Similanské souostroví

Similanské souostroví Zdroj: Shutterstock

Hong
Phi Phi Don
Lipe
Samui
Samet
7
Fotogalerie

Thajské ostrovy: Na jaký vyrazit?

Na podzim začíná ideální období k návštěvě Thajského království. Jeho pobřeží omývají vody Andamanského moře a Thajského zálivu, z nichž vyčnívá více než 1400 ostrovů a ostrůvků. Kdo se v nich má vyznat? Snad trochu pomůže náš stručný přehled sedmi oblastí s vypíchnutím těch nejzajímavějších.

1) Andamanské moře / SEVERNÍ ČÁST

Blízkost sousední Myanmy je předzvěstí toho, že dvojice ostrovů Phayam a Chang Noi žije poklidným tempem, evokujícím „staré dobré“ Thajsko. Užijte si pláže bez davů nebo procházky mezi gumovníky. Odlehlejší Surin Tai a Surin Nuea s tradiční komunitou Moken přitahují potápěče, ale v průzračné vodě si vystačíte i se šnorchlem. Na bělostných plážích ostrova Phra Thong se pokuste najít zakopaného zlatého Buddhu. Similanské ostrovy s nádhernou vodou patří mezi nejlepší thajské lokality k potápění a šnorchlování.

2) Andamanské moře / KOLEM PHUKETU

Phuket, největší thajský ostrov, je zároveň nejturističtější. Hordy míří i do zátoky Phang Nga s krasovými útvary a ostrovem Phing Kan, proslaveným Jamesem Bondem – alternativou je souostroví Hong. Klidnější plážový ráj nabízí i dvojice Racha Yai a Racha Noi, obývaná rybáři a farmáři. Na kopcovitém Yao Yai se kajakem projedete mezi mangrovy, menší a luxusnější Yao Noi se zlatým pískem a skalnatými zátokami je jako stvořený k líbánkám. Za krátkou zastávku stojí titěrný Khai Nok, šnorchlování je parádní na „korálovém“ He.

3) Andamanské moře / STŘEDNÍ ČÁST

Největším magnetem je Phi Phi Don s krasovou krajinou, úchvatnou vyhlídkou a výletem na menší Leh, známý z filmu Pláž. O něco později se turismus dostal na podstatně větší souostroví Lanta s příjemnými plážemi, zalesněnými kopci a resorty. Přehlížený Jum (Po) nadchne prázdnými plážemi a tradičními vesnicemi. Stranou zájmu zatím zůstává i trojúhelník vytyčený ostrovy Muk (smaragdová jeskyně), Kradan (průzračná voda, korálově zbarvený písek a pohoda) a Ngai (50 odstínů tyrkysové).

4) Andamanské moře / JIŽNÍ ČÁST

Malý a tichý Bulon Lae je určený těm, kteří nehledají zábavu a chtějí si jen odpočinout. Lipe býval rájem maledivského střihu, ale už se pomalu stává obětí turismu. Nicméně čisté a vyhřáté moře stále vybízí ke šnorchlování a uniknout se dá na hornatý Adang s bílým pískem, vodopády a stezkami na vyhlídky. Cestou z Lipe na Tarutao lodě často zastavují na ostrůvku Khai se skalnatým obloukem, novým hitem Instagramu. Samotný Tarutao s nedotčenou přírodou nabízí kromě pláží i procházky džunglí nebo projížďky kajakem.

5) Thajský záliv / JIŽNÍ ČÁST

Středobodem oblasti je Samui – druhý největší thajský ostrov s rozvinutou infrastrukturou, včetně letiště, chlubící se pohlednicovými plážemi, romantickými zátokami, 12metrovou sochou Buddhy, vodopády... A také celodenním výletem mezi 42 rozkošných ostrůvků mořského parku Ang Thong. Phangan uspokojí mnohé, ať už vyhledáváte rušné bary a resorty, fotogenické pláže, džungli, vodopády, vyhlídky, nebo meditaci. A uvolněný „želví“ ostrov Tao s křišťálovou vodou a bohatým životem pod hladinou je rájem potápěčů.

6) Thajský záliv / SEVERNÍ ČÁST

Oblast pro ty, kterým nevyhovuje bujará Pattaya, ale nechtějí putovat daleko. Nejblíž je malý La(r)n s bujnou vegetací, šesti plážemi a nabídkou vodních sportů. Klidnější je neobydlený „bambusový“ Mai Phai s nádhernou vodou vhodnou ke šnorchlování. Je pod správou armády stejně jako Khram Yai, kde při koupání nejspíš narazíte jen na želvy. Oblíbeným víkendovým letoviskem je pak Samet, obklopený korálovými útesy s průzračnou vodou, se 14 plážemi, bary, svéráznými sochami a ohňovými show.

7) Thajský záliv / VÝCHODNÍ ČÁST

Hranici s Kambodžou kopíruje pás, jemuž vévodí Chang. Třetí největší thajský ostrov má v nabídce půvabné pláže, hornaté vnitrozemí, vodopády, korálové útesy, resorty a přilehlé spartánské ostrůvky (Khlum, Wai...). Jižně od nich trůní trio Rang – Mak – Kradat. Prostřední Mak je neobjeveným šperkem s krásnými plážemi, tisíci palem, klidnými večery a bohatým podmořským životem, který číhá i na malebném ostrůvku Rang. Nejvýchodnějším ostrovem země je Kood (Kut) s hojností pláží, členitou džunglí a vodopády.