Šnorchlování mezi vraky

Šnorchlování mezi vraky Zdroj: Profimedia.cz

Útesy Západni Austrálie
Z některých vraků se postupem času staly malé ostrovy.
Malba zachycující bitvu mezi Sydney a Kormoranem.
Jednou z lodí potopených v místních vodách byla i Endeavour kapitána Jamese Cooka.
Na dně neleží jen ztroskotané lodě.
6
Fotogalerie

Lákadlo Západní Austrálie: Šnorchlování mezi vraky

Břehy Západní Austrálie mohou směle konkurovat Bermudskému trojúhelníku. Minimálně v četnosti neuvěřitelných příběhů pečetících osudy lodí, které se sem vydaly na poslední plavbu. A tak se to v místech, kde se dříve proháněli piráti, dnes hemží turisty, potápěči a výzkumníky z celého světa. K prohlídce většiny z 1600 vraků ležících na dně při pobřeží totiž obvykle stačí jen šnorchl.

Wildflower State

Západní Austrálie, neboli stát divokých květin, je největší spolkovou zemí tohoto kontinentu a druhým nejrozsáhlejším územněsprávním celkem na světě, hned po ruském Jakutsku. Na rozdíl od nejmenšího pevninského státu Victorie má ale mnohonásobně menší hustotu osídlení. Větší množství prostoru znamená divočejší přírodu, bohatou flóru i faunu, pouště, nádherné skalní útesy, ovocné sady, vinice a také nedotčené písečné pláže. Což se ale pomalu začíná měnit, a to hlavně vzhledem k lákavým pokladům, které leží na dně při 13 tisíc kilometrů dlouhém pobřeží, jež sem lákají stále větší množství turistů i podvodních dobrodruhů.

Pobřeží vraků

Extrémní vlnobití, nepředvídatelné počasí, mělčiny, nebo naopak útesy. Tahle kombinace děsila námořníky už od 17. století. Proudy Indického oceánu měnily jejich cesty z Evropy do Indonésie v boj o život. První doložené ztroskotání v oblasti Západní Austrálie se datuje už do roku 1622. Tehdy tu loď patřící Východoindické společnosti jménem Trial našla zkázu chybou navigace kapitána. Uvízla na útesu a potopila se. Přes sto členů posádky spolklo moře, jen šestatřicet z nich se zachránilo, včetně kapitána. Ten ale následně lhal o jejím zániku, aby zakryl pochybení. I proto se vrak, který obsahoval mnoho artefaktů, našel až o 300 let později.

Pirátem na vlastní lodi

Nejbizarnější a nejmorbidnější historka o ztroskotání se váže k dalšímu ze stovek vraků, který si nedaleko pobřeží můžete při šnorchlování prohlédnout. Holandská vlajková loď Batavia vezla při cestě do Indonésie na palubě 341 lidí, ale hlavně truhly plné peněz určených k nákupu koření na Jávě. Ty jejího kapitána a několik dalších námořníků podnítily k plánu odchýlit loď od kurzu, unést ji, vyvolat vzpouru a všechny odpůrce naházet do moře. Odchýlili ji ovšem tak „šikovně“, že než stačili svůj záměr uskutečnit, postavily se jim do cesty útesy Západní Austrálie. Po ztroskotání lodi se přesto třema stům lidí povedlo doplavat na nejbližší ostrovy Abrolhos Islands a zachránit se. Ani to krvelačného kapitána nezastavilo v touze dokonat svůj plán zkázy a společně s pár věrnými následně všechny přeživší pozabíjel. Vrazi se po tomto masakru na ostrově usadili a podle některých zdrojů se tak stali prvními Australany.

Zkáza Sydney

Místní vody ale neukrývají jen vraky lodí z raného novověku. Najdete tu i pozůstatky nejsmutnější námořní tragédie v historii celého kontinentu. Za 2. světové války se tu australská loď Sydney střetla s největším přepadovým plavidlem německého námořnictva Kormoranem. Během celodenní bitvy se obě lodi vzájemně zničily a vzaly s sebou na dno 645 námořníků australského křižníku a 81 nepřátel z posádky Kormoranu. To se ovšem podařilo objasnit až roku 2008, kdy se místo jejich posledního odpočinku povedlo objevit v hloubce 2,5 kilometru 290 kilometrů od pevniny. Průběh celé bitvy je součástí trvalé výstavy Perthského námořního muzea, které mapuje pochmurnou minulost zdejšího pohřebiště lodí.