Rybník Svět

Rybník Svět Zdroj: Profimedia.cz

Rybník Rožmberk
Rybník Vítek a starý most
Přírodní rezervace Písečný přesyp u Vlkova
Dům Štěpánka Netolického
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Cesta kolem Světa aneb Za rybníkářskou tradicí na Třeboňsko

Málokterá oblast České republiky byla v minulosti člověkem tak výrazně pozměněna, a zároveň získala tak významnou krajinářskou a přírodní hodnotu jako právě Třeboňsko. Po několik staletí trvající tradice rybníkářství udělala z Třeboňské pánve, rozkládající se v dlouhém pásu zhruba mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi, takové malé české Finsko – jak v rámci letošní kampaně #světovéČesko tvrdil CzechTourism. A opravdu, na Třeboňsku snad nenajdete místo, odkud by byla nejbližší vodní plocha vzdálená víc než pár set metrů.

První rybníky začaly být v oblasti budovány ve čtrnáctém století, když se vlastníky města a tehdejšího hradu Třeboň stali Rožmberkové. Za Petra IV. z Rožmberka, který byl krátce i nejvyšším hejtmanem českého království, na Třeboňsku působil rybníkář Josef Štěpánek Netolický. Ten vybudoval například rybníky Velký Tisý, Kaňov, Horusický rybník nebo Opatovický rybník. Jeho nejslavnějším – a dodnes fungujícím – dílem je ale asi pětačtyřicet kilometrů dlouhý kanál Zlatá stoka. Štěpánek Netolický nicméně nezůstal pouze u rybníků a souvisejících vodních děl, ale navrhoval i měšťanské domy přímo v Třeboni a podílel se i na třeboňském systému opevnění.

Rybníkářský boom na Třeboňsku dosáhl vrcholu v šestnáctém a sedmnáctém století, kdy zde vládli poslední Rožmberkové – tedy Vilém a Petr Vok. Právě s jejich dobou je spjato jméno asi vůbec nejslavnějšího českého rybníkáře, Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan. Tehdejší regent třeboňského panství nechal vybudovat nejen řadu rybníků, ale také pivovary, zemědělské dvory, mlýny nebo sklářské hutě. Díky Krčínovi vzniknul třeba dnešní rybník Svět, ležící hned v bezprostředním sousedství Třeboně, anebo vůbec největší český rybník Rožmberk. Kvůli němu ostatně byla vybudována i takzvaná Nová řeka, jejímž účelem bylo odvádět případnou velkou vodu z Lužnice do nedaleké Nežárky.

Třeboňsko je od roku 1977 chráněno jako biosférická rezervace UNESCO a od roku 1979 jako chráněná krajinná oblast (CHKO). Region je rovněž kandidátem na zápis do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO pod názvem Třeboňské rybníkářské dědictví. Máme pro vás pár tipů na místa, která při výletu na Třeboňsku nevynechat.

Naučná stezka Rožmberk

Třeboňsko je rájem cyklistů, z mnoha cyklostezek můžete vybrat právě tu, která vede okolím největšího českého rybníka. Vzniknul v letech 1584–1590 a původně byl ještě větší než dnes. Je tak veliký, že na jeho hladině lze pozorovat zakřivení Země.

Cesta kolem Světa

Abyste podnikli cestu kolem Světa, nemusíte být milionáři. Stačí zajet do Třeboně a vyrazit na dvanáct kilometrů dlouhou naučnou stezku, která vede okolo rybníka Svět. Na trase najdete mj. slavnou Schwarzenberskou hrobku.

Červené blato

Pětikilometrová naučná stezka seznamuje návštěvníky s jedním z nejhezčích rašelinišť Třeboňska. Nachází se v jihozápadní části CHKO poblíž vesnice Šalmanovice.

Rybník Vítek a starý most

Malebný kamenný most přes rybník Vítek spojuje obce Stará a Nová Hlína od roku 1781, kdy jej nechal vystavět Josef Rosenauer, který projektoval i známý Schwarzenberský plavební kanál na Šumavě. Povědomý vám může být z pohádek Byl jednou jeden král a Z pekla štěstí.

Písečný přesyp u Vlkova

Přírodní rezervaci Písečný přesyp u Vlkova najdete v severozápadním cípu Třeboňska, nedaleko Veselí nad Lužnicí. Jedná se o vzácnou ukázku vátých písků v Česku, místu se také říká „česká Sahara“. Vlkovská písečná „duna“ zabírá plochu asi 80 x 60 metrů a tyčí se až do výšky čtyř metrů nad okolní terén. V blízkosti přesypu prochází naučná stezka Veselské pískovny.

Rybníky u Vitmanova

Přírodní rezervace zahrnuje rybníky Nový Vdovec, Ženich a malé lesní rašeliniště. Zajímavý z rybníkářského hlediska je hlavně Ženich, který se pyšní nejdelší hrází v Česku – měří 3,5 kilometru a vede vlastně po celém jeho obvodu.

Staňkovský rybník

Přehrazením Koštěnického potoka vznikl na hranici Česka a Rakouska Staňkovský rybník, který se pyšní hned několik unikáty. Jedná se nejdelší a nejhlubší rybník v Česku, který má zároveň nejdelší obvod. V roce 1550 jej založil rybníkář Mikuláš Ruthard z Malešova.

Dům Štěpánka Netolického

V domě na třeboňském Masarykově náměstí je umístěna expozice seznamující návštěvníky s dějinami rybníkářství v oblasti. Samotný dům je pak pěknou ukázkou dochované renesanční architektury.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: