Maďarská kuchyně

Maďarská kuchyně Zdroj: Profimedia.cz

Mletá paprika se vyrábí ze sušených červených paprik, jež se pěstují zejména v oblasti kolem města Kalocsa na jih od Budapešti.
Na trzích si nemůžete nevšimnout copů spletených ze sušeného česneku a cibule.
Budapešť
3
Fotogalerie

Chcete se na cestách pořádně najíst? Maďarská kuchyně oblaží chuťové buňky nejednoho Čecha

Škvarky, klobásy, husí játra, ale taky tvaroh, mák a marcipán. To všechno je v maďarské kuchyni typické, přičemž nesmí chybět paprika. Čerstvá k zakousnutí, naložená, plněná zelím nebo sušená mletá. Chutě příbuzné těm našim, co říkáte?

I když je maďarština češtině na hony vzdálená, v kuchyni toho máme společného víc než dost. Oba národy milují polévky, salámy, maso s omáčkou a po jídle nesmí chybět sladké. Maďarská jídla a suroviny zdomácněly i v české kuchyni: langoš, segedín, kapustové listy plněné mletým masem s rýží, lečo nebo guláš.

Červená stálice

Bez papriky se neobejde většina národních jídel, jako je guláš, perkelt, paprikáš nebo halászlé. Paprika dává aroma, chuť i barvu jídlům, která jsou pak temperamentní jako sami obyvatelé.

Mletá paprika se vyrábí ze sušených červených paprik, jež se pěstují zejména v oblasti kolem města Kalocsa na jih od Budapešti. Může být sladká či pálivá. Má mnohem intenzivnější červenooranžovou barvu i chuť než tuctová no name paprika koupená v našich supermarketech. Na síle získá paprika přidáním do horkého tuku (tradičně sádla) s opečenou cibulkou, ale opékat se může jen chvilku, aby nezhořkla.

Rovnováha chutí

Další důležitou surovinou pro maďarskou kuchyni je zakysaná smetana, která se přidává do polévek, těstoviny, masa i dezertů. Běžně používaná je i cibule, česnek, kmín, pepř, bobkový kmín a petrželka. Na trzích si nemůžete nevšimnout copů spletených ze sušeného česneku a cibule. Maďaři milují uzeniny i škvarky a vyvažují to naloženou zeleninou.

Obědy jsou tradičně tříchodové a začíná se polévkou. Ta bývá gulášová, fazolová či rybí. Hlavní chod je většinou masový a tradičně se podává perkelt či paprikáš. Jedná se o nudličky hovězího, vepřového, kuřecího či rybího masa v paprikové omáčce, přičemž do paprikáše se navíc přidává zakysaná smetana. Přílohou můžou být drobné nočky podobné haluškám či tarhoňa.

Sladká maďarská tečka

I maďarské dezerty jsou ohňostrojem chutí a opomenuty by neměly být krémes (pláty lístkového těsta plněné vanilkovým krémem), somlói galuska (piškot přelitý čokoládovou omáčkou se šlehačkou a ořechy), slazené kaštanové pyré s rumem, které se prodává mrazené v kostce podobné máslu, či proslulé štrúdly. Kromě jablečných jsou skvělé dýňové či makovo-višňové. Z Maďarska pochází také typická trdla (kürtőskalács): těsto namotané na válec a opékané nad ohněm.