominuly s jeho smrtí a život na ostrově se vrátil do starých, klidných kolejí.

Když si prohlédnete přístavní maják a vydáte se na opačnou stranu zálivu, dojdete k památníku lodi Iolaire. Ta se ve tmě a mlze 1. ledna 1919 potopila po nárazu na skálu doslova pár metrů od břehu. Z 284 vojáků, kteří přežili válku, se zachránilo jen 79.

Kromě Stornoway jsou na ostrově obce s malými domky jednotné architektury, nepravidelně rozházenými desítky až stovky metrů od sebe. Mnoho jejich obyvatel umřelo nebo zmizelo z ostrova před desítkami let a jejich domy už se více či méně rozpadly. Moc nových přistěhovalců se tu očekávat nedá, a tak ostrovní venkov patrně zůstane ideálním útočištěm pro samotářské povahy.