Vybrat si nejchutnější kousek masa můžete v bezpočtu pouličních řeznictví, jejichž majitelé vám ochotně poradí, jak ho připravit. Jen pozor na mouchy, které vám nechtěně možná přibalí s sebou.

Vybrat si nejchutnější kousek masa můžete v bezpočtu pouličních řeznictví, jejichž majitelé vám ochotně poradí, jak ho připravit. Jen pozor na mouchy, které vám nechtěně možná přibalí s sebou. Zdroj: Linda Piknerová a Tomáš Vaňourek

Jakékoliv zvíře se zužitkuje doslova celé včetně kůže
Kouření šíšy nahrazuje u nás rozšířenou společenskou konzumaci alkoholu
Čerstvé ovoce a zelenina jsou k dostání na každé tržnici
Vedle senzorických vlastností je třeba vyzdvihnout také dezinfekční význam koření používaného ve velkém množství
Dřevěné uhlí rozpálit, kotlíky položit na uhlíky a pouliční barbecue je na světě
7
Fotogalerie

Súdánské menu pro odolné jedlíky

Chutě arabského a afrického světa, vody Rudého moře i životodárného Nilu okořeněné suchým pískem a populárními gastronomickými trendy jsou cítit v každém soustu i loku, které v této zemi na hranici Sahelu dopadnou na váš jazyk. Připravte si ruce, zbavte se předsudků a zapomeňte na alkohol. Alespoň ten, co znáte z Evropy.

Skromný Súdán nás během půl roku, který jsme v něm strávili, nejednou kulinářsky překvapil. Chvílemi jsme měli pocit, že národním jídlem je pizza, chvílemi se prodírali regály plnými zboží z dovozu v několika mála chartúmských supermarketech, abychom v obchůdku přes ulici narazili na místní napodobeninu tolik oblíbené nutelly. Ani jednou se nám však nestalo, že by jídlo nebylo chutné a pečlivě připravené, ačkoliv někdy ho nebylo moc a v dobách nejvyšší nouze při rozpočtu pět korun na den byly kombinace chutí více než podezřelé.

Grilovaná koza

Ruka nabírá z talíře první kousek masa pečeného tradičně na dřevěném uhlí. První sousto kozí pečínky překvapí intenzitou své chutě. Vedle tuhého masa, jehož rozžvýkání je náporem na čelisti, je cítit tuk, šlachy, kosti, chrupavky… Zkrátka vše, co dělá kozu kozou, a je na strávníkovi, aby si zavčas vypreparoval to, co je ochoten pozřít.

Súdánská pečeně totiž vzniká rozporcováním celého zvířete, typicky kozy či ovce, a jeho přípravou na otevřeném ohni, kdy se v misce založí oheň, na malé uhlíky se položí oblázky a na nich se jednotlivé kousky grilují. Typická černá kuchyně plná ohně, sazí a všudypřítomného omastku nám ožívá doslova v našich žaludcích. Súdánci mají ve zvyku spotřebovat celý kus zvířete, včetně jeho okrajových částí, jako jsou játra či hlava, a čisté maso je doslova delikatesou, jejíž pozření si má člověk vychutnat. A tak nezbývá než zapojit zuby a s každým zakousnutím si uvědomit, jaké má člověk štěstí, že si může dopřát kus pořádného masa. Na východě země vám k němu bude pravděpodobně servírovaná pálivá omáčka, která má mj. silně dezinfekční účinky. Je to na místě, protože při každém soustu si musíte dávat pozor, abyste nespolkli jednu ze stovek much poletujících kolem vás.

Jakékoliv zvíře se zužitkuje doslova celé včetně kůžeJakékoliv zvíře se zužitkuje doslova celé včetně kůže|Linda Piknerová a Tomáš Vaňourek

Jogurt a 7Up

Olizujeme mastnotu z prstů a hledáme, čím oběd zapít. Mládenec obsluhující v místní restauraci beze slova přináší nápoj, který naši spolustolovníci do sebe klopí a naznačují, že tohle je cesta, jak uklidnit rozbouřený žaludek. Na řadu přichází jogurt smíchaný se 7Up. Bílá tekutina, ve které probublává americká limonáda, je v muslimské zemi oblíbeným drinkem, který bezděčně odráží některé z aspektů súdánské společnosti. Kyselý jogurt je nepodobný tomu, co známe z Turecka pod označeným ayran, a sodovka kapitalistické provenience naznačuje vliv Západu v zemi, která byla po mnoho desítek let izolovaná od okolního světa.

Káva a čaj nejen o páté

K našemu překvapení je Súdán spíše zemí čaje nežli kávy, jejíž obliba je patrná hlavně u hranice s Etiopií. Ať už jste fanoušky jednoho, nebo druhého, buďte si jisti, že po prvním doušku vám hrozí hyperglykemický šok, protože je zcela běžné, že poměr tekutiny a bílého cukru je 1:1. Ačkoliv se dožadujeme neslazené verze, pro místní to znamená, že nám k předem oslazenému nápoji již nenabídnou další cukr, a i to vzbuzuje podezření. Súdánci jsou totiž kvůli horkému a suchému podnebí zvyklí přes den pouze popíjet přeslazené horké drinky, aby večer kalorický deficit dohnali v restauracích, které se západem slunce ožívají. Prostranství kolem malých mobilních kavárniček se navečer zaplní plastovými židličkami, na kterých místní posedávají, a ze samovaru se valí kouř neustále bublající vody. A když víte, že je to voda z Nilu, děkujete bohu za to, že je převařená.

Čerstvé ovoce a zelenina jsou k dostání na každé tržniciČerstvé ovoce a zelenina jsou k dostání na každé tržnici|Linda Piknerová a Tomáš Vaňourek

Fast food po súdánsku

Jako všude na světě i v Súdánu lidé milují fast food. Smažené kuře dorazilo i do země na soutoku obou Nilů, a zatímco na McDonald’s v zemi kvůli západním sankcím nenarazíte, KFC je symbolem kvality a dobrého vkusu. Fascinace tajnou recepturou 11 koření došla tak daleko, že místní své kavárničky a pohostinství vybavili v barvách KFC a odcizený jídelní lístek obsahující nabídku řetězce neváhají využívat pro nalákání hladových kolemjdoucích. Objednávka sice jen málokdy odpovídá tomu, co vám přistane na talíři, ale můžete si být jisti, že chuť bude mnohdy lepší než americký originál. A budete-li mít nutkání sledovat západní trendy i po konzumaci hlavního chodu, zázemí vám poskytne několik málo kaváren evropského střihu, které rozpoznáte už z dálky. Klimatizovaný prostor je přeplněn lidmi s mobily a kelímky kávy a ve skleněné vitríně na vás čeká cheesecake.

Súdánské pivo

V zemi, kde ještě nedávno platila úplná prohibice, narazíte na 4500 let starou tradici výroby spodně kvašeného ležáku. Jeho výroba je jednoduchá. V sudech se nechá zkvasit obilí, čímž vznikne růžovo-fialová perlivá tekutina připomínající řídkou kaši, která se nedá pít. Do hrnku se proto přidává bílý cukr, který dodá nápoji na intenzitě chuti. Fakt, že kvašením vzniká alkohol, a tudíž produkt není zcela v souladu s náboženskými pravidly, místní mlčky přecházejí a domácí pivo nadšeně konzumují. Vždyť je to přece tradice! A kde jinde ochutnat tuhle specialitu než v místě pojmenovaném příznačně al-Basa?

Vedle senzorických vlastností je třeba vyzdvihnout také dezinfekční význam koření používaného ve velkém množstvíVedle senzorických vlastností je třeba vyzdvihnout také dezinfekční význam koření používaného ve velkém množství|Linda Piknerová a Tomáš Vaňourek

Řeznictví a la carte

Ze zaprášené chartúmské ulice vstupujeme do úplně čistého řeznictví, kde si vybíráme z pečlivě vystavených kousků masa, ze kterých nám řezník několika ladnými pohyby odkrojí přesně tu část, na kterou máme chuť. Na vepřové rovnou zapomeňte, ale velbloud je k mání pokaždé. Hned vedle si vybereme z nabídky čerstvé zeleniny a obsluha už nese všechny suroviny do venkovní kuchyně, ve které nám kuchař připraví dokonale propečené maso s několika přílohami. Jednou z oblíbených je třeba kisra, což je placka připomínající palačinku. Ve chvíli, kdy talíře přistanou na stole, se na nás upírají zraky všech zaměstnanců, kteří doslova hypnotizují naše ústa, aby zjistili, zda nám chutná. A chutná!

Fazole, fazole, fazole...

Fazole se solí, fazole s pepřem, fazole vařené a šťouchané se solí a pepřem, fazole na způsob pasty či jednoduše fazole jsou tak zásadním pokrmem, že na něm doslova přežívá súdánská armáda. Čtyřdenní pobyt v súdánském vězení uprostřed oázy v Salimě ukázal, co tvoří základ súdánské vojenské stravy, a věřte, že málokdy jsme viděli v očích Súdánců větší radost, než když jsme jim z vlastních zásob po několika dnech mohli uvařit těstoviny s hovězím masem z konzervy. Súdánský fúl je sice oblíbenou a tradiční součástí jídelníčku, ale ani jeho doplnění o zeleninu a arabský chléb nemůže zastřít skutečnost, že se stále jedná o fazole, které seženete v každém krámku.

Dřevěné uhlí rozpálit, kotlíky položit na uhlíky a pouliční barbecue je na světěDřevěné uhlí rozpálit, kotlíky položit na uhlíky a pouliční barbecue je na světě|Linda Piknerová a Tomáš Vaňourek

Svatební hostina

Jen těžko si představit opulentní hostinu ve skromném Súdánu… a přece právě s takovými se setkáte na svatbách. Klimatizované stany září čistotou a hosté jsou usazeni ke stolům s bílými ubrusy, na kterých přistane občerstvení v podobě smaženého kuřete, pečlivě zabaleného v plastovém obalu, doplněného o hranolky, zeleninu a plastový příbor. Každý návštěvník dostane svůj talířek, čímž pohoštění v zásadě končí a osazenstvo se může naplno věnovat zábavě v podobě nekonečného focení.