Belize, ilustrační foto

Belize, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Velká modrá jáma (Great Blue Hole)
Hol Chan Marine Reserve
Caye Caulker
Caracol
Jeskyně Actun Tunichil Muknal
8
Fotogalerie

Belize: co vidět a zažít v zemi ukryté ve stínu turistických taháků

Jako by byl tenhle nenápadný poklad záměrně ukryt mezi proslulejšími turistickými taháky – Guatemalou a mexickým Yukatánským poloostrovem.

Přitom na malém území najdete kombinaci takřka všeho, čím se sousedé chlubí: mayské pyramidy, křišťálově čistou vodu s barevným podmořským světem a návdavkem ještě větší pohodu a klid.

Základní údaje

  • rozloha: 22 965 km2 (0,29 x ČR)
  • počet obyvatel: 400 000
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 5 BZD (cca 60 Kč)

Kdy vyrazit

Hlavní turistická sezona nastává v suchém období mezi prosincem a květnem, přičemž duben a květen jsou nejteplejší měsíce v roce. Deštivé období vyplňuje zbytek roku, tedy červen až listopad. Do srpna spadá období hurikánů, ale v Belize obvykle nezanechávají znatelné následky.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Potápění

Největším lákadlem je určitě Velká modrá jáma (Great Blue Hole, UNESCO), pro méně zkušené jsou ale vhodnější například Half Moon Caye Wall nebo Long Caye Aquarium.

Velká modrá jáma (Great Blue Hole)Velká modrá jáma (Great Blue Hole)|Profimedia.cz

Šnorchlování

Největší problém bude vybrat to pravé místo z mnoha. Za jedno z nejlepších bývá označena Hol Chan Marine Reserve, ale já osobně jsem si báječně užil titěrný ostrůvek Laughing Bird Caye daleko od všeho.

Hol Chan Marine ReserveHol Chan Marine Reserve|Profimedia.cz

Plážové lenošení

Jakmile je v názvu „Caye“, věští to pohodu u moře. Pokud se chcete vyhnout populárním Ambergeris Caye a Caye Caulker, zkuste třeba Glover’s Reef Atoll, který je seskupením hned pěti malých ostrovů. Poklidné je i letovisko Placencia na jihu země.

Caye CaulkerCaye Caulker|Profimedia.cz

Mayské památky

V Belize je jich z celé Střední Ameriky největší koncentrace! Nejvýznamnější je Caracol, loďkou se dostanete do Lamanai, za průzkum stojí i Xunantunich.

CaracolCaracol|Profimedia.cz

Jeskyně

Pokud si chcete připadat jako Indiana Jones, žhavým tipem je Actun Tunichil Muknal; v případě, že vás láká spíš pohodovější zábava, vypravte se do jeskyní Nohoch Che’en (tubing) nebo Barton Creek (kánoe).

Jeskyně Actun Tunichil MuknalJeskyně Actun Tunichil Muknal|Profimedia.cz

Příroda

Zkuste štěstí, zda spatříte jaguára v rezervaci Cockscomb Basin; navštivte útočiště vřešťanů; prozkoumejte malebnou přírodní rezervaci Mountain Pine Ridge Forest.

Rezervace Cockscomb BasinRezervace Cockscomb Basin|Profimedia.cz

Letecká MHD

Přelety v rámci Belize jsou krátké a rychlá mezipřistání někdy vzbuzují dojem, jako by se jednalo o místní formu MHD. Návrat z Placencie do Belize City jsem v malé cessně absolvoval pouze s pilotem. A ty výhledy!

Přelet z hlavního města na ostrov Ambergeris CayePřelet z hlavního města na ostrov Ambergeris Caye|Honza Čermák

Další inspiraci najdete zde.