Svatojánské proudy

Svatojánské proudy Zdroj: Profimedia.cz

Turistická stezka
Vyhlídka Máj
Slapská přehrada
Štěchovická elektrárna
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Svatojánské proudy

Romantické meandry Vltavy, cesta vedoucí po skalnatém úbočí kaňonu a putování po historii trampských osad? To vše najdete na pozůstatcích vůbec první turistické stezky vedoucí ze Štěchovic směrem ke Slapské přehradě.

Náš výlet začíná ve Štěchovicích, kde se na autobusovém nádraží napojíme na naučnou stezku Svatojánské proudy. Než městys opustíme, cestou směrem k Vltavě mineme krásný kostel svatého Jana Nepomuckého s přilehlou farou. Tento svatý je ostatně svázaný i s celou stezkou, která je pojmenována právě po něm. Asi po kilometru uvidíme známou štěchovickou vodní elektrárnu, tu však necháme za zády a pokračujeme směrem na pěšinu po úbočí proti proudu Vltavy. Čeká nás asi 10 kilometrů náročným, kamenitým terénem, odměnou nám však bude výhled na vltavské meandry.

Přibližně v polovině trasy narazíme na pozůstatky jedné z nejstarších trampských osad u nás, založené kolem roku 1919. Nesla poetický název Ztracená naděje, ovšem místní jí říkali jednoduše Ztracenka. Původní název trampové převzali z historického westernu Údolí ztracené naděje. U Ztracenky se tyčí Mravenčí skála, pod níž řeka vymlela písčitou pláž, v jejíž blízkosti stály první trampské příbytky. Ty však v roce 1944 zatopila Štěchovická přehrada. Z původní osady se do dnešních dnů zachoval barevný totem na Mravenčí skále spolu se sloupem s kovovými lipovými lístky se jmenovkami osadníků, kteří si toto místo vzali za své. Naproti Mravenčí skále pak najdeme v posledních letech hojně navštěvovanou vyhlídku Máj.

Patnáct zastavení a parník na konec

Naučná stezka výletníky na patnácti zastávkách seznámí se zdejší historii a QR kódy po načtení přehrají některé trampské písně. Kromě tradičního turistického značení můžeme zahlédnout i neobvyklou červeno-bílou značku. Jedná se o tu původní, kterou používal Klub českých turistů, když tu v roce 1888 jeho členové značili první turistickou stezku vedoucí přes kopec ze Štěchovic až ke Slapské přehradě. Měřila asi osm kilometrů, ale dnes je víc než polovina zatopena vodou ze Slapské přehrady. Samotná turistická trasa byla otevřena 11. května 1889 a už od počátku lákala velké množství výletníků. Není divu, zdejší příroda je balzám na duši, a navíc se tudy po Vltavě plavily loďky obsluhované za poplatek švarnými štěchovickými jinochy. Lodí se ostatně můžeme svézt i dnes. V letní sezoně vyráží parník podle předem připraveného časového harmonogramu na celodenní plavbu z pražského Rašínova nábřeží na Slapskou přehradu a zpět. Výlet se tedy dá pojmout tak, že se ze Štěchovic vydáme po svých do Třebenic, kde naučná stezka končí, a nazpět se do Prahy svezeme parníkem a vychutnáme si odpočinek při západu slunce nad řekou.

Terén je na stezce poměrně náročný, rozhodně doporučuji vzít si pevné boty, které na kamenech nekloužou. V deštivém počasí se sem nevypravujte, protože byste si mohli přivodit nepěkný úraz. Stezka je pouze pro pěší a cyklistům je sem vjezd zakázán. A pozor, zdejší skalnaté stěny občas přilákají i horolezce, proto se nelekejte padající zeminy, která se občas skutálí z úbočí.