Čerstvé ovoce na tržnici Warorot

Čerstvé ovoce na tržnici Warorot Zdroj: Ivana Grešlíková

Prodavačka vám nabídne nakrájení koupeného manga
Na durian jedině s mačetou a koženou rukavicí
Dračí ovoce chutná nejlépe chlazené
Chlebovník si koupíte již nakrájený a očištěný
5
Fotogalerie

Ochutnávka exotického ovoce aneb Barevný thajský detox

Thajská kuchyně, včetně ovoce, už není v našich končinách tajemná exotika. V supermarketech dnes u banánů najdeme dračí ovoce (pitaya), občas i marakuju, a v polotovarových verzích i chlebovník. Nic se však nevyrovná chuti čerstvému ovoce z thajské tržnice, nemluvě o několikanásobně nižší ceně v zemi jejich původu.

Poprvé jsem ho viděla v mrazáku asijského obchodu ve Frankfurtu. Vrstvy plastových obalů zakrývaly ostré hroty kůry „krále ovoce“. Tak přezdívají durian, který rozděluje lidi na dva tábory. Jeden na to „smradlavé, mazlavé ovoce“ pochybovačně zírá se zakrytým nosem, druhý se ho neumí nabažit a dá si ho jako povinný dezert po pálivé polévce tom yum. U mě to byla láska na první ochutnání. Jemná textura podobná avokádu mě dostala a zápach, který mě měl odpudit, nebyl nijak dramatický. Směs vanilky, banánu, medu, kuřecí šunky po záruce a dlouho nepraných ponožek měla něco do sebe. Po počátečním šoku z nové vůně vnímám už jen sladkou chuť ovoce, které se rozplývá na jazyku.

Kousky durianu koupíte v Thajsku na plastovém tácku, zabalené v igelitu. Jelikož má ovoce ostré trny a silnou kůru, krájí se mačetou a používají se při tom tlusté kožené rukavice. Durian je vysoce aromatický, takže byl zakázán v hotelích a v letadlech. Z vlastní naivní zkušenosti potvrzuji, že odložit durian na noc do ledničky není dobrý nápad.

Mango: zralé i nezralé

Jeden z nejpopulárnějších druhů ovoce v Thajsku. Sladkokyselé osvěžení naleznete v pouličních stáncích v zelené nedozrálé verzi, kde je nakrájejí na plátky nebo silnější tyčinky a podávají s cukrem a chilli kořením nebo ve formě dozrálého šťavnatého ovoce.

Zralé žluté mango je populární jako hlavní ingredience smoothie (kombinace s kokosovým mlékem, banánem a marakujou je top!) nebo jako klíčová část thajského dezertu, který se snaží nejeden cestovatel okopírovat v domácích podmínkách: lepivé rýže s mangem (mango sticky rice). Budete-li si pochutnávat na mangu v jakékoli formě, myslete na to, že si tím také zlepšujete trávení, očišťujete pokožku a snižujete hladinu cholesterolu.

Rambutan: mořský ježek narůžovo

„Já otevřít pro tebe?“ Otázka prodavačky rambutanu zazněla poté, co jsem si ho koupila půl kila a udiveně si ho ze všech stran prohlížím. Nehtem jemně natrhne slupku, otevře chlupatou růžovou kuličku a vyjme z ní bílou, téměř průsvitnou šťavnatou a sladkou pochoutku. Rambutan je chuťově podobný liči, jen vizuálně přitažlivější. Je bohatý na vitamin C, vápník, železo a hořčík. Nakopne energii, léčí horečku i cukrovku.

Sapodilla: sladké sedativum

Když se vzhledově potká hruška, kiwi a brambor, výsledkem je sapodilla (zapota obecná). Pokud se do ní zakousnete, na jazyku ucítíte chuť hnědého cukru s hruškou a vzdáleně i sladkou bramboru. Neuvěřitelně sladká a plná vitaminu A, sapodilla pomáhá proti zácpě, díky vysokému obsahu cukru i při závratích. Údajně díky mírným sedativním účinklm dělá zázraky i s nespavostí. Používá se jako alternativní lék při rýmě a kašli. Stačí nakrájet na plátky, případně se rozřízne na polovinu a měkká dužina se vydlabe lžičkou.

Růžové jablko je červená hruška

Pokud vás v Thajsku zachvátí chuť na jablko, promyslete si to. Klasické jablko je v jihovýchodní Asii často importováno z Nového Zélandu, bez chuti a za šílenou cenu. Raději zkuste thajskou alternativu: růžové jablko. Ovoce s lesklou červenou barvou ve tvaru prodloužené hrušky je neobvykle šťavnaté, chuťově se blíží jablku a okurce. Je výborné pro diabetiky, protože obsahuje malé množství cukru. Džus z růžového jablka má mírně projímavé účinky, ale semínka ovoce naopak zastaví průjem.

Mladý kokos: antibiotikum na pláži

Čerstvý kokos s bambusovým brčkem má kromě efektivních reklamních schopností i haldu zdravotních benefitů. Povzbuzuje metabolismus, snižuje cholesterol, stabilizuje hladinu cukru v krvi, ničí bakterie, bojuje s infekcemi a hydratuje tělo. Díky podobné konzistenci s krví se v urgentních případech používá jako alternativa při infuzi.

Voda mladého kokosu má mírně sladkou, ořechovou a osvěžující chuť s antibiotickými vlastnostmi. Až kokos dopijete a servírka si po něj přijde se slovy, jestli jste dojedli, neberte to osobně. Nevyhazuje vás z podniku, jen váš kokos přesekne mačetou napůl, abyste lžící mohli vydlabat krémovitou bílou dužinu.

Chlebovník: nasladko i naslano

Největší stromové ovoce na světě, které dorůstá velikosti 90 cm a šířky 50 cm, s váhou i 35 kilo! Poklad ukrytý pod silnou slupkou oválného giganta s tupými výrůstky se chuťově blíží banánu s broskví a medem. V syrovém stavu se konzumuje jako dezert, ale setkáte se i s kokosovým chlebovníkovým kari pro vegany. Ti ho ve vařeném stavu přirovnávají k taženému vepřovému. Na rozdíl od něj však chlebovník obsahuje vitamin A, C, B-komplex a kyselinu listovou.

Marakuja: ovoce vášně

V Thajsku najdete marakuju pod poetickým jménem passion fruit (ovoce vášně). Je sladké a kyselé zároveň, připravte se na kombinaci citronu, angreštu a grapefruitu se silným aroma. Díky vysokému obsahu vitaminu C, A, železa a magnezia posiluje imunitní systém, pomáhá předcházet stárnutí, léčí zrak, chrání tlusté střevo před toxiny a udržuje v pohodě nervový systém.

Pomáhá při menstruačních problémech, bolestech hlavy, nespavosti a úzkosti. Podporuje dobrý spánek, pro který se doporučuje sklenice marakujové šťávy. Nejlepší je marakuju rozříznout napůl a lžičkou vydlabat dužinu i šťávu.

Dračí ovoce: kaktus, co nepíchá

Nádherně tvarovaný plod kaktusu s růžovou slupkou skrývá šťavnatou dužinu podobnou kiwi. Vnitřek je bílý nebo růžový, jemně sladký, s černými jedlými semínky. Nejlépe chutná chlazené.

Dračí ovoce je plné vlákniny, antioxidantů a omega-3 mastných kyselin. Podporuje růst probiotik, reguluje cholesterol, tlumí kašel, detoxikuje. Buď se oloupe a nakrájí na plátky, nebo se přepůlí a dužina se vyjme lžičkou.

Papája: sladké „céčko“

V nezralé podobě si ji dopřejete ve famózním thajském pikantním papájovém salátu (základem je zelená papája, chilli papričky, dlouhé zelené fazolky, rajčata a sušené krevety, k dochucení se používá rybí a tamarindová omáčka, limetka, arašídy), ve zralém stavu je výborná jako svačinka a součást smoothie, které se chutí blíží žlutému melounu. Perfektně reguluje trávení, zvláště pokud si ji dáte ráno nalačno. Je plná vitaminu C, snižuje riziko srdečních chorob a cukrovky. Černá semínka plodu ve tvaru černého pepře skvěle pomáhají při žaludečních problémech.

Nejlepší detox

Mnozí lidé jezdí na drahé detoxikační programy na Bali, kde platí za to, že se nenajedí. Když vidím, kolik čerstvého ovoce nabízejí thajské tržnice, a k tomu ty zlaté paní, které vám rády ovoce oloupou a nakrájejí, přesunula bych ozdravovací pobyty do Thajska. Člověk se zde projde ranní tržnicí a vyléčí si vše od cukrovky přes anémii po nespavost. A připije si na zdraví mladým kokosem!