Kanada (Maligne Lake)

Kanada (Maligne Lake) Zdroj: Profimedia.cz

Gros Morne
Montreal
Dawson
Jezera Mary a O‘Hara v národním parku Yoho
5
Fotogalerie

Kanada: co vidět a zažít ve druhé nejrozlehlejší zemi naší planety

Pojmout druhou největší zemi světa během jedné běžné dovolené se vám asi nepodaří. Z Prahy je to do nejvýchodnější části Kanady stejně daleko jako z jejího západního pobřeží!

Proto se tentokrát zaměříme na zajímavá místa nikoli podle typu zážitku, ale po regionech. A vezmeme to od východu na západ.

Základní údaje

  • rozloha: 9 984 670 km2 (126,6 x ČR)
  • počet obyvatel: 38 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 6 CAD (cca 102 Kč)

Kdy vyrazit

Největší nápor zažívá Kanada v letních měsících. Je tedy vhodné zvážit cestu v červnu nebo koncem září. Na podzim už ale může ve vyšších polohách napadnout sníh. Fanoušci zimních sportů si přijdou na své mezi listopadem a březnem.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Atlantské pobřeží

Dlouhé projížďky, výhledy na oceán, ostrovy, skalnaté útesy, poklidné rybářské vesnice, husté lesy. Provincie pod vlivem irské a skotské kultury, kde ovšem v roce 1864 poprvé zazněla myšlenka na autonomní dominium. Skotsko připomíná i krajina NP Fundy – zelené kopce, útesy a desítky vodopádů. A také nejvyšší příliv světa. V národním parku Gros Morne, plném fjordů, si budete pro změnu připadat jako v Norsku. Ostrov prince Edvarda upoutá červenými skalisky a plážemi. Barvami hýří na fasádách údajně nejstarší americké město St. John’s. Parádní projížďku nabízí 300km Cabot Trail.

Gros MorneGros Morne|Profimedia.cz

Východ

S výjimkou slavných Niagarských vodopádů si tuhle část země užijí především fanoušci měst, kteří mají slušný výběr: hlavní město Ottawa s úchvatnou budovou parlamentu, starý Quebec s dlážděnými ulicemi a francouzskou atmosférou, kulturou prodchnutý Montreal nebo kosmopolitní Toronto s bývalou nejvyšší stavbou světa CN Tower.

MontrealMontreal|Profimedia.cz

Sever

Hůře dostupná, a tím pádem méně navštěvovaná oblast láká na polární medvědy u městečka Churchill, polární záři nebo setkání s Inuity. Rájem dobrodruhů je pak provincie Yukon: NP Kluane s nejvyšší kanadskou horou Mount Logan (5959 m), nedotčená divočina kolem Wolf Lake, město Dawson jako vzpomínka na zlatou horečku, spousta outdoorových aktivit, které můžete podnikat z města Whitehorse, jež má údajně nejčistší ovzduší na světě.

DawsonDawson|Profimedia.cz

Západ

Pro nás nejvzdálenější část Kanady představuje skvostnou kombinaci: nádherné národní parky kolem Skalnatých hor (Banff, Jasper, Yoho…), úrodné údolí Okanagan, olympijská města Calgary a Vancouver, lyžařské středisko Whistler, rozmanitý ostrov Vancouver nebo mysticky odlehlé souostroví Haida Gwaii (ostrovy královny Charlotty).

Jezera Mary a O‘Hara v národním parku YohoJezera Mary a O‘Hara v národním parku Yoho|Shutterstock

Další inspiraci najdete zde.