Zámek Veltrusy

Zámek Veltrusy Zdroj: Profimedia.cz

Zámecký park
Most se sochou Sfingy
Laudonův pavilon
Pavilon “Přátelství”
Tipy na listopadové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Do Veltrus za barokním zámkem i pozůstatky egyptského klasicismu

Bývalé reprezentační sídlo českého šlechtického rodu Chotků zaujme nejen pozoruhodnou architekturou, ale také rozsáhlým parkem s daňčími oborami a několika netradičními pavilony.

Město Veltrusy se stejnojmenným zámkem leží asi 25 kilometrů severozápadně od Prahy mezi Kralupy nad Vltavou a Mělníkem. Zatímco původ obce sahá do 13. století, historie zámku se začala psát až o téměř pět set let později. V roce 1698 se totiž zdejší panství stalo věnem baronky Marie Terezie von Scheidler, která se téhož roku provdala za rytíře Václava Antonína Chotka. Chotkové patřili ke staré a vážené rytířské šlechtě, která však zchudla vlivem konfiskací po bitvě na Bílé hoře. Václav Antonín z tohoto sňatku těžil jak díky bohatství, tak také společenským konexím. Posléze získal dokonce i titul barona a hraběte.

Takové společenské postavení si vyžadovalo adekvátní reprezentační sídlo. Výstavba zámku byla zahájena v roce 1704 a od počátku byl zamýšlen jako velkolepý barokní skvost. Hlavní budova měla centrální válcové jádro, které o jedno patro převyšují čtyři jednopatrová křídla ve tvaru svatoondřejského kříže. Na ně navazují další jednopatrové budovy, které se stáčejí okolo hlavního dvora. Reprezentační místnosti Chotků se nacházely v prvním patře, které nyní můžete navštívit v rámci prohlídky. Na severní straně nádvoří byly instalovány sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna, které představují měsíce a roční období. V původním provedení patřil veltruský zámek i přes pozdější úpravy k nejvýznamnějším architektonickým dílům vrcholného českého baroka.

Na kolo i na procházku

Veltrusy ovšem zaujmou nejen zámecké nadšence. Nacházejí se totiž na kraji rozsáhlého parku, který dokonce ukrývá dvě daňčí obory. Ty jsou veřejnosti nepřístupné a chrání je nízký vodní příkop. Pokud však budete potichu, možná zahlédnete daňky pobíhající mezi stromy. Stále se však můžete vydat na okružní procházku parkem, kterým kdysi projížděli Chotkové v kočárech. I dnes je možné se v teplejším období projet vozem taženém koňmi po části areálu. Cesty jsou zde dost široké na to, aby se na ně vešli jak pěší turisté, tak cyklisté, pro které jsou Veltrusy oblíbenou destinací zejména díky cyklistické stezce Vltavská, která tudy vede. Pokud však potřebujete klid bez cinkání kol za vámi, můžete sejít na několik pěších stezek mezi stromy, kde budete úplně sami.

V parku navíc najdete několik architektonicky zajímavých kousků. Jedním z nich je úžasný Pavilon “Přátelství” ležící ve východní části parku. Jedná se o kruhovou stavbu, jejíž vnitřní síň je obklopena deseti cihlovými sloupy. Celá stavba budí dojem, jako by vypadla z historického filmu. Dříve byl vybaven empírovým nábytkem, ale ten už v něm dnes bohužel nenajdeme. Další podobnou stavbou je Laudonův pavilon, jehož podoba vychází z čínské zahradní architektury. Původně prý sloužil k pohoštění hostů, kteří oblastí projížděli a nestihli se zastavit na zámku.

Celým parkem protéká Mlýnský potok, k jehož překročení slouží několik mostků. Tím nejzajímavějším je bezpochyby most se sochou Sfingy, postavený v roce 1820 jako součást Egyptského kabinetu, který byl zlikvidován na počátku 19. století. Na mostě kdysi stála také socha egyptského boha mumifikace a pohřebišť Anubise v podobě člověka se šakalí hlavou.

A kde se vůbec vzaly takové architektonické prvky na českém území? Egyptský klasicistní styl byl v tu dobu v Evropě populární díky Napoleonově tažení do Egypta.

Kromě toho v parku najdete například sochu boha Marta, pavilon Marie Terezie nebo kapli Charlotty Chotkové. A pokud byste se chtěli po cestě něčím posilnit, u jižní brány do zámeckého parku zajděte do kavárny s vynikajícími limonádami a zákusky.

Video placeholde
Tipy na listopadové výlety • Videohub