Tanec

Tanec Zdroj: Profimedia.cz

Májka
Vázání květin
Dívka s věncem
Sleď
5
Fotogalerie

Oslavy švédského slunovratu

Švédský svátek slunovratu Midsommar je typický letním veselím, na které se lidé těší po celý rok, zejména během dlouhé a temné skandinávské zimy. Oslavy zahrnují nošení květin ve vlasech, tanec kolem májky, zpěv písní a pití neslazené ochucené švédské pálenky.

Oslavy svatojánské noci původně pochází z křesťanského svátku Jana Křtitele, který se konal 24. června. Místo toho, aby svatojánská noc připadala vždy na jiný den v týdnu, bylo v roce 1953 rozhodnuto, že bude vždy v pátek mezi 20. a 26. červnem. Ačkoli se v pohanských, předkřesťanských dobách samotný slunovrat neslavil, je pravděpodobné, že existovaly jiné obřady a oslavy věnované letnímu slunovratu. Ikonický midsommarstång neboli májka, která je středobodem oslav, ve skutečnosti pochází z Německa, pravděpodobně z konce 17. nebo počátku 18. století.

Májka je obvykle vyzdobena zelenými girlandami a květinami a umístěna na viditelném místě ve městě, kde lidé tančí. Historicky existovala také řada představ o magii svatojánské noci. Lidé si mysleli, že rostliny se tuto noc stávají obzvláště magickými a že nadpřirozené bytosti jsou v tuto dobu nejaktivnější, což je ideální doba pro sběr léčivých rostlin a pokusy o předpovídání budoucnosti. Také se říkalo, že povalovat se nahý v rose o svatojánském ránu je velmi dobré pro zdraví.

Slavnostní oběd

Oslavy svatojánského léta obvykle začínají kolem poledne, kdy se přátelé a rodina sejdou v nejbližším parku, aby si užili malý piknik. Uprostřed parku se vztyčí májka a oslavy začínají. Je zvykem kolem ní tančit dokola, někdy první tanec předvede soubor v tradičním oděvu, než se k němu připojí všichni ostatní. Mezi tradiční tance patří små grodorna – malá žába, během něhož lidé skáčou kolem májky, předstírají, že jsou žáby, a užívají si legrace.

Později odpoledne je čas na dlouhý, klidný oběd. Pro mnohé Švédy je oběd v době svatojánské noci nejlepším jídlem v roce, i když se podobá jídlu, které se jí o Velikonocích a Vánocích. Nezbytností je losos, nové brambory s koprem, zakysanou smetanou a pažitkou a samozřejmě nakládaný sleď. Sledě se tradičně jí o švédských svátcích a obvykle existuje několik různých druhů, přičemž mnozí Švédové si ho raději vyrábějí sami, než aby ho kupovali. Mezi další oblíbené pokrmy patří skagenröra (chutná směs krevet, majonézy, crème fraîche, citronu a kopru) a västerbottenpaj (sýrový quiche).

Oslavy pokračují večer a v noci, kdy se pod širým nebem pije a hraje. Lidé popíjejí pivo a panáky různých druhů domácích pálenek, které ochucují například bezovým květem, citronem nebo různými bylinkami. Večer se také dodržuje stará tradice – pokud o svatojánské noci nasbíráte sedm různých květů a dáte si je pod polštář, bude se vám prý zdát o vaší pravé lásce.

Pokud navštívíte Švédsko a chcete zažít tradiční svatojánskou noc, nejlepší volbou je vydat se na venkov. Sammilsdal v Leksandu v centrálním švédském regionu Dalarna je známý tím, že se zde konají největší oslavy svatojánské noci na světě – účastní se jich až 20 000 lidí.