Rozhledna Tanvaldský Špičák

Rozhledna Tanvaldský Špičák Zdroj: Profimedia.cz

Rozhledna Tanvaldský Špičák z rozhledny Nisanka
Rozhledny Tanvaldský špičák a Bramberk, Jizerské hory
Výroba dřevěných hraček v továrně Detoa
Výroba dřevěných hraček v továrně Detoa
Vyhlídka Malý Špičák
9
Fotogalerie

Tip na výlet: Na Špičák za historií i modernou

Majestátní rozhledna Tanvaldský Špičák stojí v Jizerských horách už 113 let. Vydejte se s námi na nenáročný výšlap k této historické krásce a navštivte i sousední futuristickou vyhlídku.

Výlet zahájíme u nádraží v Jiřetíně pod Bukovou, který leží asi sedm kilometrů od Jablonce nad Nisou. Než se vydáme na Špičák, můžeme si všimnout, že hned proti nádraží se nachází muzeum výroby dřevěných hraček, spojené s továrnou Detoa, která je posledním výrobcem tradičních dřevěných hraček v Evropě. Vydáte-li se na exkurzi, průvodce vás seznámí s procesem výroby s více než stoletou tradicí. Můžete si tu prohlédnout historické stroje, a nejen dobové, ale i současné hračky. Výrobnu hraček Detoa založil roku 1908 Johann Schowanek (původním jménem Jan Schovánek), který bývá často coby úspěšný podnikatel srovnáván s Tomášem Baťou. Ve Schowankově vile dnes najdete muzeum místní historie. A tím zajímavosti o Jiřetíně pod Bukovou ještě nekončí. Víte například, že se tu narodil Daniel Swarovski, zakladatel stejnojmenné firmy zabývající se výrobou broušeného křišťálového skla?

My už se ale od nádraží vydáváme na pěší výlet po zelené turistické značce, která nás postupně dovede až na vrchol Špičáku. Nejdřív se musíme proplést městečkem a čeká nás asi půl kilometru chůze po silnici. Jakmile dojdeme k autoservisu po levici, dá se pokračovat rovně a dojít k parkovišti Skiareálu Špičák, kde se můžeme na vrchol nechat vyvézt lanovkou. My však odbočíme doprava na úzkou silnici, která se dále kroutí a mírně stoupá mezi loukami a lesy. Tu a tam zahlédneme i kouzelné horské roubenky a chalupy. Cesta je schůdná, nejdřív vede po asfaltu, pak se mění na lesní stezku. Nejedná se o náročnou túru. Po dalších dvou kilometrech mírného stoupání lesem dorazíme k rozhledně a blízké chatě.

Od Tanvaldského k Malému Špičáku

Rozhledna Tanvaldský Špičák, tyčící do výšky 831 m n. m., stojí už od roku 1909. O rok později byla přistavěna turistická chata s restaurací. Věž nad chatou měří osmnáct metrů a k výhledu je nutné vystoupat 69 schodů. Z rozhledny uvidíte na Jizerské hory, Krkonoše, Černou Studnici či Ještědský hřeben a také města v údolí. Pod vrcholem Špičáku navštivte skalní vyhlídku Fanterova skála, která je přístupná po kovovém žebříku.

Rozhlednou však náš výlet nekončí. Napojíme se opět na zelenou turistickou stezku a postupně dorazíme až na rozcestí Pod Špičákem, kde přeskočíme na modrou trasu zvanou Tanvaldský okruh. Postupujeme zhruba kilometr dál lesem, na dalším rozcestí odbočíme doleva a po chvíli dojdeme k vyhlídce Malý Špičák. Dřív tu bývala pouze skála, na níž však byla nedávno vystavěna vskutku futuristická vyhlídková konstrukce s příznačným názvem Špička, která má sloužit jako připomínka bývalé dráhy pro boby a saně, jež začínala právě pod těmito skalami. Vzezřením připomíná mimozemský objekt, a to zejména díky spodní části, která vzhledem ke stříbřitému zrcadlovému provedení a kupolovitému tvaru různě deformuje svůj odraz, který tak nikdy nevypadá stejně.

Trasa z Jiřetína pod Bukovou až k Malému Špičáku měří zhruba osm kilometrů. Pokud by se vám nechtělo vracet se zpět stejnou cestou, můžete se vrátit zpět na zelenou stezku, po níž dorazíte asi po dvou kilometrech do Tanvaldu, odkud jezdí pravidelně vlak do Liberce.

Video placeholde
Tipy na únorové výlety po Česku • Videohub