Výhled z vrcholu

Výhled z vrcholu Zdroj: Profimedia.cz

Bystřice pod Hostýnem
Bazilika Nanebevzetí Panny Marie
Křížová cesta
Zámek v Bystřici pod Hostýnem
Tipy na dubnové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Svatý Hostýn

V Moravské Bystřici pod Hostýnem sídlí nábytková firma TON. Zároveň je toto město výchozím bodem pro návštěvu poutního místa na nedalekém vrchu.

Náš výlet začíná v městečku Bystřice pod Hostýnem, ležícím asi dvacet kilometrů jihovýchodně od Přerova, odkud sem dojedeme vlakem. Samotné město má bohatou historii. Ačkoli nejstarší písemná zpráva o něm pochází z ledna roku 1368, bylo osídleno pravděpodobně už v pravěku.

Ve středověku se o město a jeho panství staralo několik pánů, přičemž pan Milota z Tvorkova stačil postavit tvrz, která stála na místě dnešního zámku. V 15. století zde stál pivovar spolu s necelou třicítkou várečných domů. Největšího rozmachu se však dočkalo v 19. století, kdy tu rakouští bratři Thonetové založili továrnu na výrobu ohýbaného nábytku, která se brzy stala největší v Evropě a dnes ji známe pod názvem TON.

Stojíme v centru města před zámkem, který dnes nabízí přehlídku několika zajímavých architektonických stylů. Z původně gotické tvrze se tak v 17. století stal renesanční zámek, který později doplnila křídla v klasicistním stylu. Zámecký park byl považován v 19. století za jeden z nejkrásnějších na Moravě. Věhlasu dosáhl za správy Oliviera Loudona, který tu založil zimní zahradu a skleníky se vzácnými okrasnými i užitkovými rostlinami. Dnes vlastní park Armáda České republiky, sídlí tu Centrum zdravotnického materiálu, zámek tudíž není přístupný veřejnosti.

Od zámku se vydáme směrem k říčce Bystřička, kterou překročíme po mostě a poté se dostaneme na Masarykovo nádraží. Tady se napojíme na modrou turistickou trasu a vydáme se po ní doleva po hlavní ulici. Po chvíli narazíme na kruhový objezd, z něhož dále pokračujeme po modré a pomalu opouštíme město. Po levici mineme velký hřbitov a rázujeme po prašném chodníčku vedle silnice. Asi po kilometru narazíme na rozcestí a konečně sejdeme ze silnice na lesní cestu. Mírně stoupáme klidnou krajinou a na dalším rozcestí Pod Vodní kaplí se vydáme po značce červené. Po levici mineme Vodní kapli, stoupáme po schodech nahoru a zanedlouho už po celkem pěti kilometrech cesty stojíme před nádhernou poutní bazilikou Nanebevzetí Panny Marie vystavenou v pozdně barokním a klasicistním stylu.

Na tomto svatohostýnském kopci najdete významné mariánské poutní místo. Podle pověsti se tu v roce 1241 ukrývali lidé při velkém nájezdu Tatarů. Trpěli však nedostatkem vody, proto se modlili k Matce Boží. Díky ní tu vytryskl pramen na místě Vodní kaple a mohutná bouře donutila Tatary k ústupu. Kromě baziliky se tu nachází i ubytování pro poutníky, křížová cesta Dušana Jurkoviče a rozhledna.

Výlet si můžeme protáhnout směrem na Hostýnské vrchy nebo navštívit nedalekou zříceninu hradu Obřany, kam se dostaneme, pokud půjdeme dál po červené stezce. Vrátit do Bystřice se však dá i autobusem, který staví přímo u baziliky a zaveze nás až na bystřické nádraží.

Video placeholde
Tipy na dubnové výlety • Videohub