Osada Jizerka

Osada Jizerka Zdroj: Profimedia.cz

Chata Stará pila
Pytlácké kameny
Muzeum Jizerka
Východ slunce
Tipy na březnové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Osada Jizerka

Na kole, na běžkách, nebo pěšky? Jakýkoli způsob výletu do této horské osady zvolíte, nikdy neprohloupíte. A pokud zůstanete přes noc, naskytne se vám za jasného počasí nádherný pohled na hvězdy. Díky absenci veřejného osvětlení se tu totiž nemusíte bát světelného znečištění oblohy a můžete si užívat nerušené tmy.

Do Jizerky vyrážíme z parkoviště ve Smědavě, které leží asi 40 kilometrů od Liberce. Cestou míjíme městečko Hejnice s nádherným františkánským klášterním areálem z konce 17. století. Nedaleko leží Lázně Libverda s malebnou kolonádou. Ze Smědavy se vydáme na zhruba šestikilometrovou pěší trasu po tzv. Jizerské silnici, pohodlné asfaltové cestě. Cestu kopíruje naučná stezka Tři iseriny s několika zastaveními, představujícími zdejší rašeliniště a ekosystémy, kterých po cestě potkáme hned několik. U této části trasy se nemusíme obávat žádného většího stoupání, takže můžeme šetřit síly na druhou, trochu náročnější část výletu.

Pod kopcem Bukovec leží na malé náhorní plošině osada Jizerka, pojmenovaná podle nedaleko ležící hory Jizera. Byla založena pravděpodobně už v první polovině 16. století a jejími prvními obyvateli byli tzv. čihaři, lovci zpěvných ptáků. Zmínky hovoří také o osídlení dřevorubci či sběrači drahokamů, protože nedaleko tekoucí Safírový potok byl kdysi jejich poměrně bohatým nalezištěm. Bylo tu možné najít například rubíny, topazy, modré safíry nebo iserin, podle něhož se zdejší naučná stezka jmenuje.

V polovině 19. století vznikly na Jizerce dvě sklářské huti, z nichž jedna je v provozu dodnes. S historií osady a Jizerských hor se můžeme seznámit ve zdejším muzeu ve staré škole a také obdivovat nádherné dřevěné horské chalupy. Asi nejznámější je Hnojový dům, kde bydlel cestovatel a dobrodruh Gustav Ginzel, jenž stavení plnil různými exponáty a suvenýry ze svých cest. Zemřel v roce 2008.

V zimě teploty na Jizerce klesají až pod minus třicet stupňů. Osada je součástí takzvané Jizerské oblasti tmavé oblohy, která se rozkládá zhruba na 72 kilometrech čtverečních. Rezervace tmy v údolí obklopeném jizerskohorskými hřebeny je jedním z mála tmavších míst na mapě světelného znečištění Libereckého kraje a má pomoci v popularizaci tmy.

Cestou zpátky se vydáme po červené hřebenovce, na kterou se napojíme u rozcestníku Lasičí cesta. Čeká nás mírné stoupání a asi po půldruhém kilometru se na křižovatce vydáme doleva. Zanedlouho narazíme na Jelení stráň, odkud se nabízí pěkný výhled do krajiny. Ještě hezčí vyhlídku ovšem nabízejí nedaleké Pytlácké kameny. Nahoru musíme trochu šplhat, ale nejedná se o žádný náročný výkon pro horolezce.

Dalších pět kilometrů pokračujeme lesem po pěšině až k rozcestí Předěl, na němž se vydáme doleva, tentokrát po zelené hřebenové trase. Čeká nás asi hodinový sestup zpět do Smědavy. Cesta vede okolo kopců Zelený kámen a Plochý vrch, z trasy však nemůžeme sejít, protože je obklopena mnoha chráněnými rašeliništi a potoky. Vedle smědavského parkoviště stojí chata s restaurací, kde se na závěr či před startem výletu můžeme občerstvit. Kromě auta se sem dopravíme autobusem, který vyráží z Frýdlantu a zastavuje také v Raspenavě, Hejnicích a Bílém Potoku.

Video placeholde
Tipy na březnové výlety • Videohub