V Brandýse nad Labem se můžeme projít po třetím nejstarším mostě v České republice. V pozadí budova jednoho z největších mlýnů v Čechách.

V Brandýse nad Labem se můžeme projít po třetím nejstarším mostě v České republice. V pozadí budova jednoho z největších mlýnů v Čechách. Zdroj: Profimedia.cz

Most v Brandýse vznikl v letech 1568–1569, o tři roky později byl vydlážděn.
Střed mostu zdobí socha svatého Jana Nepomuckého
Detail sochy sv. Jana Nepomuckého
Na most míří přímo ze zámku úzká svážná ulička, nad kterou se ve výšce až osmi metrů tyčí další zajímavý most, spojující hrad a valy. Je krytý, má sedm oken a přezdívá se mu Pavlač nebo Josefova chodba.
5
Fotogalerie

Kamenný stařešina: V Brandýse nad Labem se můžeme projít po třetím nejstarším mostě v České republice

Brandýs nad Labem spojuje s historickou Starou Boleslaví ocelový trámový most vedoucí přes Labe, který laika ovšem příliš neupoutá. Avšak jen pár desítek metrů proti proudu stojí jeden z nejzajímavějších mostů v České republice. Starší je snad pouze Jelení most v Písku a Karlův v Praze.

Osmdesát metrů dlouhý most v Brandýse vznikl v letech 1568–1569, o tři roky později byl vydlážděn. Autorství se připisuje císařskému staviteli Matteu Borgorellimu, který se podílel i na brandýském zámku. Jeho dva oblouky už nevedou nikam, leda přes náhon pravděpodobně kdysi jednoho z největších mlýnů v Čechách, dodnes funkčního, který pohánělo deset mlýnských kol. Dříve na most navazovala dřevěná lávka, která vedla na druhý břeh. Část této lávky bylo prý možné i zvedat. Cestující platili mýto a nedaleký hostinec se jmenoval Na Celně.

Na most míří přímo ze zámku úzká svážná ulička, nad kterou se ve výšce až osmi metrů tyčí další zajímavý most, spojující hrad a valy. Je krytý, má sedm oken a přezdívá se mu Pavlač nebo Josefova chodba. Nejspíš pochází z přelomu 16. a 17. století. Autorství se připisuje staviteli Ettoremu de Vacani, počeštěně Hektoru Vlachovi, který se podílel i na stavbě mostu vedoucího přes řeku.