Překrásná krajina regionu Davos Klosters je plná hor, řek, jezer, údolí a pastvin.

Překrásná krajina regionu Davos Klosters je plná hor, řek, jezer, údolí a pastvin. Zdroj: Profimedia.cz

Turistická trasa Fanezfurgga vás provede romantickými zákoutími podél uklidňujících horských potoků.
Alpská údolí se svažují do malebných měst a vesnic.
Odpočinout si u minerálních pramenů můžete třeba v městečku Scuol.
Pokud vám chůze ke štěstí nestačí, na jezeře Davosersee můžete vyzkoušet wakeboarding nebo paddleboard.
Capuns jsou specialitou švýcarského kantonu Graubünden.
6
Fotogalerie

Švýcarské Alpy: Nejlepší značené stezky pro pěší treky!

Říká se, že Švýcaři se narodili s jednou nohou v horách a cestu k jejich duši musíte ujít pěšky. Pokud i vy patříte mezi nadšence, které při představě hřebenů, hor a jezer začnou svrbět záda a nohy, nahoďte batoh, obujte trekové boty a vyrazte za dobrodružstvím. Stezky, které vás zavedou hluboko do divokých a odlehlých koutů Švýcarska, jsou tu totiž pečlivě značeny a dokonale zmapovány.

Myslíte si, že je Švýcarsko příliš malá země na velké dobrodružství? Pak vězte, že 62 500 kilometrů značených stezek, které najdete právě tady, by stačilo k tomu, abyste jedenapůlkrát obešli celou planetu. A to rozhodně není málo.

Ať už se rozhodnete zdolat vysokoúrovňové trasy v Bernské vysočině a Graubündenu, prozkoumat zvlněné kopce v Appenzellu, projít si stezky podél uklidňujících horských potoků v Davos Klosters, nebo si užít vinice ve Valais, rozhodně nebudete litovat. Vybrat si dokonalou túru přímo na míru je tu podobně pohodlné jako objednat si zákusek v oblíbené cukrárně.

Dokonale zmapovaná divočina

Červené stezky jsou určené pro pěší turistiku, modrá barva značí alpské trasy. Hlavní cesty jsou označené jako bílé pole s červenou tečkou nebo pruhem, žlutým kosočtvercem nebo šipkou s nápisem Wanderweg. Na každé křižovatce stojí sloup se směrovkami a odhadovanými časy, kdy se dostanete k nejbližším orientačním bodům, ať už jde o vrcholy, průsmyky, města, vlaková nádraží, restaurace, nebo chaty. A tak se nemusíte bát, že se ztratíte nebo nenajdete cestu zpátky. V oblastech hustě posetých stezkami se každopádně vyplatí mít s sebou mapu, protože rychle najdete názvy, které vám z cedulí zdánlivě nic neřeknou. Buďte k sobě ale upřímní a dobře si rozmyslete vzdálenost i převýšení trasy s ohledem na vaši kondici. Pokud jste horalé, kteří se nebojí stometrového srázu, klidně se vydejte na trail T3. Pokud ale nejste v naprosté kondici, vězte, že začínat na čtyřtisícovce není nejlepší nápad. Nejprve se aklimatizujte a pak stoupejte výš. Obecně platí, že hory v rámci tras T1 a T2 jsou bezpečné, ale T3 a obtížnější stezky už mohou znamenat vyšší stupeň, nejen lavinového, rizika.

Moderní turismus

Pokud jste příznivci moderních technologií, vězte, že Švýcarsko má spolu s Norskem nejlépe zpracované digitální mapy v Evropě. Aplikace Switzerland Mobility, kterou snadno stáhnete přes App Store nebo Google Play, vyhoví až 95 procentům všech vašich potřeb. Nejlepší je koupit si předplatné, které vám umožní stahovat mapy a používat je off-line. Mapy Swiss Mobility zahrnují také značené trasy pro horská kola, stezky pro in-line bruslení, vodní a zimní stezky. Druhým užitečným zdrojem map je stránka map.geo.admin.ch, kde najdete rozlišení turistických, horských a alpských stezek.

Pokud se vydáváte na sněžnice, na běžky, nebo na kolo, vsaďte na mapy Outdoor Active. Mají více tras a stezek vyznačených spolu s výškovým profilem. Odvážlivci pak určitě ocení mapu obsahující umístění ferrat a alpských cest na Hikr.org.

V přírodě jako doma

Švýcarsko je jednou z nejčistších zemí v Evropě i na světě. Na stezkách nenajdete jediný kus papíru, ohryzek, láhev ani plechovku. Proč? Protože by nikdy nikoho nenapadlo něco odhodit. Platí tu přísné pravidlo, že co přineseš do hor, musíš si vzít zpět. Zároveň ale neplatí hry na „obcházení“ soukromých pozemků. Trasy běžně vedou přes farmy, pastviny, usedlosti i dvorky. Občas dokonce musíte otevřít bránu, ale nikomu to nebude vadit. Hospodář se na vás naopak většinou usměje, zamává nebo se zeptá, jestli nemáte žízeň. Tak neváhejte, jaro je pro vysokohorské túry jako stvořené. Vaše tělo i mysl vám po zimě rozhodně poděkují.

https://bolavazada.nativecnc.cz/