Pohádková krajina Val d’Orcia

Pohádková krajina Val d’Orcia Zdroj: Profimedia.cz

Cypřiše jsou pro místní krajinu typické
Pienza, historický skvost Toskánska
Val d’Orcia se často stává inspirací umělců
Horké termální prameny, Terme di Saturnia
Krásy této oblasti přitahují i filmaře. Jako kulisy je použil například Ridley Scott v Gladiátorovi
7
Fotogalerie

„Valdorcie“: Italský venkovský ráj pro milovníky života

Ne náhodou se oblast zvaná Val d’Orcia, sahající od Sieny až po Grosseto, tak často objevuje na malířských plátnech umělců od renesance až po současnost. Klikatící se cestičky mezi cypřiši, olivovými sady a vinicemi ukazují Toskánsko přesně tak, jak ho znáte z filmů.

Matka urbanizace

Město Pienza, které je centrem oblasti Val d’Orcia, se ještě v 15. století jmenovalo Corsignano. Roku 1405 se tu narodil Aeneas Silvius Piccolomini, pozdější papež Pius II. A protože tento muž nebyl jen mužem víry, ale také pokroku, rozhodl se ve svém rodném kraji k dosud nevídanému experimentu. Původní zástavbu nechal téměř srovnat se zemí, aby na jejích troskách mohl vyrůst dokonale rozvržený renesanční ideál města. Tato dopředu naplánovaná koncepce infrastruktury slavila úspěch a byla později přijata i v jiných italských městech. Stejně tak se postupem času rozšířila i za hranice a vytvořila tak prazáklad urbanizace dnešních evropských center. I proto bylo město Pienza roku 1996 zařazeno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tedy o osm let dříve než celá oblast Valdorcie.

Papež a sýr

Centru města Pienza dnes dominuje lichoběžníkové náměstí, které obklopují stavby ještě z dob Pia II. Největším skvostem je ale bezesporu Duomo, katedrála stojící v čele náměstí, vysvěcená právě papežem. Návštěvníci z celého světa se sem sjíždějí ale i z jiného důvodu. První neděli v září tu probíhá sýrový festival na počest světově proslulého sýra Pecorino di Pienza.

 

Staronová Siena

Severní hranice oblasti Val d’Orcia je vytyčena městem Siena. Město, které bylo jako jedno z mála za 2. světové války ušetřeno náletů, má okouzlující historické centrum. A přídomek historický je zde opravdu na místě. Například zdejší univerzita, založená roku 1240, je jednou z nejstarších na světě. Úplně nejstarší na světě je ovšem místní banka, jejíž vznik se datuje do roku 1472. Obě tyto instituce fungují dodnes. Milovníci dostihů si jistě vybaví také závodiště Palio u Piazza del Camp. S tradicí sahající až do středověku se sem sjíždějí žokejové celého světa, aby dvakrát za rok poměřili síly svých koní.

Síla síry

Při toulkách oblastí Val d’Orcia byste neměli opomenout ani návštěvu proslulých horkých pramenů Terme di Saturnia. S trochou nadsázky stačí jet rovnou za nosem, protože pach síry ze sopečného jezera je v bezprostředním okolí městečka Saturnia cítit doslova na každém kroku. Říká se, že v římských dobách se tu zastavovali vojáci při zpáteční cestě do Říma a minerální vodou léčili rány utržené v bitvách. Sílu zdejších termálních pramenů znají lidé odnepaměti. Nejstarší dochované zmínky jsou starší než tři tisíce let a je jen škoda, že kolem tohoto starodávného „wellnessu“ vyrostl resort pětihvězdičkového hotelu a spolkl většinu tohoto unikátního přírodního bohatství.