Mnajdra, Malta. Maltská Mnajdra se od ostatních zahrnutých archeologických lokalit liší, je totiž mnohem starší. Zdejší chrámový komplex je datován přibližně do doby 3800–2500 před naším letopočtem. Jedná se o pozůstatek dávná megalitické kultury, která na ostrově žila. Podobných taveb se ostatně na Maltě dochovalo hned několik.

Mnajdra, Malta. Maltská Mnajdra se od ostatních zahrnutých archeologických lokalit liší, je totiž mnohem starší. Zdejší chrámový komplex je datován přibližně do doby 3800–2500 před naším letopočtem. Jedná se o pozůstatek dávná megalitické kultury, která na ostrově žila. Podobných taveb se ostatně na Maltě dochovalo hned několik. Zdroj: Profimedia.cz

Herculaneum, Itálie. Rozlehlé římské město, které bylo roku 79 našeho letopočtu – podobně jako o něco známější Pompeje – zničeno výbuchem sopky Vesuv. Zaplavil je proud vařícího bahna a suti, znovu objeveno pak bylo v 18. století. Památku najdete nedaleko Neapole.
Delfy, Řecko. Do tohoto proslulého starého řeckého města po dlouhé věky mířily davy zvědavců, a to kvůli zdejší věštírně. Dnes sem míří davy turistů, aby si prohlédly, co z něj zbylo. Delfy se nachází v krásné krajině na úpatí pohoří Parnassos v pevninském Řecku.
Glanum, Francie. Archeologické naleziště Glanum se nachází v Provence, na jihu Francie, na okraji města Saint-Rémy-de-Provence. Původně se jednalo o keltské oppidum z šestého století před naším letopočtem, poté se tu vystřídali Řekové a Římani. Se systematickým průzkumem se tu začalo v roce 1921.
Pafos, Kypr. Milovníci starověkých památek by na Kypru měli zamířit především do města Pafos, kde se podle legend zrodila bohyně krásy a lásky Afrodíta. Zdejší rozlehlý archeologický park zaujme hlavně podzemními hrobkami králů a pozůstatky antických vil s krásnými podlahovými mozaikami.
Údolí Chrámů, Itálie. Údolí Chrámů v Agrigentu je oblíbeným výletním cílem na Sicílii. Na místě dávného řeckého města Acragas se tu dochovalo množství řeckých chrámů. Nikde jinde na světě jich neuvidíte víc pohromadě. Nejzachovalejší je chrám Svornosti z roku 430 před Kristem.
10
Fotogalerie

Fotogalerie: Archeologické lokality v jižní Evropě aneb Pár tipů na výlet v rámci letní dovolené

Sezóna letních dovolených se pomalu blíží a všichni jistě doufáme, že epidemiologická situace v Evropě se s postupující vakcinací do léta stabilizuje. A že bude možné vyrazit za sluncem. Předpokládáme, že většina čtenářů Lidé a Země se nespokojuje s pouhým relaxováním u moře nebo bazénu, ale vyráží i na cesty za poznáním. Archeologické lokality odkrývající stará města z období antiky jsou rozesety po celém Středomoří a představují jednu z možností, jak si letní dovolenou zpestřit. V dnešní fotogalerii jsme se na pár takových míst podívali.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: