Polské město Vratislav (polsky Wrocław)

Polské město Vratislav (polsky Wrocław) Zdroj: Profimedia.cz

Polské město Vratislav (polsky Wrocław)
Polské město Vratislav (polsky Wrocław)
Polské město Vratislav (polsky Wrocław)
Polské město Vratislav (polsky Wrocław)
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Místo Pokémonů lovte trpaslíky. V ulicích polské Vratislavi

Hlavní město polského Dolnoslezského vojvodství, známé pod českým jménem Vratislav (polsky Wrocław), leží jen asi šedesát kilometrů od českých hranic a nabízí turistům až překvapivé množství způsobů, jak se zabavit. Vedle mnoha historických památek, rozlehlé zoologické zahrady, moderní architektury a řady dobrých restaurací tu jsou také stovky bronzových sošek trpaslíků rozesetých po celém městě. Pamatujete, jak před lety ve velkém frčela mobilní aplikace Pokémon GO, kdy jste při procházkách ulicemi chytali virtuální Pokémony? Tak ve Vratislavi můžete chytat trpaslíky. A mobil k tomu ani nepotřebujete.

Dějiny města, s nímž se seznámíme v dnešním výletnickém tipu, sahají minimálně do desátého století, kdy na křižovatce obchodních cest vznikla česká pevnost Vratislavia. Její jméno možná bylo odvozeno od českého knížete Vratislava I. To ale není jediný otisk českých zemí do historie tohoto města. V jednu dějinnou etapu totiž bylo přímo součástí českého státu, stalo se tak za vlády Jana Lucemburského v první polovině 14. století. Českého lva má ostatně Vratislav ve svém znaku dodnes.

Historické památky v centru Vratislavi

S prohlídkou starobylého města byste měli začít na hlavním náměstí, zvaném Rynek. Kolem dokola stojí jeden výstavní honosný měšťanský dům vedle druhého. Vratislavský Rynek rozhodně patří mezi nejhezčí polská náměstí, místní pak určitě budou tvrdit, že je tím vůbec nejkrásnějším. Jeho kouzlo dotváří krásně zdobená, cihlová budova staré radnice, vybudovaná už ve 13. století. Stojí uprostřed náměstí a navazuje na ni budova radnice nové. Ta je také pěkná, s fasádou své předchůdkyně ale úplně soupeřit nemůže.

Pravý poklad pak najdete v podzemí staré radnice. Už po staletí zde své hosty vítá Piwnica Świdnicka, hostinec, který vznikl už v roce 1273. Je tak jednou z nejstarších hospod na světě. V minulých letech procházel rekonstrukcí (a zároveň probíhal spor mezi radnicí a jejím tehdejším provozovatelem), podle nejnovějších zpráv by ale od letošního dubna měla být opět v provozu.

Vratislav je také městem sakrálních památek. Jen pár kroků od Rynku najdete jednak mohutný gotický kostel svaté Alžběty, jednak kostel svaté Máří Magdalény. Nejvýznamnější církevní památky nicméně leží za mostem, na druhém břehu řeky Odry. Pro milovníky historických architektonických památek bude právě čtvrť zvaná Tumský ostrov vrcholem návštěvy Vratislavi. Povinnou zastávkou je hlavní vratislavská katedrála – katedrála svatého Jana Křtitele, postavená v pozdě gotickém stylu. Za druhé světové války byla poničena a po ní znovu dobudována. Druhou nejvýznamnější památkou Tumského ostrova je unikátní dvoupodlažní kostel svatého Kříže a svatého Bartoloměje. Jedná se vlastně o dva kostely v jednom – spodní patro je zasvěcené svatému Bartoloměji, horní patro pak svatému Kříži.

Obří malba, unikátní akvárium a moderní Hala století

Další zajímavostí Vratislavi je tzv. Racławické panorama. Obří, 114 metrů dlouhé a 15 metrů vysoké malířské dílo najdete ve speciální kruhové betonové stavbě v parku Julia Słowackého. Malbu, zobrazující rolnické povstání proti ruskému carovi u Raclawic roku 1794, namalovali umělci Jan Styka a Wojciech Kossak a do Vratislavi se dostala z ukrajinského Lvova. Dnes patří mezi nejnavštěvovanější památky města.

Na své si ve Vratislavi přijdou i ti, kteří rádi cestují po památkách zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO. Budou ale muset popojet o trochu dál z centra směrem na východ, k vratislavské zoologické zahradě. I ta mimochodem stojí za návštěvu, a to zejména tamní „Afrykarium“, obří akvárium představující vodní flóru a faunu Afriky. Údajně se jedná o jediné obří akvárium na světě, zaměřené konkrétně na jeden jediný kontinent. Nedaleko zahrady nicméně stojí Hala století, monumentální, architektonicky hodnotná budova postavená v letech 1912 až 1913 k připomínce stého výročí vítězství nad Napoleonem v bitvě u Lipska (tehdy bylo ještě město součástí Pruska). Na seznam UNESCO byla přidána v roce 2006.

Trpaslíci, trpaslíci, trpaslíci

Příkladem pro další města, jak zvýšit svou turistickou atraktivitu, může být právě již v úvodu zmíněný projekt vratislavských trpaslíků. V ulicích města se trpasličí sošky začaly objevovat v roce 2005, a to na objednávku radnice u umělce Tomasze Moczka. Symbolika trpaslíků je na jednu stranu hravá a může se zdát i jako trochu prvoplánová, na stranu druhou si ji ale její autoři nevycucali z prstu – odkazuje totiž na místní protikomunistické hnutí Oranžová alternativa, které se symbolem trpaslíka ve svém boji proti režimu také pracovalo.

Trpaslíci se každopádně měli stát novou turistickou atrakcí, což se beze sporu povedlo. Možná i ve větší míře, než bylo původně plánováno. Trpaslíci začali žít vlastním životem a dnes jich po městě najdete stovky, zdaleka nezůstalo u původní série oficiálně osloveného umělce. Místní postupně vzali ideu za svou a dnes je bez velkého přehánění věcí cti, aby měl každý obchůdek v centru svého trpaslíka. Pokud možno nápaditějšího než má konkurence odnaproti.

Pokud se budete chtít před výletem na trpaslíky připravit, stáhněte si mobilní aplikaci „Wrocławskie krasnale“, kde si můžete vytipovat alespoň pár exemplářů, které při prohlídce města nechcete minout.

Zajímají vás další tipy na výlety k sousedům? Pořiďte si speciál AUTEM NA DOSAH, a to pohodlně z domova na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: