Táborská zoo

Táborská zoo Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z výběhů pro ptáky
Zubr evropský ve volné přírodě
Rozhledna Hýlačka
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Zoo Tábor a rozhledna Hýlačka

Jedná se o jednu z nejmladších zoologických zahrad v republice, zato však největší na jihu Čech. Zoo v Táboře hrozil zánik a zvířatům nejistý osud, díky soukromé investici se ale znovu otevřela v roce 2015. Dnes pomáhá zase ona, a to svým zvířecím obyvatelům, kteří patří mezi ohrožené druhy.

Stěžejní projekt jihočeské zoo je chlupatý, má čtyři nohy, dva rohy a na našem kontinentě téměř vyhynul. Zubr evropský by se však díky místním snahám mohl znovu probíhat po českých lesích. Od roku 2016, kdy v Táboře založili chovné stádo, už přivítali na svět deset nových přírůstků a čtyři zubry vypustili do evropských rezervací.

Na rozloze parku o deseti hektarech bydlí více než čtyři stovky zvířat. Až čtvrtina ze sedmdesáti zdejších druhů je podle mezinárodních kritérií ohrožena. Starají se tady o tygra ussurijského, medvěda baribala, vlka arktického nebo fosu madagarskou, kriticky ohroženou šelmu. Péči o němé tváře si můžou návštěvníci vyzkoušet také na vlastní kůži.

Během klasické směny poznáte, co všechno obnáší práce ošetřovatele. Vedle přípravy jídel, krmení, úklidu výběhů je zároveň důležité zajistit, aby se zvířata cítila dobře. Interaktivní zážitek na vlastní nechlupatou a neopeřenou kůži pořídíte na e-shopu zoo i s možností strávit noc se zvířecími sousedy.

Táborská zoo nabízí bezplatné parkování v těsné blízkosti areálu. V březnu ji můžete navštívit pouze o víkendech, v dubnu pak kterýkoli den v týdnu. To blízká rozhledna Hýlačka vás přivítá denně od 9 do 16 hodin, od dubna si můžete výhledy užívat až do 18 hodin.

Rozhledna Hýlačka

Chtělo by se říct, že má více než stoletou historii, je to však pravda jen částečně. Moderní stavba vyrostla na stejnojmenném vrchu asi tři kilometry od Tábora v roce 2015, její předchůdkyně shořela o tři roky dřív. Rozhledna Svobody se tyčila se v pěti stech metrech nad mořem již v roce 1920. Dlouhá léta sloužila veřejnosti, a dokonce byla vyhlášena národní kulturní památkou.

Dřevěnou osmnáctimetrovou rozhlednu nahradila na spáleništi dvakrát vyšší ocelová konstrukce. Z původní stavby nezbylo nic. Nicméně její repliku v poměru jedna ku jedné můžete navštívit v Žamberku. Dvojče, Tyršovu rozhlednu, tady postavili za první republiky podle stejného architektonického plánu.

Táborská Hýlačka se nachází asi 700 metrů od areálu zoo. Výstup do 136 schodů však můžete pojmout i jako vyvrcholení předchozí túry. Přímo z centra husitského města sem vede čtyřkilometrová zelená turistická trasa. Stejně měří i cesta po červené, pokud se rozhodnete vyrazit z Lužnického údolí, kde se dá zaparkovat. U výchozího rozcestí U Harrachovky narazíte na vodopád a kaskády.