Hrad Macumoto: Jedním z nejvýraznějších japonských hradů je hrad Macumoto v prefektuře Nagano. Stavbu hradu započal počátkem 16. století klan Ogasawara. Malá hraniční pevnost původně nesla jméno Fukaši a v dekádách po svém založení prošla rukama několika dalších klanů. Koncem 16. století už hrad nesl své dnešní jméno a dočkal se svého dokončení z rukou Kazumasy Išikawy a jeho syna Yasunagy. Hrad je jedním z dvanácti japonských hradů, které přetrvaly až dodnes vesměs ve svém původním stavu. Jeho černě zbarvená fasáda dala stavbě přezdívku Vraní hrad.

Hrad Macumoto: Jedním z nejvýraznějších japonských hradů je hrad Macumoto v prefektuře Nagano. Stavbu hradu započal počátkem 16. století klan Ogasawara. Malá hraniční pevnost původně nesla jméno Fukaši a v dekádách po svém založení prošla rukama několika dalších klanů. Koncem 16. století už hrad nesl své dnešní jméno a dočkal se svého dokončení z rukou Kazumasy Išikawy a jeho syna Yasunagy. Hrad je jedním z dvanácti japonských hradů, které přetrvaly až dodnes vesměs ve svém původním stavu. Jeho černě zbarvená fasáda dala stavbě přezdívku Vraní hrad. Zdroj: Profimedia.cz

Nagojský hrad: Mezi příklady zrekonstruovaných japonských hradů se řadí Nagojský hrad v prefektuře Aiči. Hrad byl založen v roce 1612 na tehdejším feudálním panství Owari a rychle se stal centrem jednoho z nejdůležitějších hradních měst v celém Japonsku, následně i srdcem moderní Nagoje. Byl rozbombardován během druhé světové války a práce na obnově probíhají od roku 1957. Jádrem hradu jsou dvě hlavní pevnosti zvané tenšu – pětipatrová a dvoupatrová –, které spojuje podpěrný most. Součástí komplexu jsou také střílny, brány a další obranné a obytné objekty.
Hrad Macujama: Yošiaki Kató byl ke konci 16. století členem úzké skupiny osobních ochránců samuraje a státníka Hidejošiho Tomotomiho, známé také jako Sedm kopí z Šizugatake. Tohoto jména skupina dostála právě po bitvě u Šizugatake a její členové se za své hrdinské činy dočkali vysokých odměn. Yošiaki z těchto odměn financoval výstavbu hradu Macujama na hoře Kacujama v dnešní prefektuře Ehime. Hrad byl postaven v roce 1603 a dominuje mu pětipatrové tenšu obklopené třemi úrovněmi opevnění. Hrad je postaven na plochém kopci ve stylu hirajama, který sdílí s hrady Himedži a Tsujama.
Hrad Bičú Macujama: Jméno Macujama nese také jeden z hradů v prefektuře Okajama. Hrad byl původně postaven už v roce 1240 v nadmořské výšce 430 metrů. Jedná se tak o nejvýše položený a nejstarší původní hrad v Japonsku, který je taktéž jediným původním příkladem hradu na vrcholku hory. Hrad byl navíc postaven v době, kdy obranyschopnost převažovala nad vyjadřováním statutu. Z těchto charakteristik vycházejí jeho architektonické prvky – hlavní tenšu má díky dobrému výhledu na okolí jen dvě patra.
Hrad Cujama: Dalším příkladem hradu ve stylu hirajama je hrad Cujama v prefektuře Okajama. Hrad byl postaven v polovině 15. století, ale byl brzy opuštěn. Na začátku 17. století došlo po posledních feudálních válkách k obecnému rozvoji a hrad se stal sídlem vládce panství Cujama. Klanový systém, a tudíž i panství Cujama byly rozpuštěny během období Meidži v druhé polovině 19. století a hrad byl zničen. Dnes z hradu zbývají jen zdi a věžička. Hlavní atrakcí je však rozsáhlá zahrada, ve které je vysazeno více než pět tisíc známých japonských třešní sakura
Hrad Hirošima: Jedním z nejsmutnějších příkladů japonských rekonstrukcí je hrad v Hirošimě. Původní hrad byl postaven ke konci 16. století na území známém jako Gokamura, což v překladu znamená „Pět vesnic“. Terumoto Móri oblast během výstavby hradu přejmenoval na Hirošima a z hradu vládl svým pěti provinciím až do roku 1600, kdy byl donucen uprchnout do Hagi. Hrad byl vymazán z povrchu zemského při výbuchu atomové pumy Little Boy 6. srpna 1945 a z celého komplexu přežily jen tři stromy. Rekonstrukce započala v roce 1958. Původní hrad byl postaven převážně ze dřeva a bylo k němu připojeno několik křídel. Rekonstrukce se dočkala jen hlavní pevnost, která je postavena z železobetonu a je v ní dnes k vidění muzeum předválečné hirošimské historie.
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejzajímavější japonské hrady

Typické prvky tradiční japonské architektury jsou poměrně dobře známé. Prohnuté doškové střechy, stupňovitý ráz, dominance dřeva na kamenném základu a vztah k přírodě, to vše je prostřednictvím médií přístupné i člověku, který zatím ještě neměl příležitost se do země vycházejícího slunce podívat osobně. Skvělými příklady této tradiční architektury jsou japonské hrady, původní i zrekonstruované – na ty nejzajímavější se podíváme v komentované fotogalerii.