Aitutaki: Ostrov Aitutaki, též známý jako Ara’ura či Utataki, je druhým nejlidnatějším ostrovem Cookových ostrovů, které se rozprostírají v dálném jižním Pacifiku. Aitutaki sestává z korálového útesu, který obklopuje blankytně modrou lagunu. V té se nachází patnáct menších ostrůvků a velký hlavní sopečný ostrov, Aitutaki, se tak dá považovat za neúplný atol. Polynésané ostrov poprvé osídlili ve 13. století. Pojmenovat jej měl Te Erui, který ostrov dle mýtu vyzdvihl ze dna oceánu. První evropskou lodí, která Aitutaki navštívila, byla Bounty, pouhých osmnáct dní před nechvalně proslulou vzpourou.

Aitutaki: Ostrov Aitutaki, též známý jako Ara’ura či Utataki, je druhým nejlidnatějším ostrovem Cookových ostrovů, které se rozprostírají v dálném jižním Pacifiku. Aitutaki sestává z korálového útesu, který obklopuje blankytně modrou lagunu. V té se nachází patnáct menších ostrůvků a velký hlavní sopečný ostrov, Aitutaki, se tak dá považovat za neúplný atol. Polynésané ostrov poprvé osídlili ve 13. století. Pojmenovat jej měl Te Erui, který ostrov dle mýtu vyzdvihl ze dna oceánu. První evropskou lodí, která Aitutaki navštívila, byla Bounty, pouhých osmnáct dní před nechvalně proslulou vzpourou. Zdroj: Profimedia.cz

Nanuya Levu: Nanuya Levu je součástí ostrovů Yasawa ve Fidži a místem, kde se točil film Modrá laguna. Ostrov je v soukromém vlastnictvím amerického podnikatele Richarda Evansona a jediný místní turistický resort může v tomto romantickém (a pekelně drahém) ráji najednou ubytovat pouhých čtrnáct párů.
Teti’aroa: Atol Teti’aroa je součástí Společenských ostrovů ve Francouzské Polynésii. V minulosti se jednalo o místo odpočinku a zábavy tahitských náčelníků, kteří zde praktikovali obyčej ha’apori’a, tedy záměrné tloustnutí a schovávání se ve stínu. Vyšší váha a světlá kůže byly totiž znamením moci a blahobytu. V roce 1960 atol „objevil“ americký herec Marlon Brando při hledání lokací pro natáčení filmu Vzpoura na Bounty a obstaral si pronájem atolu na 99 let. Na jednom z ostrůvků následně Brando vybudoval vesnici s malým letištěm, která se stala jeho útočištěm před hektickým Hollywoodem. Po Brandově smrti se poměrně spartánsky vybavená vesnice přeměnila na luxusní resort.
Bora Bora: Snad nejznámější lagunu světa najdeme na dobře známém atolu Bora Bora, který je stejně jako Teti’aroa součástí Společenských ostrovů ve Francouzské Polynésii. Bariérový útes a laguna obklopují hlavní ostrov, na kterém jsou k vidění ostatky vyhaslé sopky – hory Pahia a Otemanu, které v nejvyšším bodě sahají do výšky až 727 metrů nad okolním mořem. Ekonomika ostrova je zcela závislá na turismu; největším lákadlem jsou dřevěné příbytky vystavěné na molech přímo v samotné laguně.
Wake Island: Jeden z nejizolovanějších ostrovů světa najdeme v severovýchodní Mikronésii, skoro tisíc kilometrů od dalšího nejbližšího obývaného ostrova. Zdánlivě bezvýznamná laguna obklopená sedmi čtverečními kilometry pevné země má překvapivě bohatou vojenskou historii. V roce 1899 se atolu ujaly Spojené státy americké, které zde vybudovaly letiště a následně, v předvečer vstupu USA do druhé světové války, vojenskou základnu. Na tu zaútočila japonská vojska 8. prosince 1941, tedy v den útoku na Pearl Harbor. Bitva trvala patnáct dní. Americká posádka i přes statečný odboj neměla proti mnohonásobné přesile šanci a Wake zůstal v japonském držení až do 4. září 1945. Dnes je Wake ve správě amerického letectva a přístup na něj je omezen.
Blue Lagoon: Modrá laguna je uměle vytvořená vnitrozemská laguna na jihozápadním Islandu. Laguna vznikla v roce 1976 jako vedlejší produkt provozu sousedící geotermální elektrárny Svartsengi, která čerpá vodu z hlubokých geologický vrstev, prohání ji turbínami a následně ji vypouští do laguny. Tato minerálně bohatá čistá voda pomáhá například s léčením lupenky a laguna se tak následně stala velmi populárním místem. Lázeňské zařízení zde bylo vybudováno na konci 80. let a každoročně láka statisíce návštěvníků.
8
Fotogalerie

Nejkrásnější světové laguny

Azurová, křišťálově čistá voda, běloučký písek a pacifické slunce vysoko nad obzorem. To je klasický obrázek romantické laguny, mělké vodní plochy oddělené od širšího okolí korálovými útesy či bariérovými ostrovy. A obrázek je to poměrně pravdivý, přinejmenším v případě těch nejkrásnějších lagun, na které se podíváme v komentované fotogalerii.