Las Médulas

Las Médulas Zdroj: Profimedia.cz

Las Médulas
Las Médulas
Las Médulas
Las Médulas
Las Médulas
9
Fotogalerie

Las Médulas: Červenohnědé skalní útvary provrtané chodbami a štolami jsou pozůstatkem zlaté horečky z období antiky

Pohled z vyhlídky Mirador de Orellán na zašpičatělé červenohnědé skalní útvary je fascinující, zvláště když si uvědomíme, že Las Médulas, bizarní horská krajina, nacházející se v severošpanělské provincii León, necelých 30 km od Ponferrady, je v podstatě dílem člověka.

Když Římané tuto oblast v roce 25 př. n. l. obsadili, začali zde těžit zlato. Tisíce římských otroků a místních obyvatel budovaly rozsáhlý systém kanálů, jimiž z hor přitékala do této oblasti voda, která se shromažďovala ve vysoko položených nádržích, další tisíce lidí doslova provrtávaly hornatou krajinu chodbami a štolami. Když bylo vše připraveno, propustě se zvedly a ohromný proud vody se valil horským masivem do údolí, aby na konci vyplivl do sběrného dřevěného kanálu husté bahno, z něhož se propíráním získával vzácný kov. Odhaduje se, že za téměř dvě stě let provozu zlatého dolu bylo tímto způsobem přemístěno skoro sto milionů m3 země a vytěženo téměř 5000 kg zlata.

Z kdysi rozlehlého masivu zůstala jen ruina. Je to ovšem lokalita natolik unikátní, že byla v roce 1997 zapsána na seznam Světového dědictví UNESCO.