Moravská Třebová, zámek

Moravská Třebová, zámek Zdroj: Profimedia.cz

Moravská Třebová, Náměstí T.G. Masaryka
Moravská Třebová, Brána času
Moravská Třebová, Brána času
Moravská Třebová
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Moravská Třebová, renesanční perla na česko-moravském pomezí

Jen asi dvacet kilometrů jihovýchodně od významného železničního uzlu v České Třebové leží malé městečko Moravská Třebová, jehož historie se datuje do poloviny třináctého století. Historicky náleží k Moravě, podle dnešního správního členění nicméně spadá k Pardubickému kraji. Dominantou městečka je renesanční zámek se dvěma patry ikonických arkád. Nejbližší okolí městečka pak nabízí hned několik kopců, na které se dá vyšlápnout za pěknou vyhlídkou.

Moravskou Třebovou si za cíl jednodenního výletu můžete pohodlně vybrat, ať bydlíte skoro v jakémkoli koutu Česka. Do nedaleké České Třebové se vlakem jednoduše dostanete z Prahy, Brna, Olomouce i Ostravy, přípoj do Moravské Třebové pak jede jen necelou půlhodinku. Městečko je tak poměrně bez problémů dostupné, velké davy turistů jej nicméně nenavštěvují.

Prvopočátky renesance u nás

Zdejší zámek je přitom možné považovat za kolébku české renesance. Vznik renesančního portálu v jižní bráně vedoucí na zámecké nádvoří se datuje do roku 1492 a představuje tak vůbec nejstarší dochovanou renesanční památku v České republice. Třebová za toto prvenství vděčí Ladislavu Černohorskému z Boskovic, tehdejšímu majiteli panství, který své mládí strávil na studiích v Itálii. A právě tam mu renesance a myšlenky humanismu učarovaly, rozhodl se je proto přenést takříkajíc domů.

Zmíněný renesanční portál nicméně původně stál jinde – tvořil vstup do tzv. Starého zámku, jehož budovy dnes už bohužel neuvidíte. Může za to požár, který v roce 1840 poničil zámek i většinu městečka. Za oběť mu padlo takřka celé čtyřkřídlé jádro zámku s mohutnou věží i řada měšťanských domů. Stavby, které budete při návštěvě zámku obdivovat dnes, vznikly při přestavbě na začátku 17. století v éře Žerotínů na místě bývalého hradního příkopu. Vystavěny byly v manýristickém (pozdně renesančním) slohu a tvořily jaké předdvoří původnímu zámku. Škody po požáru byly na těchto budovách o něco méně fatální než v případě starého zámeckého jádra a nebylo nutné tyto stavby strhnout. Stavební dispozice původního zámku je nicméně dodnes patrná na zámeckém nádvoří, kde je jeho půdorys naznačen tmavými kameny.

Prohlídkové okruhy

A co je na zámku k vidění? V prvé řadě zámecké interiéry v rámci prohlídkového okruhu „Poklady Moravské Třebové“. Ten návštěvníky seznamuje s historií Třebové a životem šlechty v období mezi 16. a 19. stoletím. K vidění je také Rytířský sál, jediná dochovaná místnost původního zámku, která víceméně přežila osudný požár.

Druhý prohlídkový okruh ocení lidé se slabostí pro tajemno a mystiku. Jedná se totiž o středověkou mučírnu a alchymistickou dílnu. Průvodce návštěvníky seznámí s vývojem útrpnému práva v českých zemích a také s tím, jaký rozkvět zažila na dvoře Ladislava Velena ze Žerotína v Moravské Třebové alchymie.

Třetí placená expozice představuje život na venkově v 18. a 19. století. Bez poplatku si pak mohou turisté ve sklepení, ve starobylém prostoru bývalé černé kuchyně, prohlédnout výstavu o geologických zajímavostech Moravské Třebové.

Městečko a jeho okolí

Když budete se zámkem hotoví, nic nezkazíte ani procházkou po městečku. Jeho centrem je náměstí T. G. Masaryka s pěknou budovou radnice a morovým sloupem. Za radnicí pak na malém plácku stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie a o pár set metrů dál najdete františkánský klášter.

Před odjezdem si ještě vyšlápněte na některý z okolních kopců. Vrch zvaný Nad Boršovem leží jižně od města a na jeho vrcholku se od roku 2009 tyčí rozhledna Pastýřka. Od zámku se k ní dostanete po červené turistické značce.

Rovněž po červené, ale od zámku na druhou stranu, pak můžete vyjít na Křížový vrch. Ten je o poznání nižší než kopec s Pastýřkou, vyhlídku ale nabízí také pěknou. Nahoře stojí sousoší Kalvárie, barokní dílo z roku 1730. Z města k ní vede křížová cesta s několika malebnými kapličkami.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: