The Pinnacles: Nejpozoruhodnějšími objekty, které jsou k nalezení v národním parku Nambung zhruba dvě stě kilometrů severně od Perthu, jsou tisíce skalních útvarů obecně známých jako The Pinnacles. Tyto vápencové vrcholky vystupují jako nekonečné procesí soch přímo ze žlutého pouštního písku až do výšky tří a půl metru. Původ místního vápence je biomechanický – jedná se o výsledek hromadění skořápek a ulit měkkýšů. Formování útvarů proběhlo před zhruba třiceti tisíci lety.

The Pinnacles: Nejpozoruhodnějšími objekty, které jsou k nalezení v národním parku Nambung zhruba dvě stě kilometrů severně od Perthu, jsou tisíce skalních útvarů obecně známých jako The Pinnacles. Tyto vápencové vrcholky vystupují jako nekonečné procesí soch přímo ze žlutého pouštního písku až do výšky tří a půl metru. Původ místního vápence je biomechanický – jedná se o výsledek hromadění skořápek a ulit měkkýšů. Formování útvarů proběhlo před zhruba třiceti tisíci lety. Zdroj: Profimedia.cz

Laguna Hutt: Dalších tři sta kilometrů od národního parku Nambung je skutečně nemožné si nevšimnout křiklavě růžové laguny Hutt. Takovýchto růžových mořských jezer najdeme v Austrálii kupodivu hned několik a laguna Hutt je jedním z nejlepších příkladů tohoto fenoménu. Charakteristická růžová barva vody je důsledkem působení řasy Dunaliella salina, která produkuje vysoké množství zabarvujícího betakarotenu. Betakaroten je využíván i jako potravinářské barvivo – právě na laguně Hutt funguje největší světová farma výše zmíněné řasy.
Nature’s Window: Čtyřicet pět kilometrů severně od laguny Hutt leží město Kalbarri a kolem něj stejnojmenný národní park. Park upoutá jak pobřežními útesy, tak vyschlým pouštním vnitrozemím, které je charakteristické rudo-bílým pískovcem. Tento pískovce formuje i nejznámější dominantu parku, přírodní oblouk známý jako „Okno do přírody“, který se nachází na úzké výspě na meandru tvořeném řekou Murchison.
Wave Rock: Zřejmě nejikoničtějším přírodním útvarem Západní Austrálie je skalní útvar připomínající příbojovou vlnu u vnitrozemského městečka Hyden zhruba tři sta kilometrů východně od Perthu. Žulová vlna se zvedá až do výšky patnácti metrů a se sto deseti metry délky formuje severní stranu kopce Hyden Rock, kolem kterého se rozprostírá malá přírodní rezervace. Útvar má značný kulturní význam pro lid Ballardong, který náleží k etnické skupině Noongar, jež je dominantním austrálským etnikem jihozápadní Austrálie. Ballardongové věří, že vlna je výtvorem Duhového hada, australského božstva, které je často považováno za boha stvořitele.
Cape to Cape Track: Jihozápadní pobřeží Západní Austrálie formuje zhruba dvě stě padesát kilometrů jižně od Perthu hřbet mezi mysy Naturaliste a Leeuwin. Tyto mysy spojuje 123 kilometrů dlouhá pěší stezka otevřená v roce 2001. Cape to Cape Track provede návštěvníky různými druhy terénu, od úzkých skalních průchodů po nádherné písečné pláže. K vidění jsou odloučené zátoky, prudké útesy, ale i husté lesní prosty v místech, kde cesta uhýbá do vnitrozemí. Trasa má kratší úseky, ale bude se líbit i lidem, kteří se snaží o pokoření celé dálky na jeden zátah.
Horizontal Falls: Jedna z nejpozoruhodnějších přírodních atrakcí Západní Austrálie je k vidění ve skoro liduprázdné oblasti Kimberley na severu státu. Dvě zhruba tři sta metrů vzdálené pobřežní soutěsky v zátoce Talbot formují kuriózní oboustrannou kaskádu známou jako Horizontal Falls. Mořská voda se hromadí rychleji na jedné straně soutěsky, což následně při snaze vytvořit rovnováhu vede k překotnému průtoku na stranu druhou. Směr toku se mění v závislosti na přílivu a odlivu. Dobrodružný průplav soutěskami nabízí návštěvníkům několik turistických firem, které v oblasti povětšinou působí z několik set kilometrů vzdáleného města Broome.
8
Fotogalerie

Fotogalerie: Divy Západní Austrálie

Západní Austrálie je nejrozlehlejším australským státem a po ruském Jakutsku druhou největší vnitrostátní jednotkou na světě vůbec. Přesto se jedná o území, které je od běžného australského povědomí doslova i metaforicky odstřižené. Se zbytkem země totiž tento stát vedle letecké a námořní dopravy spojuje pouze celou Austrálii obkružující dálnice číslo 1 a k této izolaci přispívá i obecný mediální obraz země, který se koncentruje na ekonomické a populační srdce kolem Sydney a Melbourne na jihovýchodě Austrálie. Stát divokých květin v čele s hlavním městem Perthem se však nevyplácí podceňovat. V komentované fotogalerii se zaměříme na ta nejzajímavější místa Západní Austrálie.